Tat almanın azalmasıyla aşırı yemek yenip, obezite ortaya çıkıyor

ENDOKRİNOLOJİ Profesörü Mitat Bahçeci, yenilip içilen gıdaların tadını almayı sağlayan dildeki tat tomurcuklarının yeterli sayıda ve olgunlaşmış olmalarının, doyma merkezini olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Haberler 10.06.2018 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mitat Bahçeci, dilde krmz noktacklar eklinde bulunan tat reseptörleri araclyla gdalarn tadnn alnabildiini belirtti. Prof. Dr. Bahçeci, Yediimiz besinlerin lezzetini almamz salayan tat alma hücreleri, dilimizdeki tat tomurcuklarnda bulunur. Tat tomurcuklar çplak gözle görülebilen dilimizdeki krmz noktacklardr. Tat reseptörleri bir taraftan yediimiz yemekten zevk almay salarken, dier taraftan toksinlerin tannmasna ve uzak durulmasna da neden olur. Örnein, çürümü ve bozulmu gdalarn bozuk tad, ne olduunu bilmesek bile onlardan uzak durmamz salar. Tat alma reseptörleri, ayn zamanda doyma merkezine de sinyal göndererek besin almn durdurma ve ar kilodan korunmaya da katkda bulunur. Dildeki tat tomurcuu ne kadar fazlaysa, alnan besinden tat alma da o kadar fazladr. Tat almann azalmasnda ya da kaybnda, kii ar derecede yemek yemekte ve sonunda obezite karmza çkmaktadr.

MANLIK YEMEKTEN TAT ALMAYI AZALTIYOR

nsanda tat reseptörlerinin saysn ve kalitesini etkileyen çeitli koullar olduunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Bahçeci, Örnein; yüksek ya ve karbohidratla oluturulan obezitede, dildeki tat tomurcuklarnn saysnn azald gösterilmitir. Yani kilo alm ya da dier bir deyile imanlk, yenilen yemekten tat almay azaltmaktadr dedi.

nsanlarda tat almann daha ortaokul çalarnda bile kilo almna bal olarak azaldnn anlaldn kaydeden Prof. Dr. Bahçeci, Obezitenin sadece bir kilo ya da ya miktarnda art olmad, ayn zamanda iltihabi bir durum olduu da bilinmektedir. Obezitede sk görülen düük dereceli iltihabi durumun tat hücrelerinin ortalama yaam sürelerini ksaltt görülmütür. Artan iltihabi maddeler hem obezite ile ilgili insülin direnci, tip 2 diyabet ve ateroskleroz gibi bozukluklara yol açmakta, hem de tat alma tomurcuklarnn saysn ve kalitesini azaltarak kiinin daha fazla yemek yemesine ve yedii yemekten tat almamasna neden olmaktadr. Bu durumda bir ksr döngü söz konusudur. Bunun aksine kilo kaybna yol açan müdahaleler, verilen kiloyla birlikte, tat alma bozukluunun hafiflemesini ve kiilerin yediklerinden daha fazla keyif almalarn salamaktadr. Tat tomurcuklarnn yeterli sayda ve olgunlam olmalar, doyma merkezinin de daha salkl çalarak ar yemeyi önledii aklda tutulmaldr. Ksacas kilo almamak ve varsa da kilo vermek, salmz için olduu kadar, yediklerimizden tat almamz ve daha mutlu olmamz için de önemlidir diye konutu.

Ana Sayfaya Git