Tedaviye dirençli lenfomada yeni ilaç

Lenf bezi kanseri olarak bilinen lenfomanın bir alt tipi olan foliküler lenfomada, tedaviye direnç gösteren hastalarda yeni geliştirilen ilaçtan olumlu sonuçlar elde edildi. Yeni ilacın, tedavi seçeneği sınırlı bu grup hastada, tümör hücresinin büyümesi için gerekli bazı enzimleri durdurduğu tespit edildi.

Haberler 26.10.2017 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyeden 8 kii olmak üzere dünya genelinde 25 ülkeden, 142 hasta üzerinde gerçekletirilen bilimsel aratrmada, ilacn kullanld kiilerde 12 ay boyunca hastalkta bir ilerleme olmad belirlendi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tp Fakültesi Hematoloji Bilim Dal Öretim Üyesi ve Lösemi Lenfoma Miyelom, Hastalar ve Aratrma Eitim Birlii Dernei Bakan Prof. Dr. Muhit Özcan, halk arasnda lenf bezi kanseri olarak bilinen lenfomann giderek arttn, her yl ABDde yaklak 80 bin yeni lenfoma hastasna tan konulduunu söyledi.

Hastaln genelllikle boyun, koltuk alt veya kasklarda arsz bezelerle kendini gösterdiini, bu belirtilere bazen ar gece terlemesi, kilo kayb ve sebepsiz atein de elik ettiini dile getiren Özcan, lenfomann 50den fazla alt tipi bulunduunu ifade etti. Özcan, baz lenfoma tiplerinde tan konur konulmaz tedavi gerekmeyebildiini, hastalarn yllarca ilaçsz izlenebildiini vurgulad.

Tedavi gerektiinde lenfomalarn ilaçlarla baarl ekilde tedavi edilebildiine dikkati çeken Özcan, etkin tedaviye karn baz hastalarda hastaln dirençli seyredebildiine iaret etti. Özcan, bu gibi durumlarda yeni ilaçlar kullanldn veya kök hücre nakli yapldn söyledi.

- Aratrma 142 hasta üzerinde gerçekletirildi

Prof. Dr. Özcan, lenfoma tedavisinde Copanlisib isimli etken maddeli yeni ilaca yönelik aratrmalardan olumlu sonuç alndn söyledi.

Tüm lenfomalar içerisinde ikinci sklkta görülen, genellikle yava ilerleyen ve hemen tedavi gerektirmeyen bir alt tip olarak tanmlanan foliküler lenfomann uzun yllar sessiz kalabildiini vurgulayan Özcan, son yllarda rahatszln tedavisinde önemli ilerlemeler salandn ifade etti.

Özcan, Dirençli Foliküler Lenfomada, Copanlisib ile Kinaz Durudurucu Tedavi (CHRONOS1- Phosphatidylinositol 3-Kinase Inhibition by Copanlisib in Relapsed or Refractory Indolent Lymphoma) balkl aratrmann, aralarnda Türkiyenin de bulunduu dünya genelindeki 25 ülkede yürütüldüünü belirterek, Aratrma, Türkiyeden 8 olmak üzere toplam 142 hasta üzerinde gerçekletirildi. diye konutu.

Özcan, yürütülen aratrma sonuçlar hakknda u bilgileri verdi:

Söz konusu Copanlisib isimli etken madde, çalmaya katlan hastalarn yüzde 42sinde ksmen ve yüzde 12sinde tam olarak hastalk kontrolünü salad. Yantn kalcl ise yaklak 12 ay olarak belirlendi. Yani, 12 ay boyunca hastalkta bir ilerleme olmad saptand, 12 ay ilerleme olmamas çok önemli baar. Bu, özellikle foliküler lenfoma bata olmak üzere yava seyirli lenfomalarda, bilinen tedavi seçenekleri tüketilmi hastalara önemli seçenek olacak. Ayrca nüks eden hastalkta önemli umut verici bir tedavi olarak yerini alacak. lerleyen dönemlerde ilk seçenek kullanm deerlendirilecek.

- laç, damardan uygulanyor

Yeni tedavi seçenei olarak kullanlacak ilacn damardan uygulandn ifade eden Özcan, çlerinde ülkemizden de merkezlerin ve hastalarn yer ald ve toplam 142 hastada yaplan CHRONOS1 çalmasnn sonuçlarna dayanarak FDA, ilacn önceden en az iki sra farkl tedavi alm foliküler lenfomal hastalarda kullanmn hzl onay kodu ile onaylad. diye konutu.

Yan etkileri arasnda kan ekeri yükselmesi, yüksek tansiyon, akcierde mikropsuz enfeksiyon hali, ciltte döküntüler ve beyaz kan hücre saysnda azalma olabildiini aktaran Özcan, Foliküler lenfoma günümüzde baaryla tedavi edilmekle birlikte iki sra tedavi aldktan sonra nüks eden hastalarda maalesef tedavi seçenekleri snrl. laç, tümör hücresinin büyümesi için gerekli kinaz ad verilen baz enzimleri durdurarak etkili oluyor. açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git