Tatlıların Üzerine “Tarçın” Serpiştirin!

Uzun saatler sabırla bekleyerek oruç tuttuğumuz Ramazan ayının sonuna geldik. Hazırlanan muhteşem bayram sofraları, birbirinden lezzetli ikramlar bizi bekliyor.

Haberler 23.06.2017 - 01:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ve biz de büyük ihtimalle ziyaretlerde sunulan tüm ikramlar tüketecek, tatllar abartacak ve yemeklere aniden yükleneceiz.

Ancak dikkat! Ramazan boyunca süren uzun açln ardndan küçülen midemize aniden yüklenmek ve yüksek kalorili besinler tüketmek mide ve sindirim sistemimizde sorun oluturarak hazmszlk, ikinlik ile gaz sorunlarna neden olabiliyor. A

yrca kan ekerinde oluacak olan düzensizlikler nedeniyle terleme, mide bulants, ba ars, ba dönmesi veya kalp ritmi gibi sorunlar da geliebiliyor. Bayramda ar kalorili ve hatal beslenme özellikle diyabet ve hipertansiyon hastalar için hayati problemler oluturabiliyor. Dolaysyla bayramda mutluluumuzun salk sorunlaryla gölgelenmemesi için kontrollü beslenmemiz çok önemli.

Beslenme ve Diyet Uzman pek Ertan bayram salkl geçirmek için nasl beslenmemiz gerektiini anlatt, önemli önerilerde bulundu.

1. Kahvaltda hamur ilerine yüklenmeyin

Günün ilk öünü olan kahvaltda karbonhidrat almnz abartmayn. lk öünden itibaren insülin salnmnz artarsa daha hzl ackr ve daha fazla karbonhidrat tüketme istei hissedersiniz. Bu nedenle kahvaltda börek ve poaça gibi hamur ilerine yüklenmeyin. Peynir, zeytin, yumurta ile çi sebzeler kahvaltnzda mutlaka bulunsun. Ekmeinizi tam buday ekmei olarak aln ve bal ile reçel gibi tatllardan mümkün olduunca uzak durun veya 1-2 tatl kandan fazlasn tüketmeyin.

2. Öün düzeninizi deitirmeyin

Bayram ziyaretlerinizi yaparken öün düzeninizi deitirmemeye gayret edin. Kahvaltnz mutlaka yapn, öle ve akam yemeklerinizi de uygun saatlerde yemeye çaln. Bu sayede ziyaretlerinizde yaplan ikramlar kontrollü tüketebilirsiniz. Bunun aksine öünleri atlarsanz çok ackr, her gittiiniz yerde ikramlar tüketebilir, bunun sonucunda da mide arlar ile kramplar çekebilirsiniz.

3. Meyve veya sütlü tatllar tercih edin

Salkl olmak için haftada en fazla 2 kez tatl tüketmek gerekiyor. Bu uyary göz önüne aldmzda, bayramlarda ideal miktarn çok üstüne çktmz fark edeceksiniz. Beslenme ve Diyet Uzman pek Ertan tatllarn kalori içeriklerinin, eklenen eker ve ya miktar arttkça yükseldiini belirterek unlar söylüyor: erbetli ve hamur tatllar hem ya, hem de ekeri oldukça yüksek tatllar. Örnein bir dilim baklava yaklak 259 kalori içeriyor. Bu nedenle daha az eker ve ya içeren tatllar tercih etmelisiniz. Tercihinizi eker ve ya içerii en düük tatllar olan meyveli ve sütlü tatllardan yana kullanmanz doru olacaktr.

4. Tatlnz yemekten 2-3 saat sonra aln

Bayramda tüketilen erbetli tatllar ve çikolata kan ekerini hzla yükselten ve kalorileri de oldukça yüksek besinler. Dolaysyla eer mutlaka tüketecekseniz yemekten hemen sonra deil, 2-3 saat bekledikten sonra yemeniz daha doru olacaktr. Böylelikle hem ana öününüzün kalorisini çok arttrmam olursunuz ki bu sayede yalanmanz artmaz, hem de sindirim sisteminizi çok fazla yormazsnz. Ayrca tatlnzn doyumluk deil, tadmlk olmasna da özen gösterin.

