Tam bir sağlık deposu! Güçlü bir bağışıklık için turp tüketin

Vitamin, mineral ve lifli içeriğiyle tam bir sağlık deposu olan turp, genellikle yemeklerin yanında garnitür olarak veya salatanın içinde tüketiliyor. Ayrıca antioksidan ihtiyacını da karşılıyor. Peki turpun faydaları neler? Hangi turp daha yararlı? Kimler turp tüketiminden kaçınmalı?

Haberler 30.12.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Turpun farkl yiyeceklerle ve salatalarn içinde tüketilmesi gereken bir besin olduunu söyleyen Diyetisyen Bura Mutlu, turpun faydalaryla ilgili bilgiler paylat:

- Kana oksijen salar: Krmz turp, krmz kan hücrelerinin gördüü zarar kontrol etme özelliiyle bilinir ve kana verilen oksijeni artrr.

- C vitamini deposudur: C vitamini denildiinde akllara narenciye gelir ama krmz turpun C vitamini özellii atlanmamaldr. C vitamini hem souk algnlndan korur hem de kkrda oluturan kolajenin yaplmasn salar.

- Kalbi korur: Krmz turp, kalbin düzgün çalmasn salayan ve kalp-damar hastalklar riskini azaltan antosiyonin için iyi bir kaynaktr. Ayrca krmz turpta folik asit ve flavonoid içerii yüksektir.

- Kan basncn kontrol eder: Krmz turpta, tansiyonu düürmeye yarayan potasyum mevcuttur.

- Bakl güçlendirir: C vitamini içerii yüksek olan turp souk algnl ve öksürükten koruyucudur. Temel baklk sistemini güçlendirmek için düzenli bir ekilde tüketilmesi gerekir.

- Metabolizma dostu: Can bir eyler attrmak isteyenler için çineme duygusunu tatmin eden krmz turp, diyetlerde bir numaral yardmcdr. Kan ekerinde oynama yapmayan krmz turp, uzun süre tok tutan bir özellie sahiptir. Ayrca mide bulantsn da geçirir.

- Besin deeri yüksek: Krmz turp E, A, C, B6, K vitaminlerini içerir. Ayrca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakr, kalsiyum, demir ve manganez bakmndan da zengindir. Bu nedenle turp besin deeri yüksek bir sebzedir.

- Cildin dostudur: Her gün turp tüketilirse, cildi kuruluktan, sivilceden ve sivilcenin oluturduu kzarklktan korur. Bunun yannda turp suyunun saçlardaki kepeklenmeyi ve dökülmeyi önlemede yardm ettii bilinir.

- Kansere kalkan olur: Krmz turp sülfürlü bileikler açsndan zengin olmas sebebiyle, karacier ve safra dostudur. Kansere kar koruyucu olduu da bilinmektedir.

Ana Sayfaya Git