Takıntı hastalığı genetik olabiliyor

Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Güveli, takıntı hastalığının genetik olabileceğini ifade ederek, “Kişinin zihninden atamadığı, istenmeyen, sıkıntı doğuran, yabancı aynı zamanda aşırı tekrarlayıcı, mantık ve düşünme ile silinemeyen devamlı düşüncelere obsesyon adı verilir.” dedi.

Haberler 09.09.2018 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Dr. Mustafa Güveli, taknt hastal hakknda bilgiler verdi. Dr. Güveli, Obsesyonlar (vesvese) istenmeden gelir ve kiinin zihnine yabancdr. Ancak kii bu düünceleri kendi zihninin ürünleriymi gibi deerlendirip sknt duyabilir.

Kompulsiyon ise yineleyici davranlar (el ykama, sraya koyma, kontrol etme gibi) ya da zihinsel eylemlerdir (dua etme yada sayma, sözcükleri sessiz bir ekilde tekrarlama gibi). Kompulsiyonlarn amac obsesif düüncelerin ortaya çkard sknty kaldrmaktr. Obsesif kompulsif bozuklukta zamann boa harcanmasna sebep olacak derecede ar olan (yani günde 1 saatten fazla zaman alan) ya da günlük ilevsellikte bozulmaya sebep olan tekrarlayc obsesyon ya da kompulsiyonlarn varlndan söz edilir. diye konutu.

Hastalk genellikle ergenlik dönmende balarsa da çok erken ya da çok geç balangçl olanlarnn da var olduunu belirten Psikiyatri Uzman Dr. Mustafa Güveli, öyle konutu:

TAKINTI HASTALII GENETK OLABLR

Erkeklerde ortalama olarak 6-15 yalarnda balayan hastalk, kadnlarda biraz daha geç balamaktadr. (20-29 yalarnda) Hastalk genellikle yava yava iddetini artrarak seyreder. Birden bire balayan vakalarda vardr. Bu seyir içerisinde belirtilerin alevlendii ve ar sknt verdii dönemler olabilir. Stresle belirtilerin alevlendii görülmektedir. Bu kiilerin % 15 inde yaanan belirtiler toplumsal mesleki ilevsellii bozacak boyuta ulaabilir. Yine hastalarn bir ksmnda belirtilerin hiç olmad iyileme dönemleri de bulunabilir.

Birinci derecede akrabalarnda bu tür bozukluk bulunanlarda hastalk görülme oran daha sktr. Tek yumurta ikizlerinde bu durum ispatlanmtr. Ancak ayn sosyal yap, ayn ortam paylama zaman içerisinde davranlarn ve düünce kalplarnn paylalmas da bu durumda etkendir. Genetik yatknln pay da vardr.

Obsesif kompulsif bozukluk baka psikiyatrik rahatszlklarla birlikte görülebilir. En sk Major depresyon bu durum karmza çkmaktadr. Dier sknt ile giden hastallara da rastlanlabilir. Bunlar Yaygn anksiyete ( sknt) bozukluu, panik bozukluk, madde bamll olabilir.

Bu rahatszlk tüm ruhsal rahatszlklar gibi mutlaka tedavi edilmesi gereken rahatszlktr. Asla göz ard edilmemeli ve mutlaka uzmana danlmaldr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git