Tansiyonla beraber nabız sayınızı da kontrol edin

Tansiyon gibi nabız sayısının yüksekliği ya da düşüklüğü de önemli hastalıklara işaret edebiliyor. Ortalama 60-100 arası olması gereken kalp atım hızı yani nabız sayısının normalden düşük olması; kalp damar hastalıklarından, karaciğer böbrek rahatsızlıklarına kadar birçok hastalıktan kaynaklanabiliyor.

Haberler 11.04.2018 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Nihat Özer, nabz düüklüü ve alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi.

Nabz says kiiden kiiye deiiyor

Nabz olarak nitelendirilen kalp at hz, cinsiyete, yaa, fiziksel ve duygusal duruma, spor yapma alkanlna, kullanlan ilaçlara hatta havann scakl gibi birçok faktöre bal olarak deiebilmektedir. Tüm bunlar hesaba katldnda, ideal kalp at ortalama olarak yetikin bireylerde 10 dakikalk bir istirahatin ardndan 60 ila 100, çocuklarda ise 70 ila 100 arasndadr. Kalp at hznn 60 altnda olmasna bradikardi yani yava nabz 100 üzerinde olmasna ise taikardi yani hzl nabz denmektedir.

ikayetleri göz ard etmeyin

Nabz düüklüü probleminde kiinin beyin ve dier organlarna yeterli miktarda oksijen gitmemektedir. Baylma veya baylmaya yakn duruma gelinmesinin yannda; ba dönmesi, zayflk, yorgunluk, nefes problemi, göüste ar, hafza problemi ve fiziksel aktivitelerde çabuk yorulma gibi sorunlar yaanabilmektedir.

Düzenli spor yapmyorsanz nabz düüklüünü önemseyin

Düzenli egzersiz yapan kiilerde ve sporcularda kalp güçlenirken dolam sisteminin ilevsellii artmaktadr. Kondisyon artmasyla birlikte bu kiilerin kalbi dier insanlara göre daha az çalarak ayn ii yapabilmektedir. Kondisyonu çok yüksek sporcularda nabz saysnn 40a inebildii bilinmektedir. Düzenli egzersiz ve spor yapan kiilerde nabz saysnn düüklüü salk göstergesidir.

Önemli hastalklarla balants olabilir

Düzenli spor ve egzersiz yaplmamasna ramen nabz saysnn normalin altnda olmas ciddi rahatszlklarn habercisi olabilmektedir.

Kalbin kendi elektriksel sistemi, yap ve fonksiyon bozukluklar, kalp damarndaki darlklar

Yalanma ile birlikte kalbin uyar ve ileti sisteminde bozulmalar

Enfeksiyonlarn kalp dokularn etkilemesi

Romatizmal hastalklar gibi rahatszlklarn kalbi tutmas

Karacier ve böbrek hastalklarnda sv tuz dengelerinin bozulmas

Ar scaklarda ya da sv kayplarnda su ve tuz dengesizlkleri

Hipertansiyon

Deli bal gibi nabz düürebilen beslenme

Guatr bezinin hastalklar

Nabz düürebilen çeitli ilaçlar

Engelleyici uyku apnesi olarak bilinen uyku esnasnda nefes al veriinin sürekli sekteye uramas nabz düüklüünü nedeni olabilmektedir.

Tedaviden önce altta yatan rahatszlk belirlenmeli

Nabz düüklüü tedavisi altta yatan nedenin tehis edilmesiyle balamaktadr. Nabz düüklüünün nedeni tespit edilir ise öncelikle bu nedenler tedavi edilmelidir. Ancak ikincil nedenler kontrol edilmesine ramen nabz düüklüünün devam etmesi veya ritm probleminin kalbin kendi bozukluundan kaynakland durumlarda geçici veya kalc kalp pili ilemi uygulanabilmektedir. Tbbi tedavilere yant alnamad ve kalbin yayd elektrik sinyallerinde zayflk yaand durumlarda kullanlan kalp pili, derinin altna yerletirilerek nabz olmas gereken seviyelerde tutmaktadr. Bu tedavi genelde 65 ya üzeri kiilerde gerekmektedir.

Kalbinizi güçlendirebilirsiniz

Kalbi zinde ve salkl tutmak için baz pratik önerileri uygulamak önemlidir. Bunlar u ekilde sralanabilir:

Kolesterolünüze dikkat edin.

Sigaradan ve ar yal yemeklerden kaçnn.

Tansiyonunuzu kontrol altnda tutun.

Tuzsuz ve düük kalorili beslenmeyi tercih edin.

Yanza, kondisyonunuza ve genel salk durumunuza uygun egzersizler yapn. Özellikle düzenli ekilde yürüyüü tercih edin.

Ana Sayfaya Git