Süreci yönetmekte zorlanıyoruz!

Uzman Klinik Psikolog Ruh Sağlığı Derneği Ankara Temsilcisi Zehra Binici, pandemi sürecinde danışanlarının daha çok temizlik konusunda ve süreci yönetmekte hassaslaştığını belirtirken, ebeveynler arasındaki negatif ilişkinin de çocukları olumsuz etkilediğini belirtti.

Haberler 12.07.2021 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Ruh Sal Dernei Temsilcisi Zehra Binici, pandemi sürecinin toplum, aile ve bireyler üzerindeki etkilerini deerlendirdi. Pandeminin aslnda psikologlar ve dananlar için bir okul olduunu vurgulayan Binici, Bizler Türkiyede ilk vaka açklandnda otomatik bir tepki olarak bir belirsizlikle birlikte kaygmzda art yaadk ama zamanla bu kaygmz kontrol altna alabilmemiz süreci daha salkl yaamamz beraberinde getirdi dedi.

SÜREC KONTROL EDEMEMEK

Pandeminin etkisiyle toplumun genel bir kesiminin birtakm belirsizlikler, aknlklar ile panik yaadn ve bunlar kontrol edilmediinde toplumda danan olarak gelen kesimin birçok problem yaadn ifade etti. Yaanan problemlerin en büyük kaynann süreci kontrol edememe olduunu hatrlatan Binici, Bizler hayatmzda her ne yayorsak duygularmz, düüncelerimizi ve davranlarmz yönetirken yaammzn kalitesini artrrz. Bir denge vardr hayatmzda olumlu ya da olumsuz olan iki uçtan uzak durmaya çalrz. Hayatmz ne kadar dengede tutarsak yaadmz her türlü problemle kaygyla ba etme gücümüz o oranda artar. Bizler hayatn koturmas içine hep darda zaman yetirememeyle alakal sknt yayorken, darda çok youn koturuyorken bir anda durduk evde kaldk ve ne oldu? Hem ben hem eim belki evi öncesinde otel gibi kullanyordum ikimiz de çok youn çalyorduk ve bu süreçte biz burada kaldmzda ilikiyi yönetimde de zorlandk aslnda. Nasl zorluklar yaadk? likisel anlamda zorluklar yaadk. çatmalar yaadk. Bu çatmalar salkl çözemediimiz zamanlar oldu ama tam tersinde bu süreci bir zaman sonra kontrol altna alp yaadklar problemleri çözme becerilerini salayan ve buradaki çözme becerilerini de hem kendi hayatlarna hem i hayatlarna art beceriler olarak katan birçok dananm oldu dedi.

çOCUKLAR DA ETKLEND

Pandemi süresince anne, baba arasnda yaanan anlamazlklarn en çok çocuklar etkilediinin altn çizen Binici, Anne ve babalarda öncelikle bir içsel farkndalk olumas gerekiyor. Neden o çocuun yannda tartmamas gerektiini anne baba gerçekten iyi kavrarsa bunu hayatna yediriyor. Anne baba dursun diye kendince dikkat çekmeye çalyor. Ne diyor anneye? Ses duyuyorum diyor kulama biri bir ey diyor diyor, odama biri geldi diyor. Dikkatini çekmeye çalyor gündemi datmaya çalyor ki o anne baba kavga etmesin ya da çok ciddi bir anda içe kapanma görebiliyoruz akademik baarszlklar ya da baarda düme görebiliyoruz. çocuun dünyasna göre neyse kendince bulduu çözümü bunu yapyor. çocuk herhangi bir uyku problemi yok ama anne baba o anda tartyor, anne baba çocuu uyudu sanyor ama bir anda kabus görmü gibi baryor. çünkü bulabildii çözümler çocuk aklna göre. Bizler onlarn yannda pervaszca davrandmzda birbirimizle iddetli tartmalar yaadmzda belki ben olgun halimle ya da psikolojik sermayemin güçlü olmas nedeniyle bunu bir süre sonra tolere edebiliyorum ama çocuklar psikolojik olarak çok salam deil. Büyük bir sosyal afet yayoruz. Bizler bu sürecin geçici olduunu bileceiz ve bizler bu süreci yetikin olarak çözeceiz eklinde konutu.

EN çOK VAKALAR TEMZLK HASSASYET ÜZERNE

Kendisine gelen dananlarnn daha çok temizlik hassasiyeti yaadklarn ve bunun bir problem haline gelince kendisinden yardm istediklerini anlatan Binici, Benim bu süreçte en sk karlatm ve çaltm vakalar özellikle temizlik noktasnda. Ya mikrop kaparsam ya bir bula olursa ya temizlenmediyse ya kirliyse gibi ya da dar çkarm biri gelir ve virüs kaparsam korkularn daha youn yaadn gördüm. nsanlarda bu noktada çok daha fazla bir sknt görüldü son zamanlarda ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git