“Tencere yemeği” kabızlıktan koruyor

Kabızlık yaşa göre dışkı yapma sıklığının azalması ya da sert dışkılama olarak tanımlanıyor. Çocuklarda sık görülen kabızlığa hatalı tuvalet alışkanlıklarından bazı ilaçlara, hipotiroidi gibi çeşitli hastalıklardan vücudun yapısal sorunlarına kadar birçok etken yol açabiliyor.

Haberler 24.02.2017 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Cerrahi Uzman Prof. Dr. Latif Abbasolu, ebeveynlerin gerek akam saatlerinde zamanlarnn kstl olmas, gerekse çocuklarn isteklerini kramamalar nedeniyle makarna ve köfte gibi yemekleri skça yapmalarnn kabzl tetiklediine dikkat çekerek, Dolaysyla kabzl önlemek için alnmas gereken önlemlerin banda fast food alkanlndan vazgeçmek, Anadoluda tencere yemei olarak tabir edilen posal ve sulu yemekler ile szma zeytinyayla piirilmi yemekleri tercih etmek geliyor diyor.

Fast food alkanlndan tuvalet eitimine

Özellikle bebeklerde anne sütünden inek sütüne geçilerde ar inek sütüyle beslenmek, kat gdalara geçiler ve mama konsantrasyonunun deitirilmesi skça görülen etkenler arasnda yer alyor. Kabzl tetikleyen bir dier durum ise okul öncesi dönemindeki çocuklarn oyuna ya da çizgi filme dalmalar ya da herhangi bir eyle oyalanmalar nedeniyle, okul çandaki çocuklarn da okulda tuvalete gitmemek için dk yapmay ertelemeleri. Ayrca çocuklarn kullandklar baz ilaçlar ve hipotiroidi gibi tbbi tedavi gerektirecek durumlar da kabzlk oluturabiliyor.

Fizyolojik etkenler de kabzlk yapabiliyor

Prof. Dr. Latif Abbasolu kabzlk sorunu olan çocuklarda kaln barsan son ksmndaki sinir sisteminin iyi gelimemesinin de kabzlk nedeni olduunu belirtiyor. Kabz olan çocuun muayenesinde anal fissür denilen çatlaklarn varlnn da mutlaka aratrlmas gerektiinin altn çizen Prof. Dr. Latif Abbasolu, Bazen anüs olmas gerekenden biraz daha önde yerleiyor ve kabzl tetikliyor. Bunun yan sra kabzln bir baka nedeni de makat darldr ki bunun da mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor, aksi takdirde kronik kabzlk sürecine davetiye çkaran bir durum oluyor diyor.

Makatta çatlaklara dikkat!

çocuk Cerrahi Uzman Prof. Dr. Latif Abbasolu çocuklarda kabzln en sk yol açt komplikasyonun makatta çatlaklar olduuna dikkat çekerek sözlerine öyle devam ediyor: Makat çatlaklarna bal olarak çocuk arl dk yapt için dk yapmaya reddediyor. Bunu reddettikçe kaln barsan son ksmnda kalan dknn içindeki su daha fazla emiliyor ve dk daha da sertleiyor, hatta ta gibi bir hal alyor. Aslnda çatlaklarn m kabzla, kabzln m çatlaklara neden olduu hala net deil ama bu sorunu yaayan her çocukta özellikle anal fissür denilen çatlaklarn varlnn aratrlmas ve varsa ona yönelik tedavi yaplmas çok önemli, aksi halde süreç kronikleebiliyor ve çocuun yaam kalitesi olumsuz etkileniyor diyor.

Sk tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu geliebiliyor

Kabzln yol açt bir baka önemli sorun da idrar yollarnn etkilenmesi. Dolaysyla dk ve idrarn zamannda yaplmas büyük önem tayor. Eer yaplmazsa her iki sorun birbirini tetikleyerek sk tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarna neden olabiliyor. Baz çocuklarda makattaki talam olan dknn boaltlamamas nedeniyle yeni gelen ve nispeten daha yumuak olan dknn alta kaçrlmas da kabzlk sonucu gelien bir baka problem. Tpta enkomprezis denilen bu durumda bazen çocuk ve aile inatlamas sonucu bu süreç uzuyor ve iyice kronikleiyor, tedavisi güçleiyor. Aile, hekim ile çocuk ibirliiyle durum tedavi edilebiliyor ve sorun ortadan kalkyor.

Ameliyat ne zaman gündeme geliyor?

Kabzlk sorununda altta yatan nedene göre bavurulan beslenme alkanlklarnn düzeltilmesi, tuvalet eitimi ve baz ilaçlar sorunun ortadan kalkmasn salyor. Kabzln tedavisinin aile-hekim ile çocuk i birlii içerisinde yürütülmesi gerektiini belirten Prof. Dr. Latif Abbasolu, Kabzlk uzun vadeli, sk sk tedaviye cevabn kontrol edildii bir süreç gerektiriyor. Dolaysyla sabr ve düzenli bir tedavi önem tayor diyor.

çocuk Cerrahi Uzman Prof. Dr. Latif Abbasolu cerrahi tedaviye sadece kaln barsan son ksmndaki sinirlerin iyi gelimemesine bal olan hastaln varl söz konusu olduunda bavurulduunu belirterek u bilgileri veriyor: Kabzlk sorununda makat darl, makatta çatlak gibi durumlar ortaya koymak ve varsa onlarn tedavisine yönelmek gerekiyor. Kaln barsan son ksmndaki sinirlerin iyi gelimediine yönelik üphelerde de biyopsiye kadar giden süreçle sinir hücrelerinin mutlaka iyi geliip gelimedii ortaya konuluyor. Sinirler iyi gelimemise bu durumda tek çözüm cerrahi tedavi oluyor.

Ana Sayfaya Git