Sürekli şiddetle karşılaşan insanlarda empati duygusu gelişmiyor

Prof. Dr. Nilüfer Narlı, empati duygusunun her insanda olduğunu ancak beslenebilmesi için sosyal koşulların çok önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Narlı, "Sürekli şiddetle karşılaşan insanlar mağdur ve kurban psikolojisi geliştiriyorsa, empati duygusu yeterince gelişmiyor ve kimseye yardımcı olmak istemiyor." dedi.

Haberler 03.02.2017 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Narl, dier nedenleri öyle açklad: Böyle insanlarn duygularn anlamamz için empati kavramndan hareket etmeliyiz. Birçok insanda empati duygusu mevcut ancak, empati duygusunun gelimesi için uygun sosyal koullar çok önemli. Empatinin sosyal koullar ile beslenebilmesi çok önemli. nsanlarn doduklarndan itibaren, aile ortam arkada çevresi ve okul ortamnda kiiler iyilik yapmann, insanlarn,

hayvanlarn ve her türlü canlnn problemi ile ilgilenebilmenin önemli bir deer olduunu örenebiliyorsa, empati duygusunun beslendiini düünebiliyor olabiliriz.

MADUR PSKOLOJS GELTRENLER YARDIM ETMEK STEMYOR

Ama insanlar sürekli olarak bu ortamlarda olumsuzluklarla karlayorlarsa, madur ve kurban psikolojisi gelitiriyorsa, empati duygusu yeterince geliemiyor.

Empati duygusunun geliebilmesi için canllarn yaamna deer vermek, canllar yaatabilmek için gayret göstermenin deerli olduunu örenmek son derece önemli. Eer kiiler ar psikolojik travmalar yaadysa, iddet görüyorsa ve kendisini bu travmann sonucunda madur olarak tanmlyorsa empati duygusu çok zayftr. Travma yaayan kiinin gelitirdii maduriyet psikolojisi sonucunda gelien egoizm varsa bu kiiler kimseye yardm etmek istemiyor. Travma yaayanlarn madur psikolojisinden çkmas da çok önemli çünkü madur psikolojisi yaayanlar kendisine kar da, çevresine kar da ykc olabiliyor.

BZM TOPLUMUMUZ FZKSEL MERKEZL BR TOPLUM

Doç. Dr. Selma Bozkurt da empati yeteneinin doutan her bireyde bulunduunu, ancak psikolojik ve sosyal geliimleri srasnda karlalan yaantlar ile öteki insanlarn duygu, düünce ve ihtiyaçlarn görmezden gelme eilimine girdiini söylüyor.

Doç. Dr. Bozkurt bizim toplumumuzun fiziksel merkezli olarak tanmlandn ve sorunlar fiziksel kuvvete dayanarak çözme eilimi, otoriteye sayg, kendine ar güven gibi davran eilimi olduunu belirtti ve unlar söyledi:

EMPAT KURMA ÖZELL HERKESDE VAR ANCAK BASTIRILIYOR

Empati kurma aslnda her insanda var olan bir özellik. Alayan bir bebein yanna baka bir bebek koyarsanz o da alamaya balar. Bireysel olarak Baka insanlara yardm etmeyiin nedeni empati kurmama deil de aslnda ruhsal olarak kendini korumaya yönelik olarak bir görmezlikten gelme durumu. çok ar kiilik bozukluu olan kiiler dnda empati yetenei herkeste vardr. Menfaat duygusu ve çeitli sosyokültürel nedenlerle insanlar kendilerini koruma amaçl kapatyorlar. çünkü görmedii zaman mutlu ve eer kendini kapatmazsa bir ey yapmas gerekiyor ancak çkar var ya da derinden yaralanacak ve rahatsz olacak.

YARDIM ETMEY SEçENLERN HAYATA BAKII FARKLI

Yardm etmeyi seçenlerin ise hayata bak farkl. Genel olarak kiisel bir çkar yok. Dünyada bulduu anlam Ben bir eyler elde edeyim dierleri ne yaparsa yapsn deil. O zaten varoluunun anlamn kendini öteki varla adamakta bulmu ve onunla mutlu oluyor. Vererek mutlu olma asnda.

FZKSEL MERKEZL BR TOPLUMUZ

Bunun bir dier boyutu ise öyle, artk insanlarn kiilikleri yeni dönemde öyle deerlendirilmeye baland. Duygusal, zihinsel ve fiziksel merkezli insanlar.

Bunlarn her birinde 3 tane alt grup var. Bizim toplumumuz da bu grupta fiziksel merkezli bir toplumuz ama ayn zamanda duygusal merkezli bir tarafmz da var. Fiziksel merkezli toplumlarn özellikleri öyle otoriteye saygl, ne olursa olsun bir ey elde etmeli, fiziksel güç çok önemli. Fiziksel güç için zihinsel analiz yeteneini bir kenara koyabilen bir toplum. Dolaysyla fiziksel güç her ey demek. Bu birazck erkek egemen toplum olmann nedenini de açklyor. Fiziksel güç içinde olduu zaman ona göre davranp karar verebiliyorlar. Bu kolayca deimiyor.

Ana Sayfaya Git