"Sünneti ciddiye alın"

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ali Elbek, sünnet işleminin deneyimli cerrahlar tarafından uygun koşullarda ve doğru yöntemlerle yapılması gerektiğini belirtti.

Haberler 08.06.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Cerrahisi Uzman Dr. Ali Elbek, halk arasnda basit bir ilem olarak görülse de gerekli artlar yerine getirilmeden yaplan sünnet ileminde yaanacak olas sorunlarn ileride çocuun tüm yaamn etkileyerek önemli problemlere yol açabileceini söyledi.

çok eski dönemlerden bu yana dini veya kültürel gerekçelerle uygulanan sünnet ilemi, erkeklerde cinsel organn ban örten ve koruyan üst derinin bir ksmnn veya tamamnn kesilip atlmas ilemi olarak tanmlanyor. Erkek çocuklarnn erikinlie att ilk adm olarak da nitelendirilen sünnet, tbben bir zorunluluu bulunmasa da özellikle idrar yollar enfeksiyonlar ve cinsel yolla geçen hastalklarn bulama ihtimalini azaltan cerrahi bir ilem olarak biliniyor.

SÜNET MEVSMNE GRLD

Genel hijyen açsndan birçok faydas olan sünnetin, deneyimli cerrahlar tarafndan uygun koullarda ve doru yöntemlerle yaplmas gerektiini anlatan Dr. Ali Elbek, halk arasnda basit bir ilem olarak görülse de gerekli artlar yerine getirilmeden yaplan sünnet ileminde yaanacak olas sorunlarn ileride çocuun tüm yaamn etkileyerek önemli problemlere yol açabileceini söyledi.

Sünnetin uygun koullarda ve deneyimli cerrahlar tarafndan yaplmamas durumunda peniste kalc hasarlar hatta hayati tehlike bile oluabileceini belirten Dr. Elbek, lem srasnda oluabilecek bir hatann olas etkileri ilerde telafisi zor sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, sünnet öncesinde çocuun muayene edilerek kontrolden geçirilmesi, doumsal bir anomali riskinin olup olmadna baklmas gerekir. Tüm artlar cerrahi ilemi gerçekletirmek için uygun ise sünnet, enfeksiyon bulama riskini azaltmak amacyla, temel cerrahi prensiple uygun olarak steril ameliyathane ortamnda gerçekletirilmelidir dedi.

LOKAL ANESTEZ UYGULANIYOR

lk 6 ayda bebekler ksmen hareketsiz olduundan sünnet ileminin lokal anestezi ile yaplabileceini söyleyen Dr. Elbek, Sünnet her yata uygulanabilecek bir ilem olmakla birlikte, oluabilecek psikolojik travmalarn ve enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi açsndan doumdan sonraki ilk 2 yl içerisinde yaplmas daha uygun olacaktr. Özellikle 2-6 ya aras, çocuklarda cinsel kimlik kazanm dönemi olarak kabul edildiinden çocuk geliim uzmanlar psikolojik olarak sorun yaanmamas için sünnetin 2 yandan önce veya 6 yandan sonra yaplmasn önermekteler. Bununla beraber, 2-6 ya aras ve üzerinde ise sünnet genel anestezi altnda yaplabilmektedir dedi.

Dr. Elbek, sünnet için ideal bir mevsim bulunmamakla beraber ilemin yaz mevsiminde yaptrlmasnn yarann açk tutularak iyilemeyi hzlandrabileceini kaydetti.

Yaplan aratrmalarn sünnet olanlarda idrar yolu enfeksiyonlar görülme orannn yar yarya azaldna iaret ettiini vurgulayan Dr. Elbek, sünnet olmu yetikinlerde penis kanserine yakalanma riskinin de sünnetsiz hastalara göre önemli oranda dütüünü belirtti. Dr. Elbek, sünnet olmu yetikinlerin elerinde görülen rahim az kanseri vakalarnn yine önemli ölçüde düük olduunu da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git