Tatilciler Göz Sağlığınıza Dikkat!

Yaz sıcaklarının artmasıyla serinlemek isteyenlerin adresi yine havuzlar oldu. Fakat ailecek tatile çıkan ve sıcaklardan bir nebze de olsa kurtulmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta var ki, o da havuzlardan bulaşan göz hastalıkları.

Haberler 26.06.2018 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Baak Bostanc, önemli bilgiler verdi.

Toplu kullanlan havuzlar eer iyi temizlenemez, dezenfeksiyonu doru yaplamaz ise bakteri, virüs ve parazit gibi mikroplar için rahatça çoalabilecek ortamlara dönüürler. Eer bir de havuz kullanclar, du almadan, üzerilerinde günün teri ve kiri, her türlü makyaj malzemesi, parfüm vb. kimyasal maddeler ile bu havuza giriyorlarsa bu suyun temizliinden bahsetmek mümkün olmaz.

Kontakt Lens Kullananlar Dikkat Etmeli!

Göz Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Baak Bostanc, çoalan bu mikroplar, göz dokular üzerine yerleerek gözde konjonktivit ve keratit gibi iltihaplara yol açabilirler. Özellikle kontakt lens kullanclar, kornea düzensizlii olan kiiler ile yara iyileme problemi olanlar daha fazla risk altndadr. Bu sebeple girdiiniz havuzun temizliinin düzenli yaplp yaplmadn kontrol etmeniz, havuza girmeden du almaya özen göstermeniz ve havuz suyu içinde havuz gözlüü kullanmanz göz salnzn korunmas açsndan önemlidir dedi.

Havuz Gözlüü Kullann!

Göz Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ör Üyesi Baak Bostanc, Bol kimyasal madde ile temizlii yaplm bir havuz göz sal açsndan tehlikesizdir, diyebilir miyiz? Maalesef deil. Havuz temizliinde kullanlan dezenfektanlar bir taraftan havuzdaki mikroplar öldürürken bir taraftan da göz dokular için kimyasal özellikleri sebebi ile toksik etkiler tamaktadr. Havuz içinde gözlerini açma alkanl gelitirmi, havuz gözlüü kullanmayan kiilerin gözü bu kimyasallarn devaml etkisine maruz kalr. Hem günein direkt etkisine hem de havuz içindeki irritan kimyasallara gün boyunca maruz kalan gözler akama doru kpkrmz olurlar. Bu gibi kimyasal maddelere maruziyet sonucu oluan konjonktivit türüne kimyasal konjonktivit denir ve kiide gözde ciddi yanma, kzarklk, sulanma, çapaklanma, a hassasiyet ve ar gibi belirtilere sebep olur. Güzün bu irritan kimyasal maddeden uzak tutulmas, bol suni gözya ile rahatlatlmas ve kimi zaman da anti inflamatuar özellikte damlalarn kullanm gerekir. Ksacas, hem tatil burnunuzdan gelir hem de çok ciddi tahribatlara yol açarak uzun süre tedavi almanza yol açabilir. Kimyasal konjonktivitlerden korunmann ilk art bu kimyasallarn göze direk temasndan mümkün oldukça uzak durmaktr açklamasnda bulundu.

Alerjisi Olanlar Dikkat!

Alerjik bir bünyeye sahip kiilerde havuz kullanm sonras alerjik konjonktivitler de görülebilir. Bu kiilerdeki kzarklk ve kant gibi semptomlar ortamda bulunan kimyasallarn ve direk güne maruziyetinin etkisiyle daha da artar. Gözün devaml olarak ovulmas durumu daha da kötületirir diyen Bostanc, Havuz içinde yüzücü gözlüü, havuz kenarnda güne gözlüü ve apka kullanmna ilave olarak ve göz doktorunuzun muayene sonras reçete ettii alerji ve suni göz ya damlalarnn kullanm ikayetleri azaltmada yararl olacaktr eklinde konutu.

Neler Yapmalyz?

Havuz kullanm esnasnda dier kiilerin saln tehlikeye atmamak için, gözlerimizde enfeksiyon olduu dönemde havuza kesinlikle girilmemeli, ve havuz suyuna ter ve vücuda uygulanan kimyasallarn karmamas için havuz kullanm öncesinde mutlaka du alnmaldr. Salkl gözler ile güzel bir yaz geçirmeniz açsndan havuz kullanm sonras gelien göz kzarkl, çapaklanma ve ar gibi ikayetlerin ihmal edilmemesi ve mutlaka bir göz hastalklar uzmannca deerlendirilmesini önermekteyiz.

Ana Sayfaya Git