Suriyeliler bu bayramda da buruk

Her şeylerini geride bırakarak canlarını kurtarma adına güvenli bölgelere göç etmek zorunda kalan çoğunluğu kadın ve çocuk çok sayıda Suriyeli, geçmişte büyük mutlulukla bekledikleri özel günleri artık buruk karşılıyor.

Haberler 24.06.2017 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede 7 yldan bu yana devam eden sava nedeniyle büyük aclar yaayan halk, bir Ramazan Bayramna daha hüzünle giriyor.

Türkiye snrna yakn noktalarda, derme çatma çadrlarda hayata tutunmaya çalan Suriyeliler, bu bayramn savan gölgesinde geçirdikleri son bayram olmas için dua ediyor.

Halen devam eden sava nedeniyle Ramazan Bayramn evlerinden uzakta geçirecek olan Suriyeliler, snr ötesinden gelen yardmlarla hayata tutunmaya çalyor.

dlib kentine bal Sarmada bölgesinde 167 ailenin yaad kamptaki sorumlu Abdulrahim Ebi Muhammet, AA muhabirine yapt açklamada, 5 yl önce ei, 2 çocuu ve annesiyle Hamadan savatan kaçtklarn söyledi.

Yaadklar bölgede hemen her gün bombardman olduunu ve canlarn kurtarmak adna her eylerini geride brakarak Türkiye snrna yakn olan Sarmada bölgesine geldiklerini ifade eden Muhammet, burada zor artlarda hayata tutunmaya çaltklarn anlatt.

Bir Ramazan Bayramna daha buruk girdiklerini dile getiren Muhammet, Sarmada bölgesinde bir kamptan sorumluyum ve burada bin 130 kii var, çok zor artlarda yayoruz. Burada içme suyu dahi yok. Toprak altndan çkan ve temiz olmayan suyu kaynatarak tüketiyoruz. çadrlarmzda hiçbir eyimiz yok. Sa olsun, Türkiye ve Türkiyedeki yardm kurulular sayesinde karnmz doyuyor. Buraya gda kolileri gönderiyorlar. Bizim tek isteimiz bir an önce bu savan bitmesi ve evlerimize geri dönebilmek. Burada çadrlarda bo bo, hiçbir i yapmadan oturmak çok zor ama elimizden de bir ey gelmiyor. diye konutu.

- Toprak üstünde yatyoruz

Suriyeli Ahmet Ali, Halepten bir yl önce geldiini, 8 çocuu ve eiyle hayata tutunmaya çaltn vurgulad.

Tek dileklerinin savan bitmesi olduunu ifade eden Ali, kendilerine yardmn geldiini ancak zor durumda olan çok fazla kiiye bu yardmlarn yetersiz geldiini söyledi.

Suriyenin Tini bölgesinde tek odal toprak evlerde kalan Fatme Vesila, 15 gün önce Humustan göç ettiklerini belirtti.

Humustan kaçarken yanlarna hiçbir eya alamadklarn anlatan Vesila, Gençler yapacak i olmad için bo oturuyor. Gelen yardmlar sayesinde karnmz doyuyor. Ama tek odal evlerimizde hiçbir eyimiz yok. Tek bir yataa bile muhtacz. dedi.

Muhammed Verde de Bir ay önce Humustan geldik ve hiçbir eyimiz olmad için toprak üstünde yatyoruz. ki çocuum var ve halimiz perian. Yardmlar geliyor, ama maalesef yeterli deil. Sa olsun Türkiye her zaman yanmzda ve bize destek olmaya çalyor. ifadesini kulland.

Tini bölgesinde kampta kalan Mustafa Hamdur ise bu bölgede zor durumda olan 200 kii olduunu, Allah ve hayrseverlerden baka kimselerinin bulunmadn kaydetti.

Ana Sayfaya Git