Suyun İyileştirici Gücü Hastalara Umut Oluyor

Vücut ağırlığınızın yüzde 60'ını beyin ağırlığının ise yüzde 90'ını oluşturan sağlığımız için hayati bir öneme sahip bir sıvı olarak karşımıza çıkan su, aynı zamanda hastalıkların iyileştirilmesinde de aktif bir rol oynuyor. Öyle ki suyun iyileştirici gücü başta kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde önemli bir yeri olan ‘Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon’ alanında da ortaya çıkıyor.

Haberler 21.01.2021 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yerçekiminin azalm etkileri, kaldrma kuvveti, hidrostatik basnç dahil olmak üzere suyun benzersiz özelliklerinin hastalara ifa olduunu dile getiren Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Nurten Küçükçakr, Bu yönteme hidroterapi veya su içi tedavi diyoruz. Suyun arlksz olmas sayesinde tedavi süreçlerinde hastalar dik durabilir ve kendi kendine yürüyebilirler. Bu hareket özgürlüü de kiilere birçok fayda salar ifadelerini kulland.

Günlük belli miktarda tüketilmesi salmz için önemli bir rol oynayan su, birçok hastaln tedavisinde de karmza çkyor. Tpta hidroterapi yani su içi tedavi olarak bilinen, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alannda ise sklkla kullanlan bu yöntem; Hemipleji (inme vakalar), omurilik yaralanmalar, serebral palsi (CP), multipl skleroz (MS), Parkinson hastal, diz ve kalça kireçlenmeleri, bel boyun ftklar gibi birçok salk sorununun iyiletirilme sürecinde yüz güldürüyor.

HEM ELENCEL HEM DE FAYDALI TERAP

Suyun faydalarnn saymakla bitmediini dile getiren Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Nurten Küçükçakr, Dünyada hzla gelien bu yöntem ülkemizde de yaygn bir ekilde kullanlyor. çünkü hastalara büyük kolaylk salyor. Su, geveme ve arnn giderilmesi için yaklak 35 dereceye kadar stlrken, hidrostatik basnç dolamn desteklenmesine yardmc olur. Suda egzersiz yapmak, karada egzersiz yapmaya göre ek faydalar salar. çünkü kaldrma kuvveti vücudun daha hafif hissetmesini salar ve hastalarn karada yapamayacaklar egzersizleri yapmalarna olanak salar. Hem elenceli hem faydal bir tedavi gibi görüldüü için kiilerin tedavi sürecine katlm da artyor dedi.

KLERN ÖZGÜVENN ARTTIRIYOR

Hidroterapi seanslarnn her hasta için ayn olmadn belirten Dr. Küçükçakr, sözlerini öyle sürdürdü: Bu nedenle detayl bir doktor muayenesinden sonra bu tedavi önerilir. çünkü soruna ve kiiye özel programlamalar yaplr, ona göre çallr. Bu terapi ayn zamanda hastalarn öz güven seviyelerini de arttryor diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse yürüme zorluu çeken bir hasta, suyun kaldrma kuvveti sayesinde daha özgür hareket edebilirken daha rahat egzersiz yapabiliyor. Bir eyleri yapabildiklerini görmek iyileme sürecini de hzlandryor. Hangi hastalk olursa olsun tedavi program ve yöntemleri hastaya en doru ekilde hidroterapi ile kombine edilirse tedavi baar oran oldukça yüksek yüzdelere ulaabilmektedir

Ana Sayfaya Git