Tatlı krizlerine bu önerilerle son verin

Her ne kadar zararlı olduğu bilinse de pek çok insan gününü tatlı yemeden geçirmiyor. Bazen medyada rastlanılan bir reklamla, bazen mutlu olunan bir anda, bazen de normal bir zamanda gelen tatlı isteği kriz haline gelebiliyor.

Haberler 09.04.2019 - 15:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Dyt Büra Mutlu, tatl krizlerini atlatmann yollar hakknda bilgi verdi.

Tatl pek çok kiinin vazgeçilmezleri arasnda üst sralarda yer almaktadr. Tatl sevgisinin daha fazla kadnlarda görüldüü bilinmektedir. Tatl yenildiinde seratonin ve endorfin salglanmaktadr. Bu nedenle de en ufak bir mutsuzlukta tatlya yönelim artmaktadr. Tatlnn ihtiyaç duyulan deil, sadece tüketilmek istenen bir gda olduu unutulmamaldr. Tatl karbonhidrat ve ya oran yüksek besin öelerinden oluur. Günlük ihtiyaçtan fazla tüketildiinde obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik rahatszlklara yol açabilir ve zamanla hayatnzn konforu etkilenir, performansnz düer.

Tatl krizine neden olan 6 sebep

Baz aratrmalarda tatl krizlerine neden olan birçok etmenden bahsedilmektedir. Tatl krizine yol açan nedenler öyle sralanabilir:

Hipoglisemi

Hipoglisemi, kan ekerinin hzl dümesidir. Ara öün yapmayan, uzun süreli açlk durumlarnda tatl krizi kaçnlmazdr. Hipoglisemi varsa 3 saatte bir minik öünler yaplmaldr.

Polikistik Over Sendromu

Bu problemi yaayan kadnlarn çounda gizli eker de bulunmaktadr. Kadn doum uzmanlarnn tedavisi ve diyetisyen yardmyla Polikistik Over Sendromu olanlar tatl krizlerinin önüne geçebilir.

Vitamin, mineral eksiklii

Demir, krom, magnezyum eksikliklerinde kiilerin daha fazla tatl krizi yaadklar bilinmektedir. Bu nedenle bir doktor kontrolüyle vitamin ve mineral eksiklikleri deerlendirilmelidir.

Adet öncesi sendromu

Kadnlarn birçou normalde tatl istei duymazken regl öncesi youn bir ekilde tatl tüketme ihtiyac duyarlar. Bunun sebebi östrojen hormonunun bu dönemde azalmasdr. Diyetisyen ile uygulanacak stratejilerle bu süreci atlatmak mümkündür.

Duygusal durumlar

Depresyon sürecinde tatl istei artabilir. Aratrmalarda evlilikte mutsuz olan kadnlarn, dier kadnlara göre daha fazla tatl ihtiyac olduu gözlemlenmitir. Depresyon için mutlaka bir terapistten yardm alnmaldr. Ayn süreçte bir diyetisyen kontrolünde gitmek olumlu sonuçlar verecektir.

Alkanlklar

çocuklukta ailelerin ödüllendirmek için verdikleri çikolata ileride her mutlu ve baarl dönemlerde kiilerin karsna ödül algs olarak çkabilmektedir. Belki bir parça bitter çikolata sorun yapmazken, bunu Kendime tatl smarlayacam diyerek abartma tatl krizlerini tetikleyebilir.

Güçlü sindirim sistemiyle tatl krizine son

Normalde kuru meyve ve taze meyveler tatl isteini krabilmektedir. Ancak bazen bunlar yeterli gelmemektedir. Yaplan aratrmalarda ekersiz sakz çinemenin tatl isteini azaltt ortaya çkmakla birlikte tatl isteinde odak deitirmeye çalmak ie yarayabilmektedir. Sindirim sistemi güçlendirilebilirse de tatl istei salkl yiyeceklerle ortadan kalkabilmektedir. Tatl krizlerini tamamen bitirebilecek öneriler öyledir:

Az ama sk yemek

Ana öünlerdeki yemek miktarn ksp, ara öünler oluturularak tatl istei azaltlabilir. Böylece kan ekeri dengede olur, hipoglisemi ataklar yaanmaz.

150 kalori limiti

Günlük 150 kaloriyi amayacak bir tatl tüketiminin vücuda zararl olmayaca bilinmektedir. Ayrca yine de tatl yenmek isteniyorsa sütlü veya meyveli tatllar hem kalori almn azaltr, hem tatl isteini bastrr hem de kilo almn engeller.

Karm tatllar

Bir çikolatay tek bana yemektense çikolata sosuna batrlan bir muz veya bir çilek tatl isteini azaltr. Ya da fndkl, bademli drajelerden az miktarda tüketmek tatl isteini keser.

Kurtarc meyve

Taze ve kuru meyveler tatl ihtiyacn karlayabilir. Yanna eklenecek kalsiyum kaynaklar tokluk hissini artrarak yardmc olur.

Yeni odaklar

Tatl yeme fikri akllara dütüünde ilk 10 dakikada yaplabilecek bir aktivite tatldan uzaklatrabilir. O srada evi toparlamak, ofiste kalkp yürümek, yakn arkadalar aramak, gazete okumak tatl fikrini unutturabilir.

Ana Sayfaya Git