“Terörün arkasında ruh ve düşünce bunalımı var”

Sosyologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Şener:İster ideolojik, ister ırk ve mezhep, ister ekonomik sebepler terör ortamı meydana getirse de şiddet ve terörün arkasında ruh ve düşünce bunalımı var. İnsanların ruh ve ahlak dünyalarındaki kargaşa ve düzensizlik, şiddet ve terörün kucağına düşmelerine yol açan en önemli sebepler olmaktadır.

Haberler 21.12.2016 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyologlar Dernei Bakan Prof. Dr. Sami ener, ideoloji, rk, mezhep, ekonomik sebeplerin terör ortamn meydana getirdiini ancak terörün asl sebebinin, ruh ve düünce bunalm olduunu savunarak, nsanlarn ruh ve ahlak dünyalarndaki kargaa ve düzensizlik, iddet ve terörün kucana dümelerine yol açan en önemli sebepler olmaktadr. deerlendirmesinde bulundu.

ener, yapt yazl açklamada, son dönemdeki terör saldrlarnn imdiye kadar görülmemi bir younlukta yaandn ifade ederek, unlar dile getirdi:

Terörün bir çözümsüzlük ve ümitsizlik psikolojisi içinde ortaya çkt bilinmekle birlikte, Türkiyede ve bölgede ortaya çkan terör ve iddetin çok örgütlü, planl ve d ülkelerden destek alarak yürüdüü açkça görülmektedir. Olaylar her ne kadar siyasi ve ideolojik olarak görülse de insan psikolojisi ve toplum sosyolojisinin yeterince ele alnmad ve çözüm yolu üretilememe probleminin, meselenin temelinde yer aldn belirtmek gerekiyor. ster ideolojik, ister rk ve mezhep, ister ekonomik sebepler terör ortam meydana getirse de iddet ve terörün arkasnda ruh ve düünce bunalm var. nsanlarn ruh ve ahlak dünyalarndaki kargaa ve düzensizlik, iddet ve terörün kucana dümelerine yol açan en önemli sebepler olmaktadr.

Terörün arkasnda ruh ve düünce bunalm var

Açklamada, terör örgütü militanlarnn psikolojilerine dikkati çekilerek, u ifadelere yer verildi:

Hayatlarnn anlam olmayan, dostu bulunmayan, hayatnda ideallere yer bulunmayan ve her eyden önce, bir kültüre, ahlaka, dine ve gelenee ait olmayan insanlarn, potansiyel birer vandal ve öldürme makinesi olmamalar için çok az sebep vardr. Dünyada insanlarn madde ve tüketime yöneldii, iddetin yaygnlat, sosyal ve manevi deerlere giderek daha az yer ayrd ve birbirlerini sevmeleri ve sayg göstermeleri için deerler dünyasn terk ettii bir ortamda, insanlarn insan d tutum ve davranlara yönelmesinden daha tabii ne olabilir?

Terörle sadece güvenlik önlemleriyle baa çklamayacann vurguland açklamada, çk yolu olarak unlar önerildi:

Artk, asl ve temel ihtiyaçlarmzn ne olduunun farkna varalm. nsanmz, kendi bilgi, kültür ve ahlak dünyas ile buluturucu çaba ve çalmalara arlmz verelim. Yoksa, doru bir tohum atlmayan yerde, kendiliinden parazitler olaca gerçeini unutmayalm.

Ana Sayfaya Git