Teknolojinin Zararlı Etkilerini 4 Adımda Azaltın

Günümüzde hızla gelişen bilim ve teknoloji, yaşamı kolaylaştırıcı etkilerinin yanı sıra sağlık açısından da bazı riskleri beraberinde getiriyor. Telefon, tablet ya da bilgisayar karşısında çok fazla zaman geçiren kişiler, yayılan elektromanyetik dalgaların yan etkileri nedeniyle bazı önemli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabiliyor.

Haberler 20.06.2018 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memorial Dicle Hastanesi Nöroloji Bölümünden Uz. Dr. Birsen Aydn, cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik cihazlarn zararl etkileri ve korunma yöntemleri hakknda bilgi verdi.

BA ARISI VE UYKU SORUNLARINA YOL AçIYOR

Cep telefonunu youn kullananlarda ve baz istasyonlarna yakn bölgelerde yaayanlarda ba ars, hafza deiiklikleri, sersemlik ve uyku problemleri gibi nöropsikiyatrik ikayetler sk görülmektedir. Telefonla uzun süre konuanlarda ba ars, kulakta ve bata yanma hissi oluabilmektedir. Gebelik dönemindeki kadnlarda ve çocuklarda kontrolsüz akll cep telefonu kullanm migren ve farkl karakterlerdeki ba arlarna neden olabilecei yaplan çalmalarla kantlanmtr.

PSKOLOJY OLUMSUZ ETKLYOR

yaamnn vazgeçilmez parças olan bilgisayarlar da önemli salk sorunlarna yol açmaktadr. Bilgisayarn uzun süre ve kontrolsüz kullanm ba ve eklem ars, iitme kayb, sersemlik hissi, ba dönmesi, sknt, stres ve gerginlik hali ile ilikili sorunlar ortaya çkarmaktadr. Cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik cihazlarn snrsz kullanm, kadnlar erkeklere göre daha yüksek oranda olumsuz etkiyle karlatrmaktadr.

Y HUYLU TÜMÖR OLUUMUNA ZEMN HAZIRLIYOR

Cep telefonu, özellikle ba bölgesinde hafif iddette bask veya yanma tarznda arlara sebep olabilir. Bu ikayetler, kullanma paralel olarak artmaktadr. Uzun süreli cep telefonu kullanm, akustik nörinom yani sekizinci kafa sinirini çevreleyen dokuda çok az bir ihtimal de olsa iyi huylu tümörlerin oluumunu tetikleyebilir.

Teknolojinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için

1.Kulaklk kullann

Cep telefonu ile kulaklk taklarak konuulabilir.

2.çekim alan düük ise telefonla konumak için zorlamayn

çekim alannn düük olduu yerlerde konuma yaplmas sakncaldr. çünkü telefon kar tarafla iletiim kurabilmek için daha fazla güç harcar ve bu durum kiinin daha fazla radyasyona maruz kalmasna yol açar.

3.Uyurken telefonla aranzdaki mesafe uzak olsun

Uyurken, telefon açk bir ekilde yastk altnda veya baucunda bulundurulmamaldr. Telefon yatan mümkün olduu kadar uzak bir noktasna konulmaldr.

4.Bilgisayar kullanmn snrlayn ya da konforlu hale getirin

Bilgisayar banda günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir. gerei gün boyunca bilgisayar banda bulunanlar ise yarm saatte bir mola vermeli, gözleri krparak kurumay engellemeli ve bilgisayar ekranna uzun süre odaklanmamaldr.

Ana Sayfaya Git