Tatil dönüşü "uyku düzeni" uyarısı

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Yetkin, uyku bozukluklarının dikkat eksikliğine ve iş kazalarına neden olabildiğini belirterek, "Tatil dönüşü, herkesin sadece bireysel değil, toplumsal olarak da adeta bir 'kırmızı alarm' dikkatiyle uyku düzeni için gerekli önlemleri alması gerekiyor." dedi.

Haberler 18.08.2019 - 23:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ayn zamanda Salk Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eitim Aratrma Hastanesi Ruh Sal ve Hastalklar Bölümü Öretim Üyesi olan Prof. Dr. Yetkin, AA muhabirine yapt açklamada, uykunun insan sal açsndan çok önemli olduunu söyledi.

Salksz uykunun i ve trafik kazalarna, birçok rahatszla neden olabildiini aktaran Yetkin, bilimsel verilere göre, trafik kazalarnda 6 saatin altndaki yetersiz uykunun kaza riskini yüzde 30, uykuda solunum bozukluklarn ise yüzde 120 artrdnn görüldüünü ifade etti.

Trafik kazalarnda kalp krizi vakalarna sk rastlandn vurgulayan Yetkin, uyku bozukluklarnn ar kilo ve eker hastal gelime riskini yüzde 30-40 artrdn bildirdi.

Uyku bozukluunun bak sistemini olumsuz etkilediini, ruhsal bozukluklar dört kat artrdn anlatan Yetkin, tatilde bozulan uyku düzeninin ardndan zorlu bir süreç yaandn dile getirdi.

Tatile çkan ve dönenlerin yola çkmadan önce yeterli uyku depolamas gerektiine deinen Yetkin, Tatil dönüü iba yapacak vatandalarmzn tatilde bozulan uyku düzeni nedeniyle ie adaptasyon ve dikkat sorunlar yaayabilir. dedi.

- Dikkat edilecek püf noktalar

Tatilin rahat günlerinden sonra yeniden çalma temposuna hazrlanmak ve uykuyu yeniden düzenlemek gerektiini vurgulayan Yetkin, öyle konutu:

Yaplan aratrmalar kötü uykunun, hijyen ve uyku bozukluklar gibi önemli bir halk sal sorunu olduunu ortaya koymakta. Veriler uykunun, hayatta kalmamz ve salmz için ne kadar önemli olduunu göstermekte. Tatil dönüü, herkesin sadece bireysel deil, toplumsal olarak da adeta bir krmz alarm dikkatiyle uyku düzeni için gerekli önlemleri almas gerekiyor. Uyku boa geçen bir zaman deildir. Her dakikas önemlidir. Sabah erken düzenli bir kalk saati belirleyin. htiyaç duyduunuz uyku süresinin akam karanlkta alnmasn salayn. Akam yatma saatlerinden en az iki saat önce yorucu ilerden kaçnn. Gün içinde düzenli egzersiz yapn. Akam saatlerinde kafeinli, kolal içeceklerden uzak durun. Yatma saatlerine yakn ar yemek yemeyin.

Sinan Yetkin, Türk Uyku Tbb Derneinin 2-6 Ekimde stanbulda 20. Ulusal Uyku Tbb Kongresi düzenleyerek, uyku salna ilikin verileri paylaacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git