Suriyeli bebek, şifayı Türk doktorların elinde buldu

Yemek borusunun bir kısmının oluşmaması şeklinde tanımlanan özofagus atrezisiyle dünyaya gelen Suriyeli bebek, henüz bir günlükken Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi'nde yapılan başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Haberler 07.08.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yemek borusunun bir ksmnn olumamas eklinde tanmlanan özofagus atrezisiyle dünyaya gelen Suriyeli bebek, henüz bir günlükken Esenyurt Necmi Kadolu Devlet Hastanesinde yaplan baarl ameliyatla salna kavutu.

Suriyenin dlib kentinden, Esed zulmünden kaçarak 10 ay önce iki çocuu ve eiyle Türkiyeye snan Zellü Zebe Hatip, üçüncü çocuunu da kucana almak için gün saymaya balad.

Artk doum vaktinin gelmesiyle hastaneye bavuran ve burada salkl bir bebek dünyaya getirmeyi umut eden Hatipin bebeinin ilk muayenesinde özofagus atrezisi tespit edildi.

Daha sonra ameliyat olmasna karar verilen Rat isminin verildii bebek, devlet hastanesinde yaplan baarl bir ameliyatla salna kavutu.

Erken tanyla tespit edilmediinde anne sütünün ya da mamann akcierlere kaçp burada ciddi harabiyet oluturmasna ve hatta bebein hayatn kaybetmesine sebep olabilen hastalktan kurtulan Rat bebek, annesinin kucanda, yaamna salkl bir birey olarak devam ediyor.

Salk konusunda da Avrupa ve Amerikadan çok çok öndeyiz

Ameliyat gerçekletiren Esenyurt Necmi Kadolu Devlet Hastanesi çocuk Cerrahi Uzman Op. Dr. Selahattin Bora Solmaz, AA muhabirine yapt açklamada, bebein salk durumunun giderek iyiletiini dile getirdi.

Doum kilosu 3 kilo 370 gram olan bebein ameliyatn ardndan kilo aldn ve geliimini salkl ekilde sürdürdüünü aktaran Solmaz, öyle devam etti:

Bebeimizi birkaç gün içerisinde de evine göndermeyi düünüyoruz. Bu hastala Türkiyede çok sk rastlanmyor. Yaklak 4 bin doumda bir görülüyor. Yemek borusu doutan belirli ölçüde kesintiye uram oluyor. Bunda tabi tiplerine göre deimekle birlikte, farkl farkl ameliyat yöntemleri var. Bu kzmz anslyd. Tek bir ameliyatla sorununu çözebildik ama bu durum hastadan hastaya durum deiebiliyor. Öte yandan salk konusunda da Avrupa ve Amerikadan çok çok öndeyiz. Kimse bunu bilmiyor. Bunu özellikle söylemek gerekiyor. Oralara gözlemci olarak gittiimizde gerek cerrahi teknikleri, gerekse sonrasndaki hasta bakm açsndan bizde kalite çok çok yüksek. Bunu özellikle belirtmeliyim. Elimizde her türlü imkan var. Zaten Salk Bakanl ihtiyaç olan her eyi bize en ksa zamanda salamakta. Baka ülkelerden artmz var eksimiz yok. Buras biraz daha küçük bir hastane ama artlarmz ve ekibimiz oldukça iyi. Bizler bu ii yapmaktan oldukça keyif alyoruz.

Hastanemizde bir ilkte bulunuldu

Hastanenin Yenidoan Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Frat Sar, Rat bebein yaplan baarl operasyonun ardndan salkl bir çocuk olarak geliimini ve yaamn sürdüreceini dile getirerek, hastaln erken tan ve tedavisinin hayati önem tadn söyledi.

Sar, hastala, bata kalp hastalklar olmak üzere ek anomalilerin de elik edebileceine iaret ederek, Bu durum da ilk muayene srasnda sorgulanmal. Bu bebek ansl bir bebek, ek bir anomalisi yoktu. Tansnn hzl konulmas bebek için büyük bir ans oldu. Burada bata bahekimimiz sonra da cerrahi ve anestezi ekibimizin desteiyle çok hzl ekilde organize olduk ve ameliyat yaptk. Baarl bir operasyon gerçekletirildi. deerlendirmesinde bulundu.

Hastanenin Anestezi ve Reanimasyon Uzman Uzm. Dr. Tuncay Karahan da anestezistlerin gizli kahramanlar olduunu, perde arkasnda çaltklarn aktararak, yenidoan anestezisinin, çok dikkat isteyen, her eyiyle büyük özveri gerektiren bir alan olduunu söyledi.

