Tavukların zekası şaşırtıyor

ABD'de yapılan bir araştırma tavukların psikolojisi, davranışları ve duygularının sanıldığı gibi olmadığını ortaya koydu.

Haberler 05.01.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tavuklarnn sanlann aksine belirgin kiiliklere ve baz zihinsel yetilere sahip olduu bildirildi.

Science Dailynin internet sitesinde yer alan, ABDde dünyann en yaygn evcil hayvan tavuklarn psikolojisi, davranlar ve duygular üzerine yürütülen aratrma, bu türün birçok psikolojik, davransal ve duygusal yetiye sahip olduu gösterdi.

Aratrma srasnda yumurtadan yeni çkan tavuklarn nicelikler arasndaki fark ayrt edebildiini, ayrca sralamay bildii gözlendi.

Yaplan bir deneyde be günlük tavuklara, iki perdenin arkasnda kaybolan farkl miktarlarda iki grup nesne gösterildi. Hayvanlarn arkasnda daha çok nesne olan perdenin izini sürmeyi baard, ayrca tavuklarn saklanan bir topa giden yolu 180 saniyede hatrlad görüldü.

Tavuklarn zekas artyor

Bilim adamlar, tavuklarn bu davranna ayn koullar altndaki birçok maymunda da rastlandn vurgularken, aratrmann, tavuklarn daha iyi bir yemek ödülü için beklemeleri gerektiinde kendilerini kontrol edebildiini de ortaya koydu.

Tavuklarn iletiim biçimlerinin de çok karmak olduu, en az 24 farkl sesi kullanmann yan sra deiik görünümler sergiledikleri kefedildi. Aratrmann en dikkat çekici bulgularndan biri de tavuklarn zaman aralklarn alglamas ve önceden sezip hareket etmesi oldu.

Tavuklarn korku, beklenti ve endie gibi çeitli olumlu ve olumsuz duygular deneyim ettii, basit bir empati formuna sahip olduu ve diilerinin, yavrularnn hareketlerini etkileyen annelik özellikleri tad da belirtildi.

Ana Sayfaya Git