Tatilde sağlığınızdan olmayın

İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, bu yıl seçim ve üniversite sınavları nedeniyle gecikmeli başlayacak tatil öncesinde bütün bir yıl beklenen günlerin zehir olmaması için uyarılarda bulundu, özellikle enfeksiyon hastalıklarına dikkat edilmesini önerdi.

Haberler 25.06.2018 - 12:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Gümürdülü, yaz tatilinde ortam deiiklii, hijyen ve dikkat eksiklii gibi nedenlerle hastalklara davetiye çkarlabildiini ifade etti.

Enfeksiyon hastalklarnn, Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar, riketsialar eklinde saylabilecek mikroorganizmalarn, insan vücuduna deiik yollardan girmesiyle ortaya çktn vurgulayan Prof. Dr. Gümürdülü, unlar söyledi: Seyahatler srasnda en sk karlalan sorunlarn banda enfeksiyonlar geliyor. Hastala neden olan mikroorganizmalar, su ve gdalar, hayvan srklar, solunum, cinsel temas veya kan yoluyla bulayor. Üstelik enfeksiyonlarn neden olduu hastalk belirtileri döndükten sonra da ortaya çkabiliyor.

Prof. Dr, Gümürdülü, ortak kullanlan eyalar, kuma serilen havlu ya da kalabalk havuzlarn enfeksiyon riskini artrabileceine de dikkati çekerek, Yeterince temizlenmeyen havuzlar tifo, paratifo, hepatit A gibi tüm vücutta etkisini gösteren, çok daha ciddi enfeksiyonlarn da bulamasnda risk oluturabilir dedi.

Havuz yerine denizi tercih edin

Prof. Dr. Gümürdülü, havuz yerine denizin tercih edilmesi, böyle bir ans yoksa ve mutlaka havuza girilecekse herhangi bir enfeksiyona maruz kalmamak için kesinlikle havuz suyunun boaza kaçmamasna özen gösterilmesi gerektiini belirterek, unlar kaydetti:

Kulak enfeksiyonlarna kar kulaklar mümkün olduunca kuru tutmak, yüzerken kulak tkac ya da bone kullanlmaldr. Havuz suyu ile dorudan temas halinde olan gözlerde birçok bakteri, virüs ve mantarlara bal hastalklar çkabilir. Su altnda gözleri açmamak veya yüzerken gözlük kullanmak bu tür enfeksiyonlardan koruyabilir. Kirli suyla uzun süre temas eden cilt yüzeyinde de özellikle mantarlara bal olarak enfeksiyonlar oluabilir. Havuz çevresinde ortak kullanlan alanlar ve eyalar ayak mantar, kadnlarda vajinal mantar enfeksiyonlarna yol açabilir. Bunun için girilen havuzun temizliinden emin olunmal.

Açk büfedeki tehlike

Tatilde genellikle her ey dahil seçeneklerin ilgi gördüünü vurgulayan Prof. Dr. Gümürdülü, bunun da kiilerde yeme isteini kamçladna dikkati çekti.

ç Hastalklar, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzman Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, açk büfe restoranlarda yeterli ve dengeli beslenmek için salkl beslenme bilinci ile hareket etmenin önemine dikkati çekerek, Salksz beslenme, snrsz olarak sunulan ar yal yiyecekler, tatllar, pastalar, çörekler kiilere çeitli salk sorunlar ve ar kilo olarak dönecektir. Özellikle diyabet ve tansiyon gibi kronik rahatszl olanlara açk büfenin cazibesine kaplmamalarn öneriyorum dedi.

Ana Sayfaya Git