Tip 2 diyabet hastaları

Türkiye’de diyabet hastalığının görülme oranı son 10 yılda yüzde 100 artış gösterdi. Tip 2 diyabet ise tüm diyabet vakalarının yaklaşık yüzde 90'ını oluşturuyor.1 Kronik bir hastalık olan tip 2 diyabet yaşam boyu sürekli takip ve tedavi isteyen kronik bir hastalık.

Haberler 19.10.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2 Pandemi nedeniyle evde kalan ve kontrollerini aksatan Tip 2 diyabet hastalarnn tam normallemeyle birlikte rutin kontrollerine dönmesi ise, sürdürülebilir tedavi için hayati önem tayor. Bu süreçte diyabet eitiminin ve diyabet hemireliinin önemine dikkat çeken Diyabet Hemirelii Dernei Bakan Öretim Üyesi Prof. Dr. Nermin Olgun, COVID-19 pandemi süreci, diyabet hastalnn önüne geçmi durumda. Bu nedenle pandemi öncesi düzenli aralklarla kontrollere giden diyabetli bireyler bulama riski nedeniyle uzun süredir kontrollerini aksattlar. Bunun en önemli nedenlerinden biri de pandemi döneminde diyabet hemirelerinin farkl görev alanlarna yönlenme mecburiyeti oldu. Ancak tam normalleme ile birlikte diyabet hemirelerine olan gereksinim artacak dedi.

Boehringer Ingelheim, Türkiye, 18 Ekim 2021 Tip 2 diyabet, düzenli olarak kontrol edilmediinde ve tedavi süreci aksatldnda göz, böbrek, sinir hasar, diyabetik ayak yaras, kalp hastal, periferik damar hastal, inme gibi salk sorunlarna neden olabilen kronik ve önemli bir hastalk.3 Diyabet hastalnn tedavi sürecinde en önemli etkenin hastalkla ilgili eitim olduunu belirten Diyabet Hemirelii Dernei Bakan Öretim Üyesi Prof. Dr. Nermin Olgun; Diyabet hemireleri, hasta farkndal ve hastalarn bilinçlenmesi kapsamnda önemli rol üstleniyor. çinde bulunduumuz COVID-19 sürecinde, diyabet hastalarnn rutin kontrollerinin bozulmas ve yeni tan alan diyabetlilerin artyla birlikte diyabet hemirelerine duyulan ihtiyaç artacak eklinde konutu.

COVID-19 pandemisi diyabet hastal farkndalnn önüne geçti

COVID-19 pandemisi sürecinin, diyabet hastal farkndalnn önüne geçtiini söyleyen Olgun, COVID-19 öncesinde düzenli aralarla kontrollere gelen diyabetli bireyler bile hem COVID-19 bulama riski hem de gittiklerinde diyabet hemirelerinin COVID-19 alanlarna çekilmeleri nedeniyle uzun bir süre kontrollerini dolaysyla diyabet eitimlerini de aksattlar. Diyabet Okullar kapsamnda yürütülen grup eitimleri ayn zamanda diyabetliler için bir sosyalleme olana da yaratyordu. Bu nedenle diyabet hastalarnn bir an önce uygun artlar salanarak tekrar diyabet hemireleriyle