Süt içemeyenler maden suyu tüketsin

UÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çopur: "Sütte bulunan ve 'süt şekeri' denilen laktozun tam olarak sindirilmemesi durumu olan laktoz intoleransı nedeniyle süt içemeyen çocuklar ve yetişkinler, kalsiyum ihtiyacını maden suyundan karşılayabilir" dedi.

Haberler 02.08.2017 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluda Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gda Mühendislii Bölüm Bakan Prof. Dr. Ömer Utku çopur, laktoz intolerans nedeniyle süt içemeyen çocuklarn ve yetikinlerin, kalsiyum ihtiyacn maden suyundan karlayabileceini söyledi.

çopur, AA muhabirine yapt açklamada, kalsiyum mineralinin insan vücudunda özellikle kemik, di, kas ve kalp sal için son derece önemli olduunu vurgulad.

Kalsiyumun en önemli kaynann süt ve süt ürünleri olduunu ancak baz kiilerin çeitli nedenlerle bunlar tüketemediklerini belirten çopur, kalsiyum eksikliinin kemik ve di salnda bozulmalara, kaslarda zayflamaya yol açabileceini aktard.

çopur, bu noktada maden suyunun iyi bir seçenek olduuna iaret ederek, u deerlendirmede bulundu:

Sütte bulunan ve süt ekeri denilen laktozun tam olarak sindirilmemesi durumu olan laktoz intolerans nedeniyle süt içemeyen çocuklar ve yetikinler, kalsiyum ihtiyacn maden suyundan karlayabilir. Özellikle gelime çandaki çocuklarn günlük iki bardak maden suyu tüketmesi hem kemik salklar açsndan hem de ihtiyaç duyduklar günlük kalsiyum miktarnn karlanmas bakmndan son derece önemlidir. Ayrca maden sular ya, karbonhidrat ve kolesterol de içermediinden, kilo almadan kalsiyum ihtiyacn karlamak isteyenler için çok iyi bir seçenek de sunuyor.

Boyun daha fazla uzamasna da faydas olur

Maden suyunun kalsiyum açsndan sütten daha zengin olduunu aktaran çopur, öyle devam etti:

Maden suyu kalsiyum bakmndan çok zengin olmas nedeniyle sütün iyi bir alternatifi. ki bardak maden suyundaki kalsiyum miktar, 1 bardak sütten 50 miligram daha fazla. Bu noktada özellikle gelime çandaki çocuklarn günde 2 bardak maden suyu tüketmesi hem vücudun ihtiyaç duyduu mineralleri karlamas bakmndan hem de kalsiyum eksikliinin giderilmesi bakmndan yararl olacandan kiinin genetik yapsnn dnda boyunun daha fazla uzamasna faydasnn olacan da söyleyebiliriz.

Maden suyu doal, soda yapaydr

çopur, tüketim srasnda soda ile maden suyunun kartrlmamas gerektiine de deinerek, u bilgileri verdi:

Maden sular yer altndan çkan ve içeriinde kalsiyum, magnezyum, florür, iyodür, sodyum, potasyum, sülfat ve demir gibi mineralleri barndran doal sular. Buna karn yapay soda ise sulara sodyum bikarbonat eklemek suretiyle, tekniine göre hazrlanan karbondioksit ile gazlandrlm ürünü ifade eder. Yaklak olarak 70den fazla mineral içeren maden suyu, doal ve mineralli su olduu için cildi gençletirir, vücuttaki asit ve baz dengesini salar, kadnlarda selüliti engeller, kalp, kas ve sinir sisteminin daha salkl çalmasn salar.

Ana Sayfaya Git