Tedavinizi aksatmayın

Kovid-19 ile mücadelede astım hastalarına "tedavinizi aksatmayın" uyarısı Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, yeni tip koronavirüs pandemisi sürecinde astımlı hastalara, ilaçlarını almayı aksatmamaları ve tedavilerine devam etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Haberler 04.05.2020 - 23:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ulusal Alerji ve mmünoloji Dernei Bakan Prof. Dr. Bülent ekerel ve Astm çalma Grubu Bakan Prof. Dr. Sevim Bavbek, 5 Mays Dünya Astm Günü dolaysyla online basn toplants düzenledi.

Dünyada yaklak 335 milyon, Türkiyede ise 4 milyon astm hastas olduunu bildiren ekerel, Dünya Astm Günü aktiviteleri kapsamnda, her yl toplum ve salk çalanlarna yönelik farkndalk eitimi düzenlediklerini söyledi.

Bu yl belirlenen temann astm ataklarna son olduunu ifade eden ekerel, tüm dünyay etkileyen Kovid-19 pandemisinin astmla ilikisine deinerek, unlar anlatt:

Koronavirüs, solunum yolunda tutulum ve onun yaratt yaknmalarla seyrediyor. Benzer ekilde astm da solunum yollarnn bir hastal. Astml hastalarn, bu olaanüstü dönemi olabildiince az etkilenerek geçirmeleri için Uluslararas Astm Rehberlerinin baz önerileri var. Astml hastalar, sprey tarzndaki ilaçlarn ki bunlar arasnda kortizon içerenler de var, kullanmaya devam etmeli, gerekirse kortizonun ine veya hap formlarn da almallar. Virüsü dier hastalara ve salk çalanlarna yayma riskini azaltmak için, nebülizatör denilen ve astm ilaçlarn buhar formuna dönütüren cihazlarn kullanmndan ve solunum fonksiyon testi yapmndan mutlaka kaçnlmal.

Astmn, akcier içi hava yollarnda mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarnn daralmas sonucu ortaya çkan kronik bir akcier hastal olduunu belirten ekerel, Astm, tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darl, nefes alp verirken ortaya çkan hrlt-hlt-slk sesi, göüste bask hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. dedi.

ASTIM KRONK RAHATSIZLIKLAR GB TAKP GEREKTRR

Dernek Astm çalma Grubu Bakan Prof. Dr. Sevim Bavbek ise astmn, kontrol altna alnabilen bir hastalk olduunu ve tedavideki amacn, gelecekteki riskleri de azaltmak olduunu kaydetti.

Uygun ilaçlarla astm hastalarn kontrol altna almann mümkün olduunu vurgulayan Bavbek, ilaçlarn önemli bir ksm, inhalasyon ya da solunum yoluyla kullanlan ilaçlardr. Bunlarn da özel bir kullanm ekli vardr. O nedenle hastaya düzgün olarak anlatlmas önemlidir. diye konutu.

Prof. Dr. Bavbek, hastala ilikin gelecekteki riskin, ataklarn önlenmesi olduunu vurgulayarak, Astm zaman zaman kontrolden çkp ataklar ya da hastalarmzn krizler dedii durumlarla seyredebilir. Bir astm hastasn krize götüren gerekçelerin banda, mevcut ilaçlarnn yetmemesi ya da hasta tarafndan yeterince düzgün ve önerilen dozda alnmamasdr. Sigara, hava kirlilii, viral enfeksiyonlar da astm ataklarnn artmasna neden olabiliyor. Kronik rahatszlklar gibi, astm da düzenli hekim kontrolü gerektirir. bilgisini verdi.

Konumalarn ardndan, ekerel ve Bavbek basn mensuplarnn sorular cevaplandrd.

Koronavirüsün astm hastalarnda görülüp görülmediine ilikin soruya Prof. Dr. ekerel, u yant verdi:

Koronavirüs ilk çktnda, grip virüsünden yola çkarak baz hastalarn bu hastal daha ar geçirecei öngörülüyordu. Astm da bu hastalklardan biriydi. Bu bir öngörüydü, virüsü tanmyorduk, yapt hastal bilmiyorduk. Astml hastalar, hastalklarna kar korunmak için daha deneyimli bir grup oluturuyor. Enfeksiyonlar, astmlar tetikliyor. Hafif astmlar için bir risk söz konusu deildir. Bütün hastalar gibi astml hastalar da bu virüsü ayn ekilde alrlar. Bu bir temas yoluyla ya da damlack solunmas ekliyle olur. Ar ya da kontrolsüz bir astmsa o zaman hastalk ar geçirilebilir. Hastalarn mevcut tedavilerine devam etmeleri gerekiyor.

GÜçLÜ BAIIKLIK ç EGZERSZ, DÜZENL UYKU VE DENGEL BESLENME ART

Astm hastalarnn baklk sisteminin daha düük olup olmad yönündeki soruyu yantlarken ekerel, Astm, baklk sisteminin yanl verdii tepkiden meydana gelir. Genellikle astm alerjik bünyeli insanlarda daha fazla görürüz. Bu bir baklk sistem yetmezlii deildir. Sadece belli souk algnl virüslerini, brona indirerek atlattklar için genellikle daha ar atlatrlar. Virüslere kar mücadale gücü yetenei açsndan astmllarn salkl insanlardan bir fark yoktur. deerlendirmesinde bulundu.

ekerel, Kovid-19 ile mücadele döneminde astm hastalarnn nasl beslenmesi gerektii konusuna da deinerek, u bilgileri aktard:

Bu aralar en çok popüler olan konu, baklk sisteminin güçlendirilmesi. Bu ifade, kamuoyunda sk paylalan ancak biz hekimlerin sk kullanmad bir ifadedir. Bizim kullandmz, salkl olmaktr. Salkl bir insann baklk sistemi zaten iyi çalyor demektir. Bir maddeniz eksikse onu almanz gerekebilir. Doktorunuz sizi salkl olarak deerlendiriyorsa, fazla bir ey almamak gerekir. Baklk sistemimizin güçlü olmasn salamak için yapmamz gerekenler belli. Evdeyken de egzersiz yapacaz. Stresten uzak duracaz, iyi uyuyacaz ve dengeli besleneceiz. Sigara ve alkol gibi zararl maddelerden de kaçnacaz.

Astm çalma Grubu Bakan Prof. Dr. Bavbek de bir soru üzerine, koronavirüsün, u ana kadar astml bir hastann atan tetiklediine ilikin bir veri bulunmadn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git