Tekrarlayan hırıltı atakları koah’a işaret edebilir

Yetişkinlerde sık görülen rahatsızlıklardan biri olan KOAH yani “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı”nın temelleri aslında çocukluk döneminde atılıyor.

Haberler 14.11.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Fazilet Karakoç, 15 Kasm KOAH günü öncesinde KOAH riskini artran çocukluk ça hastalklar hakknda bilgi verdi.

Hamilelik döneminden itibaren dikkat edilmeli

Kronik Obstrüktif Akcier Hastal yani KOAH, uzun süre bronlarda tkanmaya neden olan bir hastalktr. Ülkemizde 40 ya üstü yetikin bireylerde görülme skl yüzde 20dir. KOAH için elbette ki en önemli risk faktörü sigarad ancak bununla birlikte daha hamilelik döneminden itibaren balayan baz faktörler de KOAHn oluumunu tetiklemektedir. çocukluk döneminde dikkat edilmesi gereken baz durumlar ve doru tedavi gerektiren baz hastalklar ileri yalarda KOAHn oluumuna yol açabilmektedir.

Doumdan sonra ilk 6-10 yl önemli

çocuklarn doduklar andan itibaren doru bakm ve beslenme ile boy ve kilolar artar, ksacas büyür ve geliirler. Ayn eklide akcierleri de büyüme ve geliim gösterir. Özellikle ilk 6-10 yl içinde akcierlerin büyüme ve geliimini olumsuz etkileyen hastalklar ile karlamas ileride KOAH hastalnn oluma riskini de artrmaktadr. KOAH riski yaratabilecek çocukluk ça hastalklarna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Zatürrede erken dönemde etkin tedavi gerekiyor

Birçok çalma erken yalarda solunum yolu enfeksiyonu geçirmenin yetikin döneme kadar uzanan kronik solunum problemleri, akcier kapasitesinde düüklükler için risk faktörü oluturduunu göstermektedir. Özellikle 3 yandan önce radyolojik olarak kantlanm zatürre olan çocuklarn yetikin dönemdeki akcier kapasitesi, erken yalarda zatürre olmayan kiilere göre daha düüktür. Bu nedenle erken yalarda görülen zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarnn bir çocuk göüs hastalklar uzman tarafndan erken ve etkin tedavisi salanmal, solunum problemleri açsnda takip edilmeli ve akcier kapasitesinin ölçülmesi gerekmektedir.

çocukluk ça astm KOAH riski açsndan önemli

Doumdan itibaren ilk 6 ya, astm olan çocuklarda hava yolu geliimi için çok önemlidir. Astml çocuklarda akcier kapasitesinde oluan deiikliklerin önemli bir ksm okul öncesi dönemde olumaktadr. Bu dönemde akcier kapasitesindeki bu dümeyi etkileyen en önemli faktör, çocuklarn geçirdikleri astm ataklardr. Bu ataklarn ne kadar sk ve iddetli ise akcier kapasitesini o kadar fazla etkiler. Akcier kapasitesindeki bu azalmalar, orta derecede astm olan çocuklarn yüzde 17si erikin dönemde 1. derece (hafif) KOAH, yüzde 5inin 2. derece (hafif-orta) KOAH tans alnmasna yol açmaktadr.

Tekrarlayan hrlt ataklarna dikkat!

Okul öncesi dönemde tekrarlayan hrlt ataklar da KOAH açsndan risk faktörüdür. Okul öncesi dönemde birçok anne-baba çocuklarnda viral enfeksiyonlar ile birlikte tekrarlayan hrlt ikayeti ile doktora bavurmaktadr. Ailelerin bu konuda büyüyünce geçer eklinde düünmesi çok yanltr. Okul öncesi dönemde viral enfeksiyonlarla öksürük, hrlt ataklar olan çocuklarn, ataklarn sklna ve iddetine göre uluslararas tedavi rehberlerinin önerileri kapsamnda uygun olarak takip ve tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalarda öksürük, hrlt gibi ataklar olmadan önlemler almak ksacas koruyucu tedavilerin salanmas daha da önemlidir.

çocuklar sigaraya maruz kalmamal

Sigara KOAH açsndan en önemli risk faktörüdür. çocuklarn sigara dumanna maruz kalmas akcier geliimlerini olumsuz yönde etkiler. Anne adaynn hamilelik döneminde sigara içmesi ya da sigara içilen ortamlarda bulunmas bebein akcier kapasitesinde erikin döneme kadar uzanabilecek olumsuzluklar yaratmakta ve KOAH risk faktörünü artrmaktadr.

A vitamini destei solunum fonksiyonlarna etki ediyor

Kronik olarak beslenme yetersizlii olan toplumlarda annelerin vitamin, mineral, ya gibi mikrobesin eksikliklerinin çocuklarda akcier geliimini olumsuz etkiledii bilinmektedir. Örnein Nepalde yaplan bir çalmada baz annelerin doumdan önce ve sonra diyetlerine A vitamini destei eklenmitir. Aratrma sonucu bu annelerden doan çocuklarn 9-13 yalarndaki solunum fonksiyon testlerinin, bu vitamin desteini almayan annelerin bebeklerinden daha iyi olduu görülmütür.

Ana Sayfaya Git