Televizyon başında 2 saatten fazla oturan çocuk obez oluyor

Yrd. Doç. Dr. Nihan Çakır Biçer, Türkiye ve dünya genelinde çocukların uzun süre televizyon, telefon ve tablet başında zaman geçirdiğini bunun sonucunda da inaktif hale gelerek obez olma sıklığının artığını söyledi. Biçer, "Çocuklar artık daha fazla masa başında çalışıyor, ekran kullanımı süreleri uzadı, yani televizyon karşısında, cep telefonları ve tabletleriyle çok daha fazla zaman geçiriyorlar. Bu da obeziteye yol açıyor" dedi.

Haberler 28.11.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda Fiziksel Aktivite bal altnda gerçekleen sempozyumda, uzmanlar çocuklar için fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekerek, hareketsiz yaamn çocukta bel, boyun ars ve obezite bata olmak üzere pek çok hastala yol açtn söyledi.

SALIKLI BESLENME VE FZKSEL AKTVTE SALIKLI YAAM çN K ÖNEML FAKTÖR

Yrd. Doç. Dr. Biçer, Son dönemdeki çalmalarda Türkiye ve dünya genelinde obezite ve fazla kilolu olma sklnn son derece artn görüyoruz. Salkl beslenme ve fiziksel aktivite; her ne kadar önleyici çalmalar yaplyor olsa da, salkl yaamn sürdürülmesi, salk yaam biçimi alkanlklarnn kazanlmas ve hastalklardan korunma konusunda iki önemli faktör olarak karmza çkyor diye konutu.

2 YAIN ALTINDAK çOCUKLAR HçBR EKLDE EKRAN KULLANMASIN, TELEVZYON ZLEMESN

çocuklarn artk daha fazla masa banda çaltklarn, televizyon ve tabletlerle daha çok vakit geçirdiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Biçer, öyle konutu:

Deitirebileceimiz en önemli faktör, aslnda ekran kullanm sürelerinin uzamas Yaniçocukler, televizyon karsnda, cep telefonlar ve tabletleriyle çok daha fazla zaman geçiriyorlar. Bu da çocuklar inaktif yapyor. Bunun dnda çocuun çevresinde hareket edecei oyun park gibi alanlarn olmamas ve güvensiz çevrede inaktiviteyi tetikliyor. Amerikan Pediatri Akademisinin çok net bir önerisi var. Uzun yllardr da sabit bir ekilde duruyor. 2 yan altndaki çocuklar hiçbir ekilde ekran kullanmasn, televizyon izlemesin. 2 ya üstündeki çocuklarda da ekran önünde geçen süre 2 saatin altnda olsun.

11 YAINDAK HER 3 çOCUKTAN 1 FAZLA KLOLU VEYA MAN

Türkiyede ve dünyada ne kadar önlem alnmaya çallsa da, bu konula ilgili etkinlik düzenlense de obezite trendinin artn vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Biçeri, Dünya Salk Örgütünün en son verilerine göre 11 yandaki her 3 çocuktan 1i fazla kilolu veya iman. Türkiyede yaplan çalmalarda da aslnda benzer sonuçlar çkyor. Tüm yaplan çalmalara ramen 2009 ve 2013 verileri kyaslandnda obez çocuk sklnn iki kat artn görüyoruz dedi.

MASA BAINDA UZUN SÜRE DERS çALIAN çOCUK OBEZ OLUYOR

Prof. Dr. N. Ekin Akalan, çocuklarda fiziksel aktivite seviyesi arttkça üst solunum yolu enfeksiyon sklnn azaldn ve akademik baarsnn yükseldiini belirtti. Prof. Dr. Akalan, unlar söyledi:

Sempozyumu bu yl ikinci kez düzenliyoruz ve çocuklara yönelik yaptk.çünkü aaç yaken eilir. Herkes çocuunun daha iyi örenim görmesini istiyor. Bu yüzden çocuun çok çalmasna yönelik önemli bir trend var. Ancak masa banda çok çalmak demek, inaktivitenin artmas demek. nakvitienin artmas,obezitenin artmas demek. Obezite artnca da çocuklarmzda da ayn yetikinlerde olduu gibi bel, boyun arlar ile bir takm postür problemleri oluyor. Bu sempozyumun amac tam olarak; zeki, çalkan ama aktif bir nesil nasl yetiir, bunun için neler yaplmas gerekiyor, hangi parametreleri düzelterek fiziksel aktivitemizi artracamza yönelik.

NSAN VÜCUDU BR POZSYONU UZUN SÜRE TUTMAK çN DEL, HAREKET ETMEK çN YARATILMI

6-11 ya grubunun aktif yaam biçiminin ilk oturduu dönem olduunu aktaran Prof. Dr. Akalan, Bu dönemde aktif yaam biçimini çocuklara örnekleyebilirsek, olumlu sonuçlar alabiliriz. Fiziksel olarak aktif olmamz lazm. çünkü aktif olunca moralimiz yükseliyor, kalp at hzmz artyor. nsan vücudu bir pozisyonu uzun süre tutmak için deil, hareket etmek için yaratlm. Biz onu çalarak, toplu tama araçlarnda oturarak kullanyoruz, çounlukla yaantmz inaktif hale getiriyoruz. Aktif olmak insann yaama olan hevesini, isteini, ayn zamanda kaslarn, eklemlerin daha hareketli olmasn ve baz hastalklardan korunmasn salayacaktr dedi.

Dünya Salk Örgütünün çalmalarnda göre dünyada ölüme neden olan en büyük nedenlerin dördüncüsünün fiziksel inaktivite olduunun ifade eden Prof. Dr. Akalan, Bu fiziksel inaktiviteyi ya kategorisine sokmamak lazm. çünkü sadece yallar inaktiv olmuyor, çocuklar da fiziksel inaktiv. Yallk, ya almak falan deil, çevreyle uyum yeteneinin azalmasdr. Siz aktif olmadan çevreyle uyumunuzu nasl salayacaksnz, sosyal uyumu salamak için muhakkak aktif kalmanz gerek eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git