Tek gen hastalıkları

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinden tek gen hastalıkları uyarısı

Haberler 16.06.2022 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Tbb Genetik Anabilim Dal Bakan Dr. Özlem Öz, akraba evliliklerinde, tek gen hastalklarnn ortaya çkma riskinin yüksek olduunu belirtti.

Dr. Öz yapt yazl açklamada, genetik hastalklar, hastalk sürecinde bireylerin gen yaplarndaki bozukluun ya da deiimin rol ald hastalklar olarak tanmladklarn aktard.

Söz konusu hastalk hakknda bilgi veren Öz, unlar kaydetti:

Tbbi Genetik Anabilim Dal olarak polikliniimize gelen hastalarn ayrntl öyküleri alnp muayeneleri yapldktan sonra genetik hastalklar açsndan ön tanlarna ilikin gerekli tetkikler istenmektedir. Ülkemizde ve özellikle bölgemizde akraba evliliinin yaygn olmas sebebiyle, tek gen hastalklarnn ortaya çkma riskinde art görülmektedir. Bu nedenle ayn aile içinde ortak atadan gelen deiime uram genlerin çocuklarda ar hastalk oluturmamas adna hastalara akraba evlilii yapmamasn önermekteyiz.

HER YA GRUBUNDA

Öz, amaçlarnn her ya grubundan hastann tan, tedavi ve takip aamalarna katkda bulunmak olduunu aktararak, açklamasnda unlara yer verdi:

Hastanemizde tbbi genetik tan laboratuvar ve hizmet alm araclyla çallan genetik tetkikler, SGK kapsamnda istenebilmektedir. limizde tbbi genetik laboratuvar olarak aktif çalan tek merkez olarak hizmet vermekteyiz. Test kapasitemiz oldukça geni 1000den fazla genetik test çallabilmekte ve bunlar arasnda çou merkezde yaplamayan tüm ekzom gen dizi analizi testi de yer almaktadr. Amacmz her ya grubundan hastann tan, tedavi ve takip aamalarna katkda bulunmak ve genetik danmanlk hizmeti vererek hastay ve ailesini bilgilendirmek, bu sayede maddi ve manevi açdan ykc sonuçlar bulunan genetik hastalklar için toplum salnn gelimesine katkda bulunmaktr.

Ana Sayfaya Git