Tansiyon ve diyabet hastaları dikkat

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı. Dr. Merih Özbayburtlu, sıklıkla baş dönmesi veya göz kararması gibi şikayetleri olan tansiyon ve diyabet hastalarına, bu belirtilerinin şah damarları tıkanıklığı ile ilgili olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Haberler 25.02.2018 - 12:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ba dönmesi, göz kararmas ve hafif denge kayplar gibi ikayetler pek çok salk sorununun belirtileri arasnda yer alyor. Ancak ah damar tkanklnn da bu belirtilere neden olduunun unutulmamas gerekiyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman. Dr. Merih Özbayburtlu, konuyla ilgili olarak damar tkanklklarnn fark edilmedii takdirde inme veya felç gibi ar tablolara yol açabileceini söyledi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Dr. Özbayburtlu, Boynun her iki yannda yer alan ve halk arasnda ah damarlar olarak bilinen karotisarterleri, beynimize oksijence zengin kan ulatrmak gibi önemli bir görevden sorumlu. Vücut için hayati öneme sahip beyin dolam sisteminin bir parças olarak çalan bu damarlar, yüz, boyun ve saçl derinin arteriyel dolamn da salyor. Damar iç duvarnda yllar içinde biriken ateromplaklarna bal oluan ah damar tkanklnn özellikle yatan veya oturan kiinin aniden ayaa kalkmas ile oluan sendeleme, göz kararmas, ba dönmesi ve hatta baylma gibi günlük hayatta çok da üzerinde durulmayan ancak yaam konforunu ciddi ekilde etkileyen belirtileri bulunuyor. Tansiyon veya diyabet sorunu olan kiiler de bu ikayetlerin ilaç doz deiimleriyle kaybolabileceini düünerek doktora bavuruyor. Ancak çou insann aklna gelmeyen bu ikayetlere sahip kiilerde kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir dier neden, boyun damarlarnn daralm veya tkanm olmas diye konutu.

Felç geçirme riski var

En korkulan sonucun felç olma riskinin olmas olduunu ifade eden Dr. Merih Özbayburtlu, Beyin, normal fonksiyonlarn yerine getirebilmek için vücutta dolaan kann yüzde 20sinden faydalanyor. Beynin dakikada yaklak 1 litre ihtiyaç duyduu kann geçiinin büyük çounluunu ah damarlar üstleniyor. Boyun damarlarnda oluabilecek bir daralma veya tkanma beyne ihtiyac olan kan salayamayacandan, bu kiilerde birtakm ikayetler balyor. ikayetler en hafifinden göz kararmas, unutkanlk, ba dönmesi, ksa süreli konuma veya görme bozukluklar olurken,daha ileri daralmalar da baylmalar ile sonuçlanabiliyor. Bu rahatszlkta en korkulan sonucu felç, inme gelmesi. Kan akm azaldkça, beynin baz bölgelerine kan gitmiyor. Bazen de daralan ah damarlar içinde kan phtlar birikebiliyor ve beyne yerletikleri takdirde ani ölüme veya kalc felçlere neden olabiliyor. Bu açdan ah damarlar tkankl, en az kalp damar tkankl kadar önemsenmesi gereken bir salk problemi. Ancak ne yazk ki, pek çok kii kalc felçler olutuktan sonra doktora gidiyor ve tedaviye balyor. Tüm damarlarda olduu gibi bahsedilen boyun damarlarnda da ya, sigara, yüksek tansiyon, eker hastal, ailede damar hastal bulunmas gibi durumlarn daralma veya tkanmada etkili olabiliyor. Bahsi geçen ikayetleri bulunanlarn veya saylan risk faktörleri bulunan bireylerin ylda bir kez ah damar doppler ultrasonu ile incelenmeli. Zahmetsiz ve arsz bu yöntem sayesinde rahatszln kalc kötü sonuçlar engellenebiliyor dedi.

Yarm saatlik operasyon ile uyank ameliyat ediliyor

Son olarak tedavinin mümkün olduunu aktaran Dr. Merih Özbayburtlu, unlar söyledi:

Tedavisi mümkün. Kritik ah damar daralmas tespit edilmesi durumunda, bu darln bir ekilde açlmas gerekiyor. Hafif derecedeki darlklarda ilaçla koruma ve takip yaplrken, ileri darlklarda damarn durumuna baklyor ve stent veya açk ameliyat yöntemi seçilebiliyor. Uzun ve düzensiz yapda daralmalar olan kiiler ise, narkoz verilmeden yarm saatlik bir operasyon ile uyank ameliyat edilebiliyor ve çounlukla ertesi gün salkl bir ekilde taburcu olabiliyor.

Ana Sayfaya Git