Karahan, Anestezi muayenesinde, çocuun ek anomalilerinin olmad, özofagusda tkanklk olduu ve ameliyatn hastanemizde yaplp yaplamayaca tarafmza sorulduunda bir eitim ve aratrma hastanesi olmamamza ramen, bu bebein ameliyatnn hastanemizde gerçekletirilebileceine karar verdik. Tabii bu daha öncesinden tecrübelerimize dayanarak verdiimiz bir karar. dedi.

Hastanelerinde bir ilkte bulunulduunu dile getiren Karahan, sözlerini, Yenidoan anestezisi genellikle eitim ve aratrma hastanelerinde veya gelimi hastanelerde bir ekip halinde yaplmakta. Biz de Esenyurt Necmi Kadolu Devlet Hastanesi olarak böyle bir baarya imza atmaktan dolay çok gururluyuz. En azndan hastanemizin adn böyle güzel eylerle duyurabildiimiz için çok mutluyuz. yi eyler de bizim hastanemizde yaplyor demekten gurur duymaktayz. diye tamamlad.

Hastanemizde gayretli, bilgi, birikim ve tecrübesini yanstmak isteyen bir ekip var

Hastanenin Bahekimi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Atilla Ylmaz da hastanenin 200 yatakl olduunu, 150si doktor, 250si hemire olmak üzere 700 personelle günde 5 bin, ylda ise 1 milyon hastaya hizmet verdiini söyledi.

Ylmaz, ayda 550-600 ameliyat gerçekletirdiklerini, tüm bu hizmetleri 13 bin metrekare kapal alanda yaptklarn ancak hastanenin hemen yan tarafnda yeni bina projelerine ilikin inaat çalmalarnn sürdüünü dile getirerek, unlar kaydetti:

Yeni binamzda 30 bin metre kare kapal alan, 250 yatak ve ciddi bir modern projeyle hizmet vermeye devam edeceiz. Tabii burada unu ifade etmem gerekiyor, hastanemizin resmi ismi de zaten Necmi Kadolu, Belediye Bakanmzn hem bu hem de yeni hastaneye çok ciddi katklar var. Bu vesileyle kendisine de teekkür etmek isterim. Bölge 1 milyon nüfusuyla stanbulun en büyük, bol göç alan ilçelerinden. Biz de bu süre içerisinde kaliteli hizmet vererek vatandalarmza yardm etmeye çalyoruz. Suriyeli kardelerimize de hizmet verirken onlarn o dramn da hissediyorsunuz. Ancak o hizmetin sonucunda buradan mutlu ve güler yüzlü gitmeleri bizi çok tevik ediyor. Bu anlamda devletimizle, ülkemizle gurur duyuyoruz ve bu hizmetleri de hiçbir ayrm yapmadan, temel insani deerler ölçüsünde gerçekletirmeye çalyoruz. Hastanemizde çok gayretli, gerçekten bilgi, birikim ve tecrübesini yanstmak isteyen bir ekip var. Biz de arkadalar biraz motive ederek, çalma koullarn iyiletirerek katk salamaya çalyoruz. Özellikle beyin, gastrointestinal tümörler ve çocuk cerrahi brannda yenidoanlarn hemen hemen tüm hastalklar ameliyatla tedavi ediliyor ve eitim hastanesi olmamasna ramen hastanemizde bir eitim hastanesi ayarnda ameliyatlar yaplyor. Bu noktada bu hastanede yöneticilik yapmaktan çok memnunum. Biz de bu hizmetlerin kalitesini daha artrarak devam ettirmek istiyoruz.

Allah Suriyeye de böyle bir cumhurbakan göndersin

çocuunun salk durumunun iyi olmasyla kendilerinin de çok mutlu olduklarn dile getirerek sözlerine balayan Zellü Zebe Hatip de Suriyede ngilizce öretmenlii yaptn ancak füze ve bomba korkusuyla 10 önce dlibden Türkiyeye geldiklerini anlatt.

Hatip, üçüncü çocuunu kucana aldn ancak doum sonrasna kadar bebein hastalndan haberleri olmadn belirterek, Elhamdülillah Türkiyede olmaktan çok memnunum. Nasl teekkür edeceimi bilemiyorum. Burada çok güzel muamele gördük. Nasl oldu da bu hastaneye geldik bilmiyoruz, çok memnunuz gerçekten. Ne kadar teekkür etsem haklarn ödeyemem. Allah raz olsun. Recep Tayyip Erdoann yaptn bize hiç kimse yapmad. Kapsn bize açt. Türkiyede hayat çok güzel. Tüm hastanelerde tedavi olabiliyoruz, bize ücretsiz ilaç veriliyor. Bizim cumhurbakanmzn bize yapmadn, Recep Tayyip Erdoan yapt. Cumhurbakanmza çok teekkür ediyorum. Allah Suriyeye de böyle bir cumhurbakan göndersin. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git