Tedavi edilmeyen şaşılık görme sorunlarına neden olabiliyor

Genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan şaşılık sorununda erken tanı ve tedaviyle başarılı sonuçlar elde edilebildiğini söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlke Bahçeci Şimşek, şaşılığın erken yaşlarda tedavi edilmediğinde göz tembelliğine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Haberler 25.12.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sa PEK

DYARBAKIR(SÖZ)-alk genellikle ilk bir ya içinde ortaya çkan bir sorun. çocukluk ça dnda ileri yalarda gözleri hareket ettiren kaslarn felçlerine bal alklarn da ortaya çkabildiini söyleyen Göz Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. lke Bahçeci imek, bunlara ek olarak tiroid hastalklar, çeitli kas hastalklar ve kimi zaman da tümörlerin ilk belirtisi olarak aln ortaya çkabileceine dikkat çekti.

3 YAINA KADAR GÖZ MUAYENES ART

çocukluk çandan görülen göz kaymalarnn büyük oranda içe doru, yetikinlik dönemindeki kaymalarnsa da doru olduunu anlatan Göz Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. lke Bahçeci imek içe ya da da kayma ya da çift görme ikyeti olan her kesin göz hekimi tarafndan ayrntl muayenesi yaplmaldr dedi. Bununla birlikte bütün çocuklarn 3 yandan önce göz hekimi tarafndan kontrol edilmesi gerektiine de iaret eden Doç. Dr. imek, ailede alk öyküsü olmas durumunda ise muayenenin 1 yandan önce yaplmas gerektii konusunda uyard.

Söz konusu rutin göz muayenesi srasnda kayma ile ilgili çeitli ölçümlerin prizmalarla yapldn belirten Doç. Dr. imek, gizli göz bozukluklarnn da damla damlatlarak deerlendirildiini söyleyerek sözlerine öyle devam etti:

Tp literatüründe incelendii anatomik bölgenin ismini alarak fundus muayenesi fundoskopi olarak da adlandrlan göz dibi muayeneleri yaplarak retinada görme azlna dolays ile kaymaya neden olabilecek göz içi kitle, retinada farkl hastalklarn olup olmad tespit edilir. Bazen orbita ya da beyin MR görüntülemesi yapma ihtiyac da duyulabilir.

TEDAVDE GEç KALINIRSA 3 BOYUTLU GÖRME KAYBI YAANABLR

alkta, iki gözün birlikte kullanlamamas halinde beynin iki gözün görüntülerini birletirme yeteneinin kayb ile sonuçlanacan anlatan Doç. Dr. lke Bahçeci imek, leri dönemde kayma düzeltilse dahi, kii gözlerini ayr ayr kullanr. Binoküler vizyon denilen iki gözle tek görme kabiliyeti ne yazk ki geliemez. Binoküler vizyonun gelimemesi 3 boyutlu görmenin olmamasna ve mesafe tayininin yaplamamasna yol açabilir diye konutu.

ESTETK VE PSKOLOJK BOYUTU DA VAR

aln, asla ihmal edilmemesi gereken estetik ve psikolojik yönü olduuna da iaret eden Doç. Dr. lke Bahçeci imek, aln kiinin psikolojisini olumsuz yönde etkilediini ve erken tan koyularak çocuklarn okul çana gelmeden bu problemin çözülmü olmas gerekli olduunu vurgulad. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göz Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. lke Bahçeci imek, sözlerini öyle tamamlad:

Göz kaymalar öncelikle gözlük ve bir gözün kapatlmas ile tedavi edilmeye çallr. Kaymalarn önemli bir ksm bu iki basit yöntemle tedavi edilebilir. Bu yöntemlerle tedavi edilmeyen göz kaymalar zaman kaybetmeden ameliyat edilmelidir. Ameliyat kayma ile ilgili tüm sorunlar ortadan kaldramasa da önemli ölçüde düzelme salar.

Ana Sayfaya Git