Tencereye yönelin!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, bağışıklık sisteminin insan vücudu üzerindeki etkisini gündeme getirdi. Bağışıklığı düşürmeden Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmenin önemine değinen Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Izgarayı, kızartmayı bırakın iftarda tencere yemeklerine dönün" uyarısında bulundu.

Haberler 24.04.2020 - 23:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baklk sisteminin anne karnnda olumaya baladn belirten Beslenme ve Diyetetik Bölüm Bakan Prof. Dr. Funda Elmacolu, Kii anne sütünü en az 6 ay aldysa, bebeini eer sezaryenle deil de normal doum eylemi ile dünyaya getirdiyse kiinin baklnn temelleri doru atlyor. Bundan sonraki dönemde ise çocukluk çandaki beslenme önem tayor. Bu da immün sistemin oluumunu, geliimini etkiliyor. Ergenlikte yiyip içtiimiz gdalarla da bugün erikinlerin baklk sistemini yaplandrm oluyor. Bugünkü baklk sistemi için geçmie bakacaz. imdiye kadar çok kilo alp vermediyseniz, gereksiz yere karn doyurmak için salksz gdalarla salksz beslenme yapmadysanz bugün immün sistem olarak iyi yerdesiniz dedi.

VÜCUT SSTEMNZ Y çALITIRMANIZ çN BR FIRSAT

Bu yl Ramazan aynn koronavirüs salgnyla ayn döneme denk geldiini ifade eden Prof. Dr. Funda Elmacolu, Günümüze kadar yeterli ve dengeli konusunda yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri pekte ciddiye alnmam, hatta çok abartlmt. Koronavirüs bizi dorulara yöneltti. mmün sistemin ayakta durmas oruçla o kadar özde ki bunun deerini beslenmeciler iyi bilir. Mide, barsak, dolam sisteminin 16 saatlik bir süre boyunca dinlenmesi de saln baka bir göstergesi. 11 ay boyunca yanl çalan bu sistemi u bir aylk sürede daha iyi çaltrabilirsiniz diye konutu.

SAHURUN KAHVALTI ÖÜNÜ OLDUUNU UNUTMAYIN

Sahuru bir kahvalt öünü olarak görüp sahurda kahvaltlktan zengin bir beslenme plan oluturulmasn söyleyen Prof. Dr. Elmacolu u uyarlarda bulundu:

En ucuz, güzel ve kaliteli protein kayna yumurta, sahur sofrasnda mutlaka olmaldr. Sahurda yumurtadan vazgeçmeyin. Vücut kan ya yüksek olan kiiler bile haftada 3-4 tane yemelidir. Ancak herhangi bir sorunu olmayanlar her sahurda bir yumurta yesinler. Tüketilecek peynirinse salamura edilmi en az 6 ay dinlenmi ve ambalajl olmasna dikkat edin. u dönemde nereden alnd ambalaj belli olmayan ,etiketsiz ürünler gda enfeksiyonlarna neden olabilir. Yumurta, beyaz peynir, siyah zeytin tüketin. Zeytinya hücreyi tamir eden bir ya. Tuzlu zeytinleri biraz suda bekletip tuzunu azaltarak tüketin. Domates, salatalk gibi sebze fiyatlar bu dönemde biraz daha ucuzluyor. 1 ba maydanoz bile sahurda tüketilebilir. Bütün yeillikleri sahur sofrasnda kullann. Ekmek olarak tam buday ekmeini tercih edin. Ispanak prasa ile hazrlanan sebzeli börekleri tüketmekte salkl bir tercih olabilir. Ancak burada dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta patatesi börek harc olarak; yani iki karbonhidrat bir arada kullanmayn. Sahurda dilediiniz kadar açk çay için hatta mümkünse son barda ufak bir limon ilavesi ile tüketin. iftar ve sahur arasndaki sürede daha fazla su ve sv tüketin. Yine sahurda tüketilecek bir bardak sütte kiinin tokluk hissine destek olacaktr süt de yumurta gibi tok tutucudur. Ayrca yasz tavada yapacanz omlet ve bol sebzeli bir menemen de sahur menüsüne salkl bir alternatiftir.

