Terleten yataktan satıcı sorumludur

Yargıtay, 'terleten yatak' şikayetinde satıcıyı sorumlu buldu...

Haberler 19.03.2022 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Yargtay 3. Hukuk Dairesi, terlemeye neden olduu iddia edilen yatan ücretinin iadesinde üretici firmann deil, satcnn sorumlu olduuna hükmetti.

Resmi Gazetede yaymlanan Yargtay kararna göre zmirde yaayan bir kii, 2019da üretici firmann bu ilde faaliyet gösterdii bayisinden yatak satn ald. Alc, bir süre sonra yatan kendisini terlettii iddiasyla bedel iadesi için üretici firma ile satc bayi hakknda hakem heyetine bavuru yapt. Karyaka lçe Tüketici Hakem Heyeti Bakanl, bavurunun kabulüne karar verdi.

Üretici firma, bedel iadesi bavurusunun kendilerine deil bayiye yaplmas gerektiini savunarak dava açt. Yarglama sonucu zmir 5. Tüketici Mahkemesi, hakem heyeti kararnn yasaya uygun olduuna kanaat getirerek, davann reddini kararlatrd.

Bu karar üzerine Adalet Bakanl, açlan davann reddedilmesinin 6100 sayl Hukuk Muhakemeleri Kanununa aykr olduu gerekçesiyle kanun yararna bozma isteminde bulundu.

YARGITAY HÜKMÜ BOZDU

Temyiz istemini görüen Yargtay 3. Hukuk Dairesi, kanun yararna bozma isteminin kabulüne, sonuca etkili olmamak üzere yerel mahkemenin hükmünün bozulmasna karar verdi.

Dairenin kararnda, 6502 sayl yasann 11inci maddesinde aypl mal tesliminde tüketicinin ürünü iade ederek sözlemeden dönme, satlan maln bedelinde indirim isteme, ürünün onarlmasn isteme, imkan varsa satlan maln aypsz olan ile deitirilmesini isteme haklarnn bulunduu ifade edildi.

Alcnn satlan geri verme ve sat bedelinden indirim isteme haklarn kullanmas halinde, bu haklarn yalnzca satcya kar kullanabileceine iaret edilen kararda, verilen kararn kanuna aykr olduu belirtildi.

Ana Sayfaya Git