“Sürü bağışıklığının uygulanması için doğru zaman değil”

Bilim Kurulu’nun aşı, PCR ve karantinaya ilişkin aldığı kararlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Mikrobiyolog İpek Ada Alver, insanların bu kararlar doğrultusunda yapılan açıklamalar nedeniyle rehavete düştüğünü söyleyerek, “Türkiye’de ve bazı ülkelerde sürü bağışıklığı düşüncesi hakim durumda olsa da henüz bulaşıcılığı eskisinden de yüksek varyantlarla karşı karşıyayız.” dedi.

Haberler 03.02.2022 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Bilim Kurulunun asn ve hatrlatma dozunu olmu temasl kiilerin karantinaya alnmamasna dair ald kararn vaka saylarnda bir arta neden olup olmayacan deerlendiren Mikrobiyolog Dr. Öretim Üyesi pek Ada Alver, Baz ülkelerde ve Türkiyede karantina kurallar konusunda esneklikler yaanmaya baland. Sürü bakl düüncesi hkim durumda olsa da henüz bulacl eskisinden de yüksek varyantlarla kar karya iken esneklik yönünde verilen kararlar için henüz zaman erken görüünü dile getirdi.

Ann Covid-19a kar en üstün koruma salad herkesçe bilinen bir gerçek olsa da ann her kiide yapt baklk etkisinin farkl olduuna dikkat çeken Ada Alver, pozitif ve temasl kiilerden kaynaklanan olas bula, hastaneye yat ve ölüm oranlarnda arta neden olabileceine iaret ederek, Bu nedenle asn ve hatrlatma dozunu olmu temasl kiilere karantinann yeniden getirilmesi önemli bir konu dedi.

TEST SAYISI NE KADAR FAZLA OLURSA BULAI ÖNLEMEK O KADAR KOLAY OLUR

Ada Alver, PCR testinin yalnzca semptom gösteren kiilere yaplmasna yönelik karara dair, u an için SARS-CoV2 virüsüne kar elimizde etkin bir farmakolojik tedavi yöntemi yok. Pozitif hastalar u an, kendi temin ettikleri ar kesici, ate düürücü, öksürük kesici ilaçlar ve kendi baklk sistemlerinin elverdii ölçüde Covidi atlatmaya çalyorlar. Dolays ile elimizde geriye kalan tek yöntem önlem oluyor. Önlem için ise sadece semptom gösteren hastalar deil, hastal tayan ve bulatran fakat herhangi bir semptom göstermeyen tayc (portör) dediimiz bireylerin de bulata ne kadar büyük önemi olduunu unutmamalyz. Bunu anlamak için ise herkesin dünyaya tifo salgnn bulatran Typhoid Marynin hikayesini aratrmasn öneririm. Bu nedenle semptom gösteren, temasl ya da tayc bireylere ne kadar test yapma imkan tannrsa enfekte kiileri belirleme ve izole etme imkanmz artt gibi virüsün bulan da aza indirgemi olacaz diye konutu.

KARANTNANIN KALDIRILMASI KARARLARI NSANLARI REHAVETE DÜÜRÜYOR

Son olarak karantina kurallarnn esnetilmesi ve PCR testinin sadece semptom gösteren hastalara yaplmas yönündeki kararlarn insanlar rehavete düürdüünü söyleyen pek Ada Alver, Karantina kurallar esnetildiinden pozitif ya da temasl hastalar okullarda, iyerlerinde, toplu tamalarda ve AVMlerde aramzdalar. Bu ekilde bula riski ile daha fazla kar karya kalm bulunuyoruz. Ayn zamanda medyada Omicron varyantnn hafif atlatldn belirtenler yüzünden insanlarda maske, mesafe, izolasyon önlemleri konusunda bir rehavet görmekteyiz. Covidi sradanlatrmak yerine önlemlere devam etmemiz gerekmektedir. Varyantlarn gün geçtikçe daha bulac olduu ve salk sisteminin yeniden tehlikeye girmekte olduu unutulmamaldr uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git