Tehlike kapıyı çalmadan önleminizi alın!

Güneşin cömertçe parladığı, çocukların açık havada daha fazla zaman geçirdiği yaz ayları olumlu yanlarının yanı sıra bazı risklere de davetiye çıkarıyor.

Haberler 04.07.2017 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Besin zehirlenmelerinden böcek srklarna, güne yanklarndan idrar yolu enfeksiyonlarna hatta boulmalara dek birçok sorunla karlalabilirken, çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Neslihan Korkmaz Yazn sv almnn yetersizlii, snn en yüksek olduu saatlerde güne altnda uzun süre kalnmas, yeterince temizlenmemi besinler tüketilmesi, hijyeninden emin olunmayan sulara girilmesi, kesici ve delici aletlerle oynanmas bu riskleri artryor diyor. Dr. Neslihan Korkmaz, çocuklarda en sk görülen 6 yaz riskini anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

* Sinek ve böcek srklar

Önce srk bölgesini su ve sabunla ykayn. Isrlan yere hemen karbonatl su ya da kanty kesen losyon sürmeyin. Kanty azaltmak için 10 saniye parmakla bask uygulayn. Buz uygulamas, amonyakl su ile kompres de iyi gelecektir. Kant çok iddetliyse hekime danarak krem kullanabilirsiniz. Krsal bölgelerde çocuunuzu pencereler kapalyken uyutun ve giysilerini kontrol etmeden giydirmeyin. Piknik alanna giderken parlak renkli, kol ve baca açkta giydirmeyin. Arabann camlarn kapal tutun. Ar sokmas ise çok ciddi sorunlara hatta hayati riske neden olabildiinden mutlaka o bölgeyi sabun ve bolca souk su ile ykay eer vücutta ime ve kzarklklar oluuyorsa hemen hastaneye gidin.

* shal ve besin zehirlenmesi

Kayna bilinmeyen, açkta satlan veya datlan denetimsiz içme sular ve bu sularla ykanm sebze ve meyveler, temiz olmayan havuzlar, iyi artlarda saklanmam besinler yaz aylarnda ishal ve besin zehirlenmelerine skça neden oluyor. shale kusma, ate, halsizlik, krgnlk ve titreme de elik edebiliyor. Öncelikle çocuunuza temizliinden emin olmak kaydyla bol bol su içirin. Ateini düürün, semptomlarn rahatlattktan sonra doktora bavurun.

* Güne çarpmas ve güne yanklar

Güne çarpmas ate yükselmesi, halsizlik, kusma hatta bilinç kaybna neden olabilirken çocuunuzun özellikle öle saatlerinde günete kalmamasna, açk alanda oynamamasna dikkat edin. nce ve açk renkli giysiler giydirin, bol su içirin. Güne yanklarn engellemek için de günein rahatlad saatlerde oynamasna, yüksek koruma faktörlü krem sürmeden dar çkarmamaya, ince pamuklu kyafetler giydirmeye özen gösterin.

* Kene sr

Kene sr halsizlikten iddetli arya, burun kanamasndan kanl dklamaya dek birçok ikayetle kendini gösteriyor. Kene srna kar piknik alanlarna giderken (su kenarlar, otlaklar, çallk vb) uzun giysiler giyin, bacaklarnz açkta brakmayn, paçalar çorap içine koyun. Böcek kaçrc sv ve jeller de cilde sürülebilir veya giysilere emdirilebilir. Ancak bu maddelerin az da olsa salk için sakncalar olduunu dikkate aln. Dönüte tüm vücudunuzu kontrol edin, yapk keneyi çkartmaya zorlamayn, hemen en yakn salk kuruluuna gidin. Kibritle yakma, kenenin üzerine kolonya, alkol veya kimyasal madde sürmek tehlikeli.

* drar yolu enfeksiyonu

Özellikle kz çocuklarda sk görülüyor. Yazn görülme skl daha da artyor. Hijyeni iyi olmayan havuz ve kirli deniz idrar yolu enfeksiyonuna neden olabiliyor. Sk idrara çkma, mide bulants, halsizlik ve ate gibi belirtilerle kendini gösteriyor. çocuunuzu idrar yolu enfeksiyonlarndan korumak için temizliinden, hijyeninden emin olmadnz havuza sokmayn, umumi tuvaletlerde özen göstermesi için bilinçlendirin. Hastaln tedavisinde bol sv ve doktor kontrolünde antibiyotik gerekiyor.

* Tatil kazalar

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Neslihan Korkmaz Yazn vücut veya kafada oluan kesikler ile özellikle bisiklet ve paten dümelerinden sonra görülen krklar ve yumuak doku travmalarna sk rastlanyor. Bisiklet ve paten binerken çocuunuza kask, kolluk ve dizlik kullandrmaya dikkat edin. Yazn boulmalara da sk rastlandndan çocuunuz havuzda ve denizdeyken çok dikkatli olun, yüzme bilmiyorsa kolluk veya simit olmadan kesinlikle suya sokmayn. Yüzme bilse dahi gözünüzle takipte olun, ona ulaabileceiniz mesafede olmasna özen gösterin diyor.

Ana Sayfaya Git