Susuzluk alzaymıra zemin hazırlıyor

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, yapılan çalışmaların, vücutta yüzde 1 su kaybedildiğinde beyinde algı mekanizmalarının yüzde 5 oranında bozulduğunu gösterdiğini belirterek, "Su kaybı oranı yüzde 2'ye çıktığı zaman kısa dönem hafızamız zayıflıyor ve yeni öğrendiklerimizi hızla unutuyoruz, odaklanma sıkıntıları yaşıyoruz ve matematik problemlerini çözmekte zorlanıyoruz. Bu kaybın uzun süre devam etmesi beynin ufalmasına ve sonucunda alzaymır hastalığına zemin hazırlamaya kadar gidiyor." dedi.

Haberler 10.09.2017 - 14:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aksoy, yaplan aratrmalar sonucunda susuzluun çeitli rahatszlklara davetiye çkardnn belirlendiini söyledi.

nsan vücudunun yüzde 60nn sudan oluturduunu hatrlatan Aksoy, Susuzlua dikkat edin, susuz kalmayn önerisinde bulundu.

Erikin 70 kilogramlk bir insan vücudunda 42 litre su bulunduunu vurgulayan Aksoy, bu orann yllar geçtikçe yüzde 50ye kadar dütüünü hatrlatt.

Bu kadar su nerede diye merak ediyorsanz hemen anlatal bu miktarn üçte ikisi hücrelerin içinde yer alyor. Geri kalanysa kanda, hücreler arasnda ve vücudun dier salglarnda bulunuyor. diyen Aksoy, organlarn içindeki su miktarnn da oldukça dikkat çekici olduunu dile getirdi.

Beyin, karacier, böbrek ve kalp gibi organlarn yüzde 65-80inin su olduunu aktaran Aksoy, Kemiklerde bu oran daha düüktür ama kemiklerde bile var olan su miktar kemik arlnn yüzde 30u kadardr. te bu nedenlere vücudumuzun su içeriinin eksilmemesi gereklidir. Aksi halde organlarn ileyii tehlikeye girer. ifadesini kulland.

- Halsizlik, sinir ve uyku bozukluu su eksikliinden olabilir

Her organn ayr oranda su tadn ve bunlarn eksilmesi halinde salk açsndan tehlikeli bir sürecin balayacan ifade eden Aksoy, öyle konutu:

lk olarak tüm düüncelerimizi, duygularmz ve vücudumuzun çalmasn idare eden beynimize bakalm. Beynimizin yüzde 85i sudan oluuyor ve beynin çalmas büyük oranda suya bal. Elektriksel aktiviteden tutun da hormon üretimine ve duygulanmaya, bir fikre odaklanmaya kadar birçok ii baarabilmemiz için beyindeki hücrelerimizin sudan yoksun kalmamas gerekli. Su vücudumuzda ve dolaysyla beyinde azalmaya balad zaman beyin adeta alteri indiriyor. Suyun azalmaya balamas ile ba arsnn gelimesi en sk bulgu. Bu nedenle özellikle scak yaz aylarnda ba arnz olursa ilk yapmanz gereken i hemen su içmek. Birçok kez arnzn hafiflediini ve zamanla geçtiini göreceksiniz. Bunun yan sra beyinde suyun azalmas ile beraber halsizlik, sinirlilik, duygusal boluk, uyku bozukluklar oldukça sk görülen durumlardr. Bu konuda yaplan çalmalar, vücudumuzda yüzde 1 su kaybettiimizde beyinde alg mekanizmalarnn yüzde 5 orannda bozulduunu gösteriyor. Su kayb oran yüzde 2ye çkt zaman ksa dönem hafzamz zayflyor ve yeni örendiklerimizi hzla unutuyoruz, odaklanma skntlar yayoruz ve matematik problemlerini çözmekte zorlanyoruz. Bu kaybn uzun süre devam etmesi beynin ufalmasna ve sonucunda alzaymr hastalna zemin hazrlamaya kadar gidiyor.

Susuzluk alzaymra zemin hazrlyor

Aksoy, vücudun su miktarnn ayarlanmasnda böbreklerin rolünün önemine deinerek, Kan miktar veya kandaki su miktar azald zaman böbrekler suyu daha fazla kaybetmemek için süzme iini askya alyor ve böbrekler daha az idrar üretmeye balyor. Bunun yolu da böbreklere giden kan miktarn azaltmaktan geçiyor. Kann böbreklere az gelmesi aslnda böbreklerin de beslenmesinin bozulmas demek çünkü böbrekler de kan tarafndan yaatlyor. te bu nedenle suyun vücudumuzdan azalmas ile beraber böbrek yetersizlii riski ile kar karya kalyoruz. drar rengi koyulamaya balyor ve miktar da gittikçe azalmaya balyor. ifadelerini kulland.

Tüm organlarn suyun azalmas ile fonksiyonlarn kaybetmeye baladna kaydeden Aksoy, Cildimiz bile kendini korumak ve vücuttan suyu daha fazla kaybetmemek için ar scakta önce terlese de daha sonra kurumaya balyor. çok ileri durumlar bile beklemeden bol su içmek, suyu nem ile kaybetmemek adna nemlendirici kremlerle cildimizin nemini korumak önemli. dedi.

Ana Sayfaya Git