Tatlı yeme hissi vücudun susama sinyali olabilir

Vücudun alması gereken karbonhidrat miktarı yaş, boy, kilo ve fiziksel aktivite gibi özelliklerine göre değişebiliyor. Tahıllar, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzelerin kompleks karbonhidrat grubunda olup, enerji ihtiyacının yüzde 50-60'ını oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Şeker içeren yiyecek ve içeceklere aslında ihtiyacımız yok. Çay şekeri, mısır şurubu, glikoz şurubu gibi basit karbonhidratlı şekerleri günde 1-2 yemek kaşığını aşacak şekilde tüketiyorsak fazla şeker alıyoruz demektir. Tatlı yeme hissi vücudun susama sinyali olabilir dolasıyla o an geldiğinde önce su içilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Haberler 29.01.2020 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Basit ekerler barsaklardan emildiinde insülin hormonunda ve kan ekerinde dengesizliklere, itah artran hormonun yükselmesine neden oluyor. eker ve ekerli yiyecek/içecekleri tükettikçe ekere kar duyulan isteimizin de arttn dile getiren Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Dekstroz, sükroz, galaktoz, maltoz, msr urubu, früktoz, dar urubu, keçiboynuzu urubu, akçaaaç urubu, arpa malt, esmer pirinç urubu gibi basit ekerlerin olduu paketli gdalar, haftada 1-2 kereden fazla ya da günde 1-2 yemek kan aacak ekilde tüketiyorsak ekeri fazla tüketiyoruz diyebiliriz ve fazla tüketime devam ettiimizde; obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler gibi hastalklara neden olduu, hatta kanser riskini artrd çeitli çalmalarda bildirilmitir eklinde konutu.

Dengeli beslenme ile eker tüketimi snrlanabilir

ekersiz lifli attrmalklar, dengeli beslenmeyi ve su tüketimini alkanlk haline getirirsek basit eker tüketimini azaltabileceimizi söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman Tuba Örnek, Tatl yeme hissi vücudun susama sinyali olabilir dolasyla o an geldiinde önce su içilmesini tavsiye ediyoruz. Her eyin ailede baladn için çocuklarmza çikolata ve aburcubur gibi basit ekerlerle tantrmak yerine meyve, pekmez ve bal gibi doal tatllara yönlendirmek en dorusu ve çeitli tatl yiyeceklerin yerine, taze veya kuru meyvelerle, ceviz, fndk, badem, yulaf ezmesi, pekmez, süt, yourt karmlar ile eker kullanmadan salkl tatllar deneyebiliriz dedi.

Salkl tatl tarifi

Malzemeler / 1 porsiyon için;

Yarm cennet hurmas ve yarm muz

1 tatl ka yulaf ezmesi

1 tatl ka bal

1 çay ka kakao

Yapl

Tüm malzemeleri rondodan geçirin ve kseye dökün. stee bal olarak üzerini 1-2 ceviz ile süsleyebilirsiniz. Dilerseniz cennet hurmas yerine yarm avokado tercih edebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git