Tıp literatürüne girdi

TRABZON'da nefes borusunda darlık oluşması nedeniyle solunum sıkıntısı çeken hastalar için geliştirilen ameliyat yöntemi, tıp literatürüne girdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş ve ekibinin geliştirdiği yöntemle, 20 hasta gerçekleşen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Haberler 25.02.2019 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KTÜ Tp Fakültesi Göüs Cerrahisi Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Celal Tekinba ve ekibi ana nefes borusunda darlk olumas nedeniyle solunum sknts çeken hastalar için özel bir ameliyat yöntemi gelitirdi. Trabzonda ilk kez uygulanan yöntemle ameliyat edilen 20 hasta salna kavutu. Ameliyat teknii uluslararas dergilerde yaymlanarak dünyada örnek gösterildi.

20 hastaya baarl bir ekilde uygulanan tekniin dört dikile yapldn ve ameliyat sonras konforunun daha iyi olduunu söyleyen KTÜ Tp Fakültesi Göüs Cerrahisi Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Celal Tekinba, Ana nefes borusunda darlk nedeniyle solunum sknts veya yetmezlii çeken hastalara dikilerin kopmamas ve de diki hattnda yeni darlk olumamas için nefes borusunun daralan ksmnn çkarldktan sonra en az bir hafta süreyle çenenin göse dikilmesi yöntemi uygulanyordu. Eski yöntemle çene göse dikilince hastalarn yutmalar zorlayor, yutkunurken tükürüü dahil sv ve kat gdalar nefes borusuna kaçp enfeksiyon yada solunum yollarnn tkanmasna neden olabiliyordu. Boyunda iddetli arlar ve kireçlenme meydana gelebiliyordu. En az 7 gün çenenin göüs ön duvarna dikili kaldn düünürsek bu olumsuzluklarn azmsanmayacak bir oranda gerçekleebilecei gözlemlenebiliyordu. Ama gelitirdiimiz bu yeni teknikle hastalarn hem konforunu çok olumsuz etkileyen hem de ölümcül komplikasyonlara neden olabilen durumlar ortadan kaldryoruz. Gelitirdiimiz teknik sayesinde hastalar ameliyat sonras dönemi oldukça konforlu geçiriyorlar dedi.

BUNDAN SONRA BU TEKNK KULLANILACAK

Bu teknik kullanlarak ameliyat edilen ve bir süreden beri nefes darl çeken Veli Bakann gelitirilen yöntem sayesinde rahat ve komplikasyonsuz bir operasyon sonras dönem geçirdiine dikkat çeken Tekinba, Dünya genelinde bundan sonra bizim gelitirdiimiz teknik yaygn olarak kullanlacaktr. Dünya genelinde bilimsel dergilerde yeni bulu diye yaymlanan bir teknik bu. Tp insanlar bu teknii kullanmaya baladlar. Her yerde uygulanabilen bir ameliyat deil. Ciddi bir ekipman gerektiriyor. Hastalarmz durumdan çok memnunlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git