Tatile çıkarken dikkat!

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Normalleşmeye başlamış olsak da tedbiri bırakırsak, vaka sayılarının artması ihtimali çok yüksek. Bu nedenle tatilde de el hijyenimize, maske kullanımına ve sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Mümkünse çok kalabalık ortamlara girmeyeceğimiz bir tatil tercih edelim." ifadelerini kullandı.

Haberler 15.07.2020 - 12:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ate Kara, yaz mevsimi sürecinde de koronavirüse kar önlemlere devam edilmesi gerektiini aktard. Normalleme balam olsa da, tedbirin braklmas durumunda, vaka saylarnn artma ihtimalinin çok yüksek olduunu belirten Kara, unlar kaydetti:

Bu nedenle tatilde de el hijyenimize, maske kullanmna ve sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Mümkünse çok kalabalk ortamlara girmeyeceimiz bir tatil tercih edelim. Özellikle yaz döneminde klimalar ve havuzlar birer bula kayna olarak hastalklara davetiye çkarr. Kalabalk ortamlarda klima kullanmaktan mümkün olduunca kaçnalm.

Tatil bölgesi veya tesis seçerken koronavirüs ile ilgili tedbirleri uygulayan yerler tercih edilmeli. Bunlarn dnda tabi ki baklk sistemimiz çok önemli. Baklmz güçlü tutmaya sürekli devam etmeliyiz. Doal ve dengeli beslenme, yeterli uyku, günde en az 2-2.5 litre su tüketimi ve hafif egzersizler baklk sistemini desteklemeye yardmc olacaktr.

Kara, bunlarn yan sra bakl doal olarak destekleyen gdalarn da beslenmeden eksik edilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Bunlardan en güçlüsünün propolis ve ar sütü olduunu aktaran Kara, ayrca günlük beslenmede krmz ve mor meyveler, yeil yaprakl sebzeler, sarmsak, soan gibi gdalarn ihmal edilmemeli gerektiini bildirdi.

PROPOLS, HER GÜN DÜZENL OLARAK BESLENMENZE DAHL ETMENZ ÖNERYORUM

Gda Yüksek Mühendisi Asl Elif Tanuur Samanc, tatilde de doal baklk güçlendirici desteklerle vücuda antioksidan takviyesi yaplmas, savunma sisteminin yaz döneminde de güçlendirilmesi gerektiini aktard.

Doal bir ar ürünü olan propolisin nardan 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip bulunduunu ve doadaki bilinen en güçlü doal antioksidan olduunu belirten Samanc, u bilgileri verdi.

Bilimsel çalmalar propolisin düzenli kullanmda vücudu daha salkl ve zinde hale getirdiini ve bunun da içerdii deerli antioksidanlardan ileri geldiini ortaya koyuyor. Propolis, vücuttaki serbest radikalleri yakalayarak onlarn vücutta birikip hücrelere zarar vermesini engeller. Böylece baklk sistemimizi önemli ölçüde desteklerler. Ben de doal bir antioksidan kayna olan propolisi, her gün düzenli olarak beslenmenize dahil etmenizi öneriyorum.

Doru ekilde hazrlanm en az yüzde 10 orannda propolis içeren bir özütten, çocuklar günde en az 10 damla, yetikinler ise en az 20 damla tüketebilirler. Düzenli kullanm, yaz dönemini hastalklardan daha uzak geçirmelerine fayda salayacaktr.

Hijyen tedbirleri ile sosyal mesafe kurallarna uyarak ve baklk sistemini güçlü tutarak rahatlkla tatile çklabileceini kaydeden Samanc, tatile giderken bir tatil paketi hazrlanmas önerisinde bulundu.

Samanc, Bu paketin çinde doal baklk destei olarak propolis damlanz, az ve boaz hijyeni için Propolisli ball boaz spreyiniz, günlük enerji ve vitamin ihtiyac için polen ve el hijyeni için kolonya mutlaka bulunsun. Tatilde de elimizi sk dezenfekte etmeye ve kalabalk ortamlarda maske kullanmaya özen gösterelim. önerisini yapt.

NORMALLEME SÜRECNE GRM OLSAK DA VAKALAR DEVAM EDYOR

Diyetisyen Dilara Koçak da tatilde bakl desteklemek için tavsiyelerde bulundu.

Her ne kadar normalleme sürecine girilmi olsa da vakalarn devam ettiini hatrlatan Koçak, bu nedenle dananlarnn beslenme planlarn düzenlerken, antioksidan açsndan zengin gdalarn yer almasna daha da dikkat ettiini bildirdi.

Özellikle saf Anadolu propolisini, yetikinlere günde en az 20 damla, çocuklara günde en az 10 damla düzenli tüketme önerinde bulunduunu aktaran Koçak, u bilgileri verdi:

Herhangi bir hastalk belirtisi balarsa bu miktar 4 katna artrmalarn öneriyorum. Hastalk döneminde vücudun antioksidan ihtiyac artyor. Bu nedenle hastalk geçene kadar yüksek doz propolis kullanmak gerekiyor. Propolis çok güçlü bir antioksidan olmasnn yansra ayn zamanda çok güçlü bir antiviral, antifungal ve antibakteriyel.

Vücudu sadece koronavirüse kar deil, dier viral ve bakteriyel enfeksiyonlara kar da koruyor. Düzenli kullanmda hem hastalanma skln azaltyor hem de hastala yakalanma durumunda iyilemeyi hzlandryor. Yaz aylarndayz veya tatildeyiz diyerek baklk sistemimizi ihmal etmemeliyiz.

Ana Sayfaya Git