5. çaynz çok açk ve limonlu olsun

Bayramn vazgeçilmez ikramlar olan çay ve kahve gibi kafein içerii yüksek olan içecekler su gibi dolamnz hzlandrp, sindirip sisteminizi rahatlatmyorlar. Üstelik fazla tüketildiklerinde kalpte çarpnt, dolam bozukluu ve mide yanmalarna yol açabiliyor ve reflü yaknmalarn tetikleyebiliyorlar. Dolaysyla günde 3 fincan çay ve 2 fincan kahveden fazlasn içmemeye çaln. Bitki çay alternatifiniz yoksa eer çaynz açk ve limonlu tüketmeye dikkat edin. Bu sayede hem kafein ve teini daha az alm olursunuz, hem de limon sayesinde çayn demirin emilimini azaltma özelliine engel olursunuz. Scak içeceklerinize eker eklememeyi de alkanlk haline getirin.

6. Tatl ve içeceklerinize tarçn katn

Tarçn yapsnda bulunan antioksidan maddeler ve fenolik bileikler sayesinde vücuda olumlu faydalar bulunan bir besin. çeriindeki sinnamil aldehit ile de hücrelerin glikoz kullanmn arttryor. Bu sayede kan ekerinin düürülmesine yardmc oluyor. Kan ekerinizi dengelemek ve tatl isteinizin önüne geçmek için sütlaç gibi tatllarnzn üzerine ara öün olarak alabileceiniz sütün içine, aralarda aldnz çaylarn içine veya suyunuza toz veya kabuk tarçn ekleyebilirsiniz.

7. Meyvenizin yannda ceviz olsun

Ara öünlerde meyve tüketerek tatl krizlerini önleyebilirsiniz. Ancak meyvelerin özündeki fruktoz da bir eker aslnda. Dolaysyla ara öünde sadece meyve yediinizde kan ekeriniz hzla yükselip, yine ayn ekilde hzla düebiliyor. Dolaysyla meyveyi kan ekerinin dalgalanmasn önleyen ve daha tok kalmanz salayan 2-3 adet tam ceviz, 8-10 adet badem veya fndk gibi yal tohumlarla ya da 2-3 yemek ka az yal yourt veya 1 bardak süt gibi proteinden zengin besinlerle yemeye dikkat edin. Bunun nedeni ise bu besinlerin kan ekerindeki dalgalanmalar önlemeleri ve daha uzun süre tok kalmanza yardmc olmalar.

8. Serinlemek için en salkl tercih ayran

Beslenme ve Diyet Uzman pek Ertan gün içerisinde sv almzn düük kalmamasna da dikkat etmeniz gerektiini belirterek unlar söylüyor: Yannzda suyunuz olsun veya gittiiniz yerlerde su için. Bu sayede hem mide hacminizin bir ksmn su ile doldurup fazla besin tüketmeye engel olursunuz, hem de açlk hissini bastrr, fazla porsiyon tüketmekten kendinizi korursunuz. Bayramda ikram edilen ve içeriinde yüksek miktarda eker bulunduran asitli, kolal içeceklerden ise kaçnn. Yine içeriklerindeki eker nedeniyle taz sklm meyve sularn da içmememizde fayda var. Dolaysyla bayram ziyaretlerinde ikram edilen ayran serinlemek için en salkl içecek seçimi olacaktr. Ayn ekilde sade maden suyunu da tercih edebilirsiniz.

9. Tok tutan ara öünler yapn

kramlara hayr diyebilmek veya daha az tüketebilmek için öncelikle tok olmak gerekiyor. Bunun için kahvaltnz yaptktan 2 saat sonra kendinize lif ve su içerii yüksek bir smoothie hazrlayabilirsiniz. Örnein içine salatalk, yeil elma ve 2 yemek ka chia tohumu veya 2 yemek ka yulaf kepei unu eklediiniz bir smoothie sizi uzun süre tok tutmaya yardmc olacaktr.

10. Etin yannda sebze art

Bayramlarn en keyifli anlarndan biri de tüm ailenin bir arada olduu yemek ziyafetleri. Ancak sofrada uzun zaman geçirilmesi ve fazla çeitli yemeklerin bulunmas gereinden fazla yemek yemeye bunun sonucunda da kan ekerinde ani yükselmeye yol açabiliyor. Bu nedenle bu tür ziyafetlerde tüketeceiniz etin yanna mutlaka sebze, çorba ve yourt gibi kalori younluu düük, sindirim sistemini hareketlendiren besinler ekleyin. Tek bana et yemek hem tükettiiniz et porsiyonunun dolaysyla ya almnzn artmasna, hem de sindirim sisteminin çok yorulmasna neden oluyor.

Ana Sayfaya Git