Terapi evliliği kurtarabilir

Uzman Psikolog Sadık Sun “Terapi alan çiftlerin boşanmaktan vazgeçtiklerine sıkça şahit oluyoruz”

Haberler 24.05.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yetikin ve çiftler üzerine çalmalar yapan Uzman Psikolog Sadk Sun, boanma aamasndaki evliliklerde uzman bir kiiden evlilik terapisi alnmasyla çiftlerin arasndaki sorunun çözülebileceini ve evliliin kurtarlabileceini ifade etti.

Yetikin ve çiftler üzerine çalmalar yapan Uzman Psikolog Sadk Sun, boanma sürecindeki evliliklerde uzman bir kiiden terapi alnmasnn önemine dikkat çekti. Genellikle psikoloa gitmenin toplumda olumsuz bir algs olduunu belirten Sun, bunun tam aksine terapi alanlarn daha entelektüel insanlar olduunu ve terapi aldktan sonra daha mutlu bir evlilik geçirdiklerine ahit olduklarn kaydetti. çiftlerin genellikle sorunlarn dost, akraba araclyla çözmeye çaltn ve bunun çözümün aksine problemi daha da derinletirdiine vurgu yapan Sun, sorun yaayan çiftlerin genelinin terapiden sonra boanmaktan vazgeçtiklerini gördüklerini söyledi.

Boanmaktan vazgeçtikleri daha kaliteli ilikiler yaadklarna ahit oluyoruz

çiftlerin skntlarndan dolay destek alma noktasnda skntlar olduunu kaydeden Sun, Destek alma fikri akllarna pek fazla gelmemektedir. Genelde sorunlarn çevredeki insanlarla, aileleriyle paylaarak çözmeye çalmaktadrlar. Bu da bir süre sonra aslnda yaanan sorunlarn katlanarak daha da artmasna sebep oluyor. çünkü çiftler tam olarak sorunu bilmeyen, sorunu yaamayan insanlarla sorunlarn paylatklar için soruna müdahale ksmlar bir nevi yangna odun atlmasna yol açyor. Yaanlan sorunlar gerçekten geçinilmesi, katlanlmas zor bir hale geldiyse mutlaka terapi destei almalar gerekiyor. Terapiden faydalanmalar gerekiyor. Terapi gören insanlarn aslnda daha entelektüel olduklarn, kendini çok daha rahat ifade edebildikleri görülmekte. Böyle olunca terapiden faydalanma ihtimalleri çok daha fazla oluyor. Boanma ihtimali olan çiftlerin terapiden sonra boanmaktan vazgeçtikleri, daha kaliteli ilikiler yaadklarna ahit oluyoruz dedi.

Kiiler bunlar terapide fark edebiliyor

çiftlerin rol model seçimine dikkat çeken Sun, bireylerin ailelerinde olumsuz gördükleri rol modellerden kaçndklarn belirtti. çocukluk döneminde bireylerin yaadklar anne ve babalarn rol model olarak alabildiklerini belirten Sun, Babann hal ve hareketinden dolay memnuniyet içerisinde olan bir birey babasnn hal ve hareketlerinden yola çkarak ilerde babama benzeyecek biriyle kesinlikle evlenmeyeceim düüncesiyle beraber daha sonra babasna benzemeyen birini hayatna alabiliyor. Ama daha sonra baktnzda evliliin belli bir süresinden sonra einin bir süre sonra babasna benzemeye baladn görebilmekteyiz. Sorduumuzda kiinin kendi evlilik hayatyla kendi anne babasnn evlilik hayatnn çok benzerlikler içerdiini görebilmekteyiz ve buna ahit olduumuz çok fazla vakamz var. Kii farknda olmadan böyle bir durumda annesini taklit ettii için farknda olmadan eini de babasna benzetebiliyor. Ya da tam tersi olabiliyor ve babasn taklit ederek eini ezebiliyor. Bir süre sonra artk o kadar iç içe girebiliyor ki kiiler bu yaptklarnn farknda olmuyor. Bu evlilii daha salkl bir yere götürmekten ziyade daha olumsuz daha kötüye götüren bir taraf var. Kiiler bunlar terapide fark edebiliyor. Bunu fark ettikten sonra neye yol açabildiklerini daha iyi gördükleri için baz noktalarda kendilerini düzeltmeye balyorlar diye konutu.

Birbirlerinin akln okumaktan vazgeçmeleri gerekiyor

Evliliklerde mutlaka iki tarafndan muhabbeti olmas gerektiini kaydeden Sun, unlar söyledi:

Muhabbet daha çok duygu üzerinden olmaldr. Maalesef biz daha çok fikirlerimizle, düüncelerimizle konuuyoruz. Öyle olunca yaanan skntlar daha da artyor. Duygusal bir toplumuz ama duygularmz ifade etmekte skntlar yayoruz. çiftlerin bu noktada duygularn tanma noktasnda çalma yapmalar gerekiyor. Yataa küs giren çiftlerimiz var. Yataa mutlaka küs girmemeli, yaanan problemin önceden çözülüp o ekilde yataa girmeleri gerekiyor. Ayn anda öfkelenmemeleri gerekiyor ve birbirlerinin özellikle akln okumaktan vazgeçmeleri gerekiyor. Kiinin yapp ettiklerinden yola çkarak beni sevmiyor, bana deer vermiyor düüncesinden ziyade yapp ettiklerinin onun üzerindeki etkisini hissiyatn aktarp gerçekten olan bitenin ne olduunu sormalar gerekiyor. Bunlar yaplrsa birçok evlilik daha salkl bir ekilde ilerliyor.

Ana Sayfaya Git