Terminatör'ü esir alan hastalık: Sarkopeni

Yaşlanmaya bağlı olarak kas gücünün ve dayanıklılığın azalması olarak bilinen sarkopeninin (kas erimesi) zamanında önlem alınması durumunda engellenebileceğini söyleyen, ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Fehmi Volkan Öztuna, sarkopeni ile mücadelede en etkili ilacın spor olduğunu söyledi.

Haberler 15.03.2019 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yallk hastal olarak bilinen, dümelere, krklara ve hatta ölümlere neden olabilen sarkopeni yani kas erimesinden korunmak mümkün. Doru beslenme ve sporla süreci durdurmann mümkün olduunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji uzman Prof. Dr. Fehmi Volkan Öztuna, hastalkla mücadelede doru sporu yapmann önemine dikkat çekerek, Aksi takdirde yllarca sürekli vücut gelitirme çalan, özel takviye ilaçlar kullanan, yalannca da kaslar erimeye balayan dünyaca ünlü oyuncu Arnold Schwarzenegger gibi olma riski var dedi.

Hareketsizlik, kötü beslenme ve ar zayflk gibi durumlarda gençlerde bile kas kaybnn arttn söyleyen VM Medikal Park Mersin Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzman Prof. Dr. Fehmi Volkan Öztuna, kas kaybnn, yaam süresini ve kalitesini azaltan bir faktör olduunu vurgulad.

Kemik erimesinin halk arasnda yaygn ekilde bilinmesine karn kas erimesinin bilinmediine dikkat çeken Prof. Öztuna, Kas kitlesi ve kas gücü, 20-40 ya arasnda artar, 50 yandan sonra ise azalmaya balar. Kas kütlesi ve kas gücünün kayb sonrasnda fiziksel hareketsizlik, fiziksel dayankllkta azalma ve hatta krklarla karlalabilir. Yallardaki güçsüzlüün ve dümelerin nedeni sarkopeni olabilir diye konutu.

GENçLK DÖNEMNDE ÖNLEMNZ ALIN

Yallk hastal olsa da sarkopeniden korunmann temelleri gençlik döneminde atlmal diyen Prof. Öztuna, Ya ilerledikçe kas erimesinin görülme skl artar.Ancak basit ama etkili önlemlerle süreci durdurmak hatta geriye çevirmek mümkün.Vücudumuzda kullan ya da kaybet prensibi geçerlidir. Kaslar kullanlmazsa zayflar dedi.

Sarkopeni ile mücadelede en etkili silahn spor olduunu vurgulayan Prof. Dr. Fehmi Volkan Öztuna, Asl önemli nokta doru sporu yapmaktr. Kas erimesine kar yüzme ve koma gibi vücudun ya yakm ile direncini arttran egzersizlerden ziyade kas kütlesini arttracak egzersizleri öneriyoruz. Kaslar güçlendirecek dayankllk egzersizleri, direnç bantlar kullanmak, arlk kaldrmak gibi vücut egzersizleri tercih edilebilir diye konutu.

YALANMA DEL KAS KAYBI

Özellikle vücut gelitirenlerin kulland özel proteinler, kreatinler gibi profesyonel amaçl takviyelerin, yallkta zarar oluturduu konusunda uyaran Prof. Dr Öztuna, Buna en güzel örnek, uzun yllar vücut gelitirme çalm olan aksiyon filmlerinin dünyaca ünlü sinema sanatçs Arnold Schwarzeneggerdir. Terminatör olarak da tannan oyuncunun basna yansyan son görüntüleri sadece yalanma olarak açklanamaz; kas kitlesinin büyük kayb yani sarkopeni söz konusudur dedi.

Spor yaparken hedefin 70 ya olmas gerekiyor diyen Prof. Öztuna, Hangi yata olursanz olun 70 yanda yapabileceiniz sporu yap 70 yanda olduunuzda kaldrabileceiniz arl kaldrn, 70 yanda yürüyebileceiniz hzda yürüyün ki sporda istikrar olsun ifadelerini kulland.

KADINLARA D VTAMN VE OMEGA 3 TAKVYES

30 ila 60 ya aras her yl yaklak 250 gram kas kaybedilirken 450 gram ya kazanldna dikkat çeken Prof. Öztuna, kilonun sabit kalmasnn ilerin yolunda gittiinin göstergesi olmad uyarsnda bulunarak unlar söyledi:

lerleyen yala birlikte kilo sabitken kas kütlesinde azalma oluyor. Kas kütlesini arttracak besinlerin tüketilmesi ve egzersizlerin yaplmas, sarkopeni ile mücadelede yardmc olabilir. Yeterli kalori ve yüksek kalitede protein tüketilmesi kas kaybn yavalatabilir. Özellikle kadnlarda D vitamini ve omega 3 takviyesini öneriyoruz.

Öte yandan ileri yalarda çok sk görülen dümeye bal krklar kas kaybnn neden olduu krklardr. Pek çok hasta durduk yerde dütüklerini, balarnn döndüünü anlatr. Sorun hastalarn denge kayb, vücudunu direyememek, vücut arln eit bir ekilde tayamamalardr, nedeni ise osteoporoz dediimiz kemik erimesi ve sarkopenidir. Kas erimesinin önlenmesi, düme riskinin önüne geçilmesi ve bamsz yaama kabiliyetinin artrlmas açsndan oldukça önemlidir.

Ana Sayfaya Git