"Tıkalı burun, bebeğinizi uyutmaz"

Burnu tıkalı bebeğin beslenirken genzinden hırıltılı sesler gelebildiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Öz, "Bebek zorlandığı için terleyip kızarabilir. Yine gece uykusu sırasında rahat nefes alamayan bebek sık sık uyanır. Huzursuz olur, ağlar. Piyasada burundaki sümükleri çekmek için ağızla kullanılan aspiratörlerden aileler kaçınmalı." dedi.

Haberler 29.02.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Yeliz Öz, özellikle k aylarnda bebek ve çocuklarda burun tkankl ikayetinin skça görüldüüne deinerek aileleri ulard. Dr. Öz, nefes almay zorlatran bir durum olan burun tkanklnn tek bana bile gece uykusunu bozduunu belirterek, öyle devam etti: Burnu tkanan bebek, eer anne sütü veya biberonla besleniyorsa, beslenmeye baladnda azdan nefes alamayacandan ve burnu da tkal olduundan anne memesini veya biberonu sk sk brakma eiliminde olur. Beslenmenin kesintisiz sürdürülmesi zorlar. Beslenirken burun ve genizden hrltl sesler gelebilir. Bebek zorland için terleyip kzarabilir. Sonunda sinirlenip beslenmeyi erken de kesebilir. Yine gece uykusu srasnda rahat nefes alamayan bebek sk sk uyanr. Huzursuz olur, alar.

BOAZ KURUMASINA NEDEN OLUR

Daha büyük çocuklarn burunlarnn tkandn kendilerinin ifade ettiini vurgulayan Dr. Öz, Beslenmelerinde fazla zorluk olmasa da, gece uykuda azlar açk uyuduklar için boazlar kurur. Bazen sk sk uyanp su içme ihtiyac hissederler. Kalitesiz bir uyku oluur. dedi.

Dr. Öz, burun tkanklnn en sk nedeninin souk algnl olduuna iaret ederek öyle devam etti: Bunun dnda alerjik nezle, geniz etinin büyümesi ve bazen de buruna yabanc cisim sokulmas burun tkanklna neden olan dier nedenlerdir. Nezlede burun tkanklna genellikle saydam aknt, haprma, öksürme ve bazen hafif ate elik eder. 7-10 gün içinde kendiliinden geriler ve iyileir. Alerjik nezlede ise yukardaki belirtilere ek olarak burunda kant ve youn haprk bulunur. Genellikle mevsim geçileri ve baharda polen zaman artma görülür. ifadelerini kulland.

3 YA SONRASI GENZ ET BÜYÜMESNE DKKAT

Dr. Öz, geniz eti büyümesi durumlarnda burun tkanklnn gece ve gündüz sürekli halde olduuna dikkati çekerek, u bilgileri verdi: çocuk gündüz bile nefes alabilmek için az açk durur. Genellikle 3 ya sonras geniz eti büyümesi tans konulabilmekle birlikte bazen daha küçük bebek ve çocuklarda da geniz eti büyümesi saptanabilir. Özellikle uykuda horlama, az açk uyuma, terleme, saa sola dönerek huzursuz uyuma tipiktir. çok ar tkayc durumlarda uykuda nefes durmas bile oluabilir. KBB doktoru tarafndan yaplan muayene ile geniz etinin tkayclna baklr. Solunum yollarn tam kapatc etlerde operasyon karar alnr. Yabanc cisim kaçmalar genellikle tek tarafldr. Burunda tek tarafl tkanma, kötü kokulu ve iltihapl aknt yapmas yabanc cisim için tipiktir. KBB hekimince cisim çkarlr.

BURUN ASPRATÖRÜNDEN KAçININ

Burun tkanklnda her ya için fizyolojik serum ve deniz (okyanus) suyu adyla satlan ürünlerin rahatlkla kullanlabileceine deinen Dr. Öz, u deerlendirmede bulundu: Büyük çocuklarda ilaç da içeren damla ve spreyler ksa süreliine tedaviye eklenebilir. Tkankln sebebine uygun damla ve spreyler doktor kontrolünce verilir. Evde alnabilecek önlemler ise souk buhar veren nem cihazlar ile bebek/çocuun yatt odann nemlendirilmesi, yastk veya yatak bana uçucu bitkisel burun açc yalardan damlatlmas veya en basitinden bir kuru soann bçakla bölünüp baucuna konmas söylenebilir. Piyasada burundaki sümükleri çekmek için azla kullanlan aspiratörler özellikle çok kuvvetli çekme basnc uygulandnda orta kulakta negatif basnç oluturarak kulaa sv çekilmesine ve kulak enfeksiyonuna yol açabileceinden dolay kullanlmamas önerilir.

Ana Sayfaya Git