SALATA VE YOURDU FTAR SOFRANIZDAN EKSK ETMEYN

Ramazanda beslenmeye yeni balk açlmas gerektiini anlatan Prof. Dr. Elmacolu, iftar öününde tüketilecek etli yada kymal bir sebze yemeinin vücuda faydal olacana dikkat çekti. Elmacolu, ftarda sulu yemek, yani tencere yemei tüketin. Ben kesinlikle zgara sebze, et, tavuk gibi yemeklerin bu ekilde tüketilmesini önermiyorum. Ancak frnda piirilen yemekler de idealdir. ftar sofranzda da kahvaltlklar yer alsn. Su, hurma, tuzsuz zeytin ile orucunuzu aç biraz peynir ve bir iki -kak bal yada reçel ile hafif bir kahvalt yapn. Yarm porsiyon çorba ve avuç içi kadar pide tüketin. Anadolumuzun besin deeri çok yüksek çorbalarn, örnein tarhana, mercimek, yourt çorbasn iftarnzn ba tac yapn. Bunlar tükettikten sonra 20 dakika, yarm saat kadar dinlenin. O dinlenmenin ardndan ise sulu yemek tüketilmeli bu da çounlukla tencere yemei olmal. Yaptnz etli, kymal, tavuklu sebze yemekleri ya da geleneksel sarmalar , kuru baklagil yemeklerinin yan sra hazrladnz erite, makarna ,bulgur yada pirinç pilav gibi karbonhidrat kaynaklarn da ufak porsiyonlarda tüketmee dikkat edin. Ama iftarn olmazsa olmaz iki gdamz var; birincisi rengarenk sebzelerle hazrlanm bir salata; ikincisi de yourt. u söylediim menü baklk sistemimizin en doru destekleyicisi olacaktr ifadelerini kulland.

FTARLA SAHUR ARASINDAK ÖÜN

ftardan sonra sahura kadarki saatlerde ufak porsiyonlarla ara öünler yaplabileceini söyleyen Elmacolu, Örnein az ekerli sütle yaplacak fndkl, meyveli bir güllac küçük bir dilim tüketebilirsiniz. Yine ufak porsiyonlarda süt tatllar , dondurma, mevsim meyveleri, kuru yemiler, ufak bir muza ilave edilen bir tatl ka tahin ya da günde bir su barda kefir en salkl ara öünler olabilir dedi.

VTAMN TAKVYES KULLANMAYIN DOAL BESLENN

Salkl, yeterli ve dengeli beslenen kiilerin vitamin takviyesi almasn doru bulmadn söyleyen Beslenme ve Diyetetik Bölüm Bakan Prof. Dr. Funda Elmacolu, uyarlarn u sözlerle sralad:

Vitamin takviyesi alnmasn önermiyorum. Önce yaantnz deitirin, mümkün olduunca kendinize iyi bakn. Yeterli ve dengeli beslenmeyi bilmez yanl beslenirseniz dardan alacanz vitaminin hiçbir faydas olmayacaktr. Dardan alnacak vitaminler vücut sistemine zarar verecektir. Bu dönemde insanlarn bir hekime danmadan, organizmasnda hangi eksii olduunu bilmeden gda desteklerini leblebi gibi almamalar gerekir. Bunun yerine evinizde 3 tane limonun suyunu, 1.5 litre suya ilave edip limon kabuklarn da rendeleyerek az bir ekerle güzel ve doal C vitamininden zengin içecek hazrlam olursunuz. Ancak bu süreçte omega-3 ya asitleri destei belki isabetli bir tavsiye olabilir.

Ana Sayfaya Git