Terapi edici

Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Demirci: Soy ağacını bilmek rahatlatıcı bir terapi yöntemi.

Haberler 20.02.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

E-DEVLET sistemine giri yaplarak örenilen Alt-üst soy bilgisi, soyaac hizmeti vatandalar tarafndan youn ilgi görüyor. Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Onur Okan Demirci, Herkesin soy aacn bu kadar merak etmesi kültürel etkilerden kaynakldr. Biraz ataerkil bir yapya sahibiz. çocukken anlatlan hikyeler bile dedemin dedesi, dedemin babas böyleydi diye anlatlrd. Kökenini örenmek insanlar rahatlatyor çünkü benim kökenim buraya balym, atalarm böyle güçlü insanlarm diyebiliyor eklinde konutu.

Soy aac örenme isteinin kültürel bir durum olduuna vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Demirci, Atasözlerinin ön planda olduu bir toplumuz. çocuk büyütürken bile çekirdek ailenin dnda büyütüyoruz. Öyküler anlatlrken dedeler, dedelerin babas ve bunun gibi aile büyüklerine deiniyoruz. Kültürümüzde daha eskilere dayanp ata kültürünü benimsiyoruz. çünkü bu insanlara içsel olarak ilenmi bir durum. Kökenini örenmek insanlar rahatlatyor çünkü benim kökenim buraya balym, atalarm böyle güçlü insanlarm diyebiliyor dedi.

SOY AACINI BLMEK ÖLÜM KAYGISIYLA BAA çIKMA YOLLARINDAN BR

Milliyetçilik duygularyla hareket edildii için böyle bir durumun ortaya çkm olabileceini söyleyen Demirci, Baz terapi ekillerinde soy aacn bilmek rahatlatc bir yöntem. Psiko analitik düünce açsyla bakldnda, ölüm kaygsyla baa çkma yollarndan bir tanesi. nsanlar tarafndan geçmie ne kadar uzanrsanz, ömrünüzü o kadar uzun yaayacakmsnz gibi düünülüyor eklinde konutu.

nsanlarn güç merak, ölümsüzlük duygusunu tadabilmesi ve ölüm kaygsyla baa çkabilmesi, kimisinin de merak dürtüsüyle hareket ederek soy aacn örenmek istediini söyleyen stanbul Geliim Üniversitesi, Ör. Gör. Yrd. Doç. Dr. Demirci, Soyunun ne kadar öncesine dayandn görmek insanlara psikolojik olarak ölümsüzlük duygusunu veriyor diyerek sözlerine öyle devam etti:

nsanlar, çocuk yapma psikolojisine bürünüyor çünkü soyun devam ölümsüzlüü getiriyor gibi düünülüyor. Soy aacn örenmek, genetik bir aktarma salayarak ölümsüzlükle baa çkabilmek adna bir yöntem olarak görülüyor. Kii mükemmel bir insanm diyebilmek için geçmiini örnek göstermek istiyor. nsanlarn hemen örenme istei, merakna yenik dütüünü gösteriyor. Bunun için günlerce bekleme riskini göze alyor. Bankada, hastanede bu kadar beklemek istemeyenler bunu merakndan ötürü günlerce bekleyebiliyor.

Ana Sayfaya Git