Tarçının faydaları nelerdir?

Tarçın hem tatlılarda hem tuzlularda kullanabileceğimiz, çok lezzetli bir baharattır. Ancak lezzeti kadar sağlığa faydaları da tarçına mutfaklarımızda yer vermek için geçerli bir sebeptir. Peki "her derde deva" denilen tarçının faydaları ve zararları nelerdir?

Haberler 12.12.2017 - 12:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarçn Cinnamomum ad verilen aaçlarn iç kabuklarndan elde edilir. Antik Msrdan bu yana kullanlan tarçn, geçmite nadir bulunan bir baharat olduundan krallara layk bir hediye olarak görülmütür.

Tarçna benzersiz kokusunu ve tadn veren ey yadr. Bu yada sinnameldehit ad verilen bir madde bulunur. Tarçnn sala faydalar da çounlukla bu maddeden kaynaklanr.

Tarçnn yararlarnn banda, polifenol gibi güçlü antioksidanlarla dolu olmas gelir. Hatta 26 baharatn antioksidan özelliklerinin kyasland bir aratrmada, tarçn sarmsak ve kekik gibi süper gdalar bile geride brakmtr. Üstelik tarçn ayn zamanda güçlü bir antienflamatuardr.

TARçIN TÜKETM ÖNEM

Dünya genelinde erken ölümlerin en yaygn sebebii olan kalp hastalklarnn tarçn tüketimiyle azald da görülmütür. Tip 2 diyabet hastas bireylerde, her gün 1 gram tarçn tüketimi toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerinde gerileme salarken, HDL kolesterol seviyeleri sabit kalmtr. Daha yakn zamanl bir aratrmada günlük 120 miligram tarçn tüketimiyle bile bu sonuçlarn elde edilebildii ortaya çkmtr. Ayn aratrmada katlmclarn HDL seviyeleri de dümütür. Hayvanlar üzerinde yaplan aratrmalarda ise tarçnn kan basnc seviyelerini aa çektii gözlemlenmitir.

Tarçnn faydalarndan bir dieri de insüline hassasiyeti artrmasdr. Bir baka deyile tarçn insülin direncinin krlmasnda çok etkilidir. Dolaysyla kan ekerinin düürülmesine yardmc olur. Bu da diyabete kar savata çok önemli bir silah olduu anlamna gelir. Aratrmalarda tarçnn kan ekeri seviyelerini yüzde 10 ila 29 düürdüü görülmütür. Bunun için günde 1 ila 6 gram (yarm ila 2 çay ka) tarçn tüketmek yeterlidir.

ALZHEMER VE PARKNSON

Tarçnn Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalklar karsnda da yararl etkileri olduu bilinmektedir. Zira tarçndaki iki madde beyinde Alzheimern iaretçisi olan tau adl proteinin birikmesini önler. Parkinson konusunda da, tarçnn nöronlar koruduu, nörotransmitter seviyelerini normalletirdii ve motor fonksiyonlar iyiletirdii anlalmtr.

Dahas, hayvanlar üzerinde yaplan çok sayda aratrmada tarçnn belli kanser türlerinin önlenmesi ve tedavisinde de etkili olduu görülmütür.

Ancak bunca faydalar olan tarçnn zararlarn da hatrlatmamz gerekir. Örnein hamile kadnlar için tarçn zararl bir baharattr zira erken douma ve kaslmaya yol açabilir.

Ar tüketilmesi halinde vücutta toksik madde birikimine yol açt, kan ekerini ar düürerek badönmesine neden olduu ve belli kiilerde alerjik reaksiyonlara sebep olduu da gözlemlenmitir. Bu nedenle tarçn tüketirken miktarn doru ayarlamk, ar tüketiminden kaçnmak gerekir.

Ana Sayfaya Git