Tedavi edilmeyen bel ağrısı kamburluğa yol açabilir

Hayatı ve hareketi kısıtlayan, ağrıya, iş görmezliğe, psikolojik sorunlara ve ileri evrelerde bazı hastalarda kamburluğa neden olabilen Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı, sıklıkla genç erkeklerde görülüyor. Romatizmal bir hastalık olan AS çoğunlukla omurga eklemini etkiliyor ve hastalığın nedeni bilinmiyor. Şikayetler, spor aktivitesi veya hasar ile ortaya çıkmasa da zorlanma sonucu oluşabiliyor.

Haberler 05.12.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Romatoloji Uz. Dr. Hakan Aslan, Ankilozan Spondilit hakknda bilgi verdi.

Genellikle genç yata erkeklerde görülüyor

Ankilozan Spondilit (AS) hastal, çok sk karlalmamakla birlikte daha çok genç erkeklerde görülür ve hayat kalitesini düürür. iddeti kiiden kiiye deimektedir. çok ilerleyen durumlarda omurga hareketi bütünüyle snrlanabilir. Fakat sadece bel ars ya da sabah uyannca belde tutukluk eklinde de görülebilir. Her ne kadar hafif seyretse de ilerleyici bir hastalktr. Hastalkta genetik yatknlk çok önemlidir. Ankilozan Spondilitli hastalarn birinci derece akrabalarnda hastala yaklak 10 kat fazla rastlanr.

Kireçlenme ile kartrlmamal

Omurlarda oluan iltihap iyilemeye baladnda, omur kemiklerinin her iki tarafndan yeni kemik oluumlar balar ve her ikisini birletirir. Arlar bu kemikleme nedeniyle olumaktadr. Bu hastal kireçlenmeden ayrmak gerekir. Kireçlenme omurgann anmas sonucu oluur ve yallarn hastaldr. AS ise, gençlerde görülür ve kemiklerin kaynamasyla ilgili bir rahatszlktr.

Uyandnzda hareket etmede zorlanyorsanz

Balangçta AS alt bel bölgelerinde ar ve tutuklua neden olur, sradan bir bel ars ile kartrlabilir. Kalçalarda, baldrlarda ve srtn alt ksmnda ar hissedilebilir. Bu ikayetler egzersiz ya da hareket sonras ortaya çkabilir. Sonrasnda boyun, omurlar ve kalça veya baldrda görülür. Baz nadir vakalarda, özellikle çocuklarda ilk ikayet belde deil, kalça, diz veya bacakta örnein dizin imesi eklinde olabilir. 3 aydan daha uzun süre devam eden, aniden deil yava yava balayan, sabahlar yataktan kalkmay zorlatran, istirahat ile geçmeyip, uzun süre yatnca artan, hareket etmekle azalan bir bel ars olduu takdirde bir uzmana bavurulmaldr.

Hareketleri kstlayabilir

Baz hastalarda gelip geçici arlar aylarca devam edebilir ve hastaya fazla bir sknt vermeyebilir. Fakat AS aktif evreye geçtiinde ikayetlerin iddeti artar. Arlar nedeniyle duru bozukluklar, kilo kayb ve çabuk yorulma görülebilir. Kemiklerde çknt olumas sonucu hareket ederken ar hissi ve bel bölgesinde ar sonucu yürürken problemler meydana gelebilir. Hastalk her ne kadar hafif seyretse de nadir olarak dier organlar etkilenebilir.

Her hastada farkl seyredebilir

Hastaln son evresinde baz hastalarda kamburluk görülebilir. Oysa erken tehis edildiinde kontrol altna alnabilmekte, böylece hastalarn yaamlarna arsz ve hareket kstll olmadan devam etmeleri salanabilmektedir. Hastaln seyri her hastaya göre deimektedir. Baz hastalar ömür boyu ufak tefek arlarla yaar ve hiç kstllk gelimez, baz hastalarda ise erken dönemde fonksiyon kayplar görülür. Bu nedenle her hastann tedavisi deneyimli bir hekim tarafndan o hastaya özel olarak planlanmaldr.

Ana Sayfaya Git