Tansiyonunuz yükselirse libidonuz düşebilir

Yüksek tansiyon (hipertansiyon), kadınlarda düşük libidoya ve erkeklerde erektil disfonksiyona neden oluyor. Bilinenin aksine libidonuzu düşüren tansiyon ilaçları değil, yüksek tansiyonun ta kendisi.

Haberler 08.02.2022 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, hipertansiyonun hem erkekleri hem de kadnlar cinsel yönden nasl olumsuz etkiledii konusunda u bilgileri verdi.

Bilimsel bulgular, yüksek tansiyonu olan kadnlarn, normal tansiyonu olan kadnlara kyasla cinsel ilev bozukluu yaama olaslnn iki kat daha fazla olduunu bildirirken; ilerleyen ya ve ne kadar süredir hipertansiyondan muzdarip olduklar, kadnlarda cinsel ilev bozukluu riskini daha da artryor.

Kadn cinsel ilev bozukluu hastalar ve cinsel partnerlerinin yaam kalitesini büyük ölçüde etkilediinden, hipertansif kadnlarda kadn cinsel ilev bozukluunu uygun ekilde tanmak ve yönetmek büyük önem tayor.

YÜKSEK TANSYON

Yüksek tansiyonu olan erkekler ise, bazen seks için yeterince zor olan bir ereksiyona girmekte veya bunu sürdürmekte sorunlar yaarlar. Bir erkek cinsel olarak uyarldnda, beyin penisin içindeki ve çevresindeki sinirlere sinyaller gönderir. Bu sinirler penise daha fazla kan akmasna ve doku ve kan damarlarnn geveyip açlmasna neden olarak kann penise akmasn salayarak penisi zorlatrr. Bununla birlikte, yüksek tansiyona sahip olmak, penisin içindeki veya penise giden kan damarlar da dahil olmak üzere vücuttaki bu kan damarlarna zarar verebilir. Bu damarlar çok daralabilirler, yani içlerinden yeterince kan akamaz ve ereksiyon eksikliine neden olabilir.

Hipertansiyonu olan erkeklerin, normal kan basncna sahip erkeklere kyasla, penil kan aknda bozulma ve erektil disfonksiyona sahip olma olasl neredeyse iki kat daha fazladr, bu da kalp hastal ve ölüm riskini artrr.

Neyse ki, salkl bir yaam tarz ve ilaçlar, libidonuzu, kan basncnz ve ereksiyonunuzu iyiletirmek için yeterli. Siz de yatak odanzda benzer sorunlar yayorsanz doktorunuza danmay ihmal etmeyin.

Ana Sayfaya Git