Testis kanseri olan erkeklere çocuk müjdesi

Testis kanseri teşhisi konan genç erkekler, hastalığı tedavi etmenin çocuk sahibi olma şanslarını tehlikeye atabileceğinden endişelenmekte, ancak yeni araştırmalar bu endişelere son verebilir ve zihinlerini rahatlatabilir.

Haberler 26.10.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Kalay, Annals of Oncologyde yaynlanan bilimsel aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi:

Yaplan bilimsel çalmalarda, erken evre testis kanseri için ameliyat sonras bir kür kemoterapi veya radyasyon tedavisi alan erkeklerde sperm saylarnn ayn seviyeye geri döndüü gözlemlendi.

Daha ileri seviye testis kanseri olan erkeklere verilen birkaç tur kemoterapi veya yüksek doz radyoterapinin, sperm saysn ve konsantrasyonunu azaltabilecei biliniyordu; ancak tek bir kemoterapi veya radyoterapinin benzer bir etkiye sahip olup olmayaca konusu net deildi.

Aratrmaclar, bunu örenmek için, birinci evre testis kanseri nedeniyle ameliyat olan 18 ila 50 yalarndaki 182 erkei incelediler. Ameliyat ya bir kür kemoterapi ya da bir kür radyasyon tedavisi izledi veya baka bir tedavi uygulanmad.

Erkekler ameliyattan alt ay, bir yl, iki yl, üç yl ve be yl sonra sperm örnekleri verdi.

sveçin Stockholm kentindeki Karolinska Üniversite Hastanesinde yaplan incelemede, alnan postoperatif tedavinin türüne baklmakszn, toplam sperm saysnda veya sperm konsantrasyonunda klinik olarak önemli hiçbir zararl uzun vadeli etki bulunamad.

Radyoterapi alan erkekler arasnda, ortalama sperm says ve konsantrasyonunda, tedaviden alt ay sonra belirgin bir azalma görülürken, kemoterapi alan erkeklerde bu düü görülmedi. Ancak radyoterapi grubunda alt ay sonra sperm says ve konsantrasyonu düzeldi.

ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ

Testis kanseri, 15 ila 40 ya arasndaki genç erkeklerde en sk görülen kanser türüdür. Tüm hastalar, oriektomi ad verilen bir prosedür olan kanserli testisleri çkarmak için ameliyat olur.

Testis kanseri hastalar genellikle bir noktada baba olmak isteyen genç erkeklerdir ve çou durumda hastalarn kemoterapötik tedavinin neden olduu potansiyel ksrlk riskinden korktuunu görüyoruz. Bu veriler onlara biraz güvence ve rahatlk salamaldr. Ayrca, sonuçlar umut verici olsa da daha ileri çalmalara ihtiyaç vardr ve yine de oriektomiden önce sperm bankacln öneriyoruz. çünkü baz hastalarda postoperatif tedaviden sonra da devam eden tan annda düük sperm says olabilir.

Bir kemoterapi kürünün sperm says üzerinde minimum etkiye sahip olduu bulgusu, dünya çapnda binlerce hasta için umut vericidir, ancak hepimiz bu verilerin balangç niteliinde olduunu ve kliniklerde kullanmadan önce dorulama gerektireceini unutmamalyz.

Ana Sayfaya Git