Telefon sizi felç etmesin

PANDEMİ nedeniyle çok sayıda kişinin evden çalışmak durumunda kaldığını, bu süreçte cep telefonu ve bilgisayar kullanımının arttığını anlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Levent Küçük, "Telefonla dirseği kıvırarak yapılan 10 dakikalık bir telefon görüşmesi ya da bilgisayar başında kişinin elini hep aynı ve sabit pozisyonda tutması sinir dolaşımını bozarak elde felce yol açabilir" dedi.

Haberler 24.12.2020 - 00:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zaman zaman parmanz hissetmiyor, sürekli elinizi sallama ihtiyac hissediyor, elinizdeki eyay düürüyor, trnaklarnz keserken zorluk yayorsanz uzmanlar uyaryor. Dirsein kvrk pozisyonda uzun süre sabit kalmasnn, omurilikten çkan periferik sinirlerde basya ve sonrasnda hasara neden olduunu, tahribatn artmas durumunda eldeki baz kaslarn felç olabileceine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Levent Küçük, Telefonla dirsei kvrarak yaplan 10 dakikalk bir telefon konumasnn ardndan sinir dolam bozulmaya balar. Bu rahatszl daha çok orta ya grubunda görüyorduk ancak telefon ve bilgisayar banda saatler geçiren gençlerde de benzer ikayetler artt. Önemli olan elde kabiliyetsizlik ve kuvvet kayb balamadan tedavi için adm atmaktr diye konutu.

Beyinden çkan ele uzanan periferik kaslarn anatomik bölgelerde bas altnda kaldnda hasar görmeye baladn ifade eden Doç. Dr. Levent Küçük, Eldeki uyuma, karncalanma ve kuvvet kayb, ele giden sinirlerde yaanan tahribatn en büyük göstergesi dedi.

ARETLER Y OKUMAK GEREK

Sinirlerde yaanan tahribatla ilgili iaretleri iyi okumak gerektiini belirten Doç. Dr. Levent Küçük, Örnein kii gece, parmam hissetmiyorum hissiyle uyanr, elini sallama ihtiyac duyar. Ya da elinde gün boyu süren uyuukluk ikayeti olur. Bir süre sonra elde beceriksizlik balar ve elindeki eyay düürür. Kii, trnam kesemiyorum dediinde ise artk son evredir. Önemli olan bu son evreye gelmeden, elde kabiliyetsizlik, kuvvet kayb balamadan bu hastalar yakalamak lazm ki son evreye gelirse geri dönüümsüz problemler ortaya çkabilir deerlendirmesinde bulundu.

10 DAKKADA SNRLER HASAR GÖRMEYE BALIYOR

Doç. Dr. Levent Küçük, telefonla dirsei kvrarak yaplan 10 dakikalk bir telefon görümesinin, ya da bilgisayar banda kiinin elini hep ayn ve sabit pozisyonda tutmasnn, sinir dolamn bozmaya baladn, sinirin kendini beslemeye ve hayatta kalmaya çaltn ancak bu bas süreklilik arz ederse sinirde hasar meydana gelebileceine dikkat çekti. Doç. Dr. Küçük, Bu gibi durumlarda elde felç meydana gelebilir. Eldeki kas gruplarnda sinirlerin belli bir ksmnn, kavramada çok önemli bir yeri vardr. Eer o sinirleri kaybedersem, kavramann gücü düer ve bu de elin fonksiyonel kullanmn etkiler. Bu da felç dediimiz, incelik, kvraklk gerektiren baz ilerin yaplamamas anlamna gelir. Örnein kii yerdeki bir ineyi kavrayp alamaz, ya da elindeki barda hiçbir sebep yokken düürmeye balar ifadelerini kulland.

SNR DOKUSU GÜNDE 1 MM YLER

Klinik muayenede eldeki kaslardaki etkilenim azsa ameliyatsz yöntemlerle, eldeki kaslarda etkilenme baladysa cerrahi yöntemlerle tedavinin yapldn anlatan Doç. Dr. Levent Küçük, unlar söyledi:

Sinir dokusu günde 1 mm iyileir. Örnein sinirdeki bask dirsekte balad. Elin içine ulaana kadar yaklak 35 cm. mesafe var. Bu da yaklak 1 ylda sinirlerin iyilemesi anlamna geliyor. Elbette ki sinirdeki travmann skl ve ne kadar olduu önemlidir. Tekrarlayan travma ile vücudun kendini iyiletirme potansiyelini azaltrz. Ar kullanm rahatszl diyoruz buna. Cerrahin gecikmesi durumunda ise kiide kalc sakatla yol açabilir, o nedenle erken dönemde tedaviye balamak gerekir.

Ana Sayfaya Git