Tartı odaklı diyete dikkat!

Pandemi sürecinde hareketsizlik ve dengesiz beslenme nedeniyle alınan fazla kilolar da bu kiloları verme süreci de kişiyi mutsuz edebiliyor. Diyet yaparken tartı odaklı yaşanmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu durumun strese yol açabileceğine dikkat çekiyor. Diyet yaparken profesyonel destek alınabileceğini belirten uzmanlar, “Süreci profesyonellere bırakın. Tartı odaklı yaşamak inişli çıkışlı göstergelerle motivasyonunuzu düşürebilir” uyarısında bulunuyor. Eski başarısız diyet denemelerinin unutulmasını tavsiye eden uzmanlar, yeni sayfa açılmasını öneriyor.

Haberler 09.03.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyet sürecine balamadan önce ilk olarak cevap verilmesi gereken sorunun Neden? olmas gerektiini aktaran Merve Umay Canda Demir, Neden kilo vermek-almak istendiine, neden kilo vermeye-almaya ihtiyaç olduu sorusuna doru cevap verilebilirse, doru balangç yaplm olacaktr. Salk problemleri, beden algs, form, ortalama deerler ve öncelikle neden diyet yapmak istediinizi bilmeniz, size hem motivasyon kayna olacak hem de doru bir yol haritas çizmenizi salayacak. Bilinçsiz diyet bedensel ve ruhsal sal olumsuz etkiliyor, ksa vadeli kazanmlar uzun vadeli zararlara yol açyor diyor.

GEçMN TECRÜBELERN EDNN AMA YÜKLERN TAIMAYIN!

Diyet sürecine hazrlanrken neden kilo alnp-verildiinin bulunmaya çallmas gerektiini kaydeden Merve Umay Canda Demir, cevapsz sorularn stres ve kayg yaratacan ifade ederek Vücudunuzu suçluluk psikolojisi altnda üzmemek için kilo verme-alma nedenlerini bir uzman destei ile arayabilirsiniz. Yoksa duygusal açlk m yayorsunuz? Geçmie odaklanmayn. Diyet sürecinin geçmi baarsz deneyimleri sizi negatif düüncelere sürüklemesin. Geçmiin tecrübelerini edinin ama yüklerini tamayn. Yeni bir sayfa açyorsunuz diye konutu.

DYETSYENNZ SEVERSENZ BAARI GELECEKTR

lk admn neden diyet yapmak istendiine verilen doru cevap ile atlacan, sonra da vücut deerleri ve uygun diyete yatknlnn örenmek için en uygun diyetisyenin seçilmesi gerektiini söyleyen Merve Umay Canda Demir, diyetisyen seçiminde iletiim becerileri, güven, alan yeterlilii, motivasyon, destek gibi ikili uyumu etkileyecek özelliklere dikkat edilmesini tavsiye ederek Unutmayn, diyet kiiseldir ve doru iletiim baary getirir. Diyetisyeninizi severseniz baar gelecektir uyarsnda bulundu.

KLO BR SUç NEDEN DEL

Kilo almak, kilo vermek, fazla kilolu olmak, çok zayf olmak gibi durumlarn bir suç, mahcubiyet, utanç özelikleri tamayacan belirten Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Canda Demir, Buradaki tek kayg beden ve ruh sal tehdididir. Kendinizi sevmekten vazgeçmeyin. Özel olduunuzu, varlnzn bal bana anlam tadn unutmayn dedi.

SÜREC PROFESYONELLERE BIRAKIN

Diyet yaparken tart odakl yaanmamas geriktiini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Canda Demir, bunun strese yol açacan kaydetti. Diyetisyenle alnan yolda zaten kilo takibinin kontrol altnda olacan vurgulayan Demir, Süreci profesyonellere brakn. Tart odakl yaamak inili çkl göstergelerle motivasyonunuzu düürebilir. Kilo verme-alma sürecinde zamana dikkat edin. Ksa süreli fazla kilo deiimleri bedensel algnz bozabilir. Aynada kendinize düman yaratmayn. Aynalar rakibiniz deildir diye konutu.

DYET MUTSUZ EDYORSA PSKOLOJK DESTEK ALIN

Kilo taknts olmamas gerektiini söyleyen Merve Umay Canda Demir, ideal kilonun diyetisyen tarafndan belirleneceini ifade etti. Hayat içerisinde ideal kilonun altna düülen ya da üstüne çklan durumlar olacan dile getiren Demir, erken tedbirlerle kontrol altnda tutulabileceini ve bireylerin kendilerini tartda mutsuz brakmamas gerektiine dikkat çekti.

Diyet deneyimleri sizi depresyona sürükleyebilir uyarsnda bulunan Demir, çamz kilo verme-alma sürecini sadece diyet yapma ile snrl tutmuyor. Diyetisyen destei almak art; bunun yannda psikolojik destek gerektiren noktalar da kaçrmamak gerekiyor. Diyet dediimiz süreç, salkl bir yaam formu demek, dolaysyla insan salkl yaam için kendine yatrm yaparken mutlu olamyorsa, uzun süreli isteksizlik ve mutsuzluk hali yayorsa muhakkak psikolojik destek almaldr diye konutu.

SALIKSIZ BESNLER YERNE DORU BESNLER KOYMALIYIZ

Beslenme programlar, diyet listeleri hazrlanrken beynimizin beklentilerini göz ard edemeyeceimizi hatrlatan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Canda Demir, beynin de besinlerden beklentileri olduuna iaret etti. Merve Umay Canda Demir, u önerilerde bulundu: Salksz besinlere alkn haline getirdiimiz, tatmin ettiimiz beynimizi artk bu besinlerden kurtarmaly yerine doru besinleri koymalyz. Beyin salmzn beslenmeyle ilikisi artk uzmanlarca kantlanm bir gerçek, bu konuda yazlm kitaplar, makaleleri muhakkak okuyunuz.

Ana Sayfaya Git