Tırnak makaslarında Hepatit B tehlikesi

Doç Dr. Mehmet Köroğlu ve ekibinin yaptığı araştırma ile Hepatit B hastalarının tırnaklarında bulunan virüsün miktarı ve tırnak makaslarında virüsün varlığı belirlendi.

Haberler 23.04.2017 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Körolu ve ekibi tarafndan yaplan çalma Ulusal Hepato-Gastroenteroloji Kongresinde aratrma ekibi adna Tp Fakültesi öretim üyesi Prof.Dr. Mustafa Altndi tarafndan sunuldu. Aratrmay yapan bilimsel ekip adna açklama yapan Prof.Dr. Altndi, öyle dedi:

Daha önce trnakta Hepatit B virüsünün bulunduunu gösteren sadece bir aratrma vard. Bu çalmada dünyada ise ilk defa Hepatit B hastalarnn trnaklarnda bulunan virüsün miktar belirlendi. Bu hastalarn trnaklarnda virüs bulunmas sebebiyle, manikür ve pedikür aletleri tek kullanmlk olmad takdirde veya sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarnn tam uygulanamad durumlarda, yüksek oranda Hepatit B virüsünün bulama riski vardr. Bu nedenle bata kuaförler ve güzellik salonu çalanlar olmak üzere tüm dermatokozmetik sektörü çalanlar bu konuda eitilmeli ve duyarl hale getirilmelidir. Ayrca kamu spotu gibi kitle iletiim araçlar kullanlarak, halkmz bu konuda bilinçlendirilmelidir dedi.

TIRNAK MAKASI

Kiisel eyalarn paylalmamas gerektiini ifade eden Prof.Dr. Altndi, öyle konutu:

Aratrma sonuçlarnda Hepatit B hastalarnn trnak makasnda Hepatit B virüsünün varl gösterilmi ve hastaln özellikle ortak kullanlan trnak makaslar vastasyla aile içi bulamasnda önemli bir rol oynad ortaya konulmutur. Trnak makas, tra makinesi, jilet gibi kiisel hijyen malzemelerinin bir bakas ile paylalmamas ve yeterince dezenfekte edilmeden tekrar kullanlmamas gerektii toplum sal açsndan vurgulanmaldr. Bu konuda da halkmz eitilmeli ve bilinçlendirilmelidir.

Ana Sayfaya Git