Testleri kaçırmayın!

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin "Çocuklarda halsizlik, ateş, yorgunluk gibi semptomlar görüldüğünde grip, nezlenin yanında Omicron varyantı ya da Kovid-19 olabileceği de aklımızda tutulmalıdır"

Haberler 11.01.2022 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, Omicron varyantnda da belirtilerin nezle ve gribal enfeksiyonla benzerlik gösterdii uyarsnda bulunarak, Bu tür semptomlar varsa en azndan bir test yaptrlmas gerekli tedbirlerin alnmas için iyi olacaktr. dedi.

Kovid-19 Youn Bakm Koordinatörü de Prof. Dr. Tekin, gribal enfeksiyonla benzer belirtiler gösteren Omicron varyantnn hem Avrupada hem de ülkemizde görüldüünü ve çok hzl bir ekilde yaylmaya baladn söyledi.

Daha kolay ve hzl yayld için k mevsimiyle belirtilerin çocuklarda daha sk görüldüüne iaret eden Tekin, çocuklarda halsizlik, ate, yorgunluk gibi semptomlar görüldüünde grip, nezlenin yannda Omicron varyant ya da Kovid-19 olabilecei aklmzda tutulmaldr. Anne ve babalarn bu konuda daha dikkatli olmalarn istiyoruz. Özelikle çocuklarda bu tür semptomlar varsa en azndan bir test yaptrlmas gerekli tedbirlerin alnmas için daha iyi olacaktr. diye konutu.

Tekin, ebeveynlere a hakk tanmlanan çocuklarna bir an önce a yaptrmalar çarsnda bulunarak, bu konuda anne ve babalara büyük sorumluluk dütüünü belirtti.

- A hastaneye yat, youn bakma geçii engelliyor

Tekin, amaçlarnn ayla hastann hayatn korumak olduunu vurgulayarak, Alarn tamamlamalarnn çocuklar için koruyuculuu olacaktr. Bu konuda aileler gerekli hassasiyeti gösterirlerse en azndan çocuklara bulamasn da engellemi olacaz. deerlendirmesinde bulundu.

Tekin, A hastaneye yat, youn bakma geçii engelliyor. A olanlar hastal hafif bir ekilde atlatabiliyor. ifadelerini kulland.

A olanlarn da maske, mesafe ve hijyene dikkat etmesi gerektiine iaret eden Tekin, ate, halsizlik, yorgunluk gibi ikayetler varsa test yaptrlmasn önerdiklerini kaydetti.

Alandm, maske takmamam gerekiyor ya da ateim olsa da griptir diye geçitirmemek gerektiine dikkati çeken Tekin, hafife alnmas halinde virüsün bulamaya devam edeceini aktard.

- Omicron varyantn normal enfeksiyonlardan ayrmak zor

Diyarbakr çocuk Hastalklar Hastanesi Bahekimi Uzman Dr. Semih Canpolat da Kovid-19un Omicron varyantna kar maske, mesafe ve hijyenin önemli olduunu vurgulad.

Canpolat, Omicron varyantn normal enfeksiyonlardan ayrmak zor. Omicron varyant da boazda ar, kant, kuru öksürük, kas ars, halsizlik ve ate yapyor. çocuklarda bu belirtiler görüldüünde mutlaka test yaptrlmal. dedi.

Canpolat, maske ve mesafeye dikkat edilmeyen, kalabalk ve havalandrlmayan ortamlardan özellikle çocuklarn uzak tutulmas gerektiine dikkat çekerek, Beslenmeye, uyku düzenine mutlaka dikkat etmesi lazm. diye konutu.

- Gribal semptom varsa test yaptrlmas önerisi

DÜ Tp Fakültesi çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. lyas Yolba ise Omicron varyantnda belirgin olarak vaka saysnn artmaya baladn belirtti.

Varyantn Kovid-19 gibi belirtiler gösterdiini ancak çok ar seyretmediini dile getiren Yolba, özellikle a hakk tanmlanan çocuklara alarnn yaptrlmas çarsnda bulundu.

Yolba, ann yan sra maske, mesafe ve hijyene çok dikkat edilmesi gerektiine vurgu yaparak, Omicron varyant çocuklarda gribe çok benzer semptomlar gösteriyor. Anne ve babalar, çocuklarnda herhangi bir gribal semptom varsa, mutlaka zaman kaybetmeden test yaptrsnlar ki en az hasarla atlatlsn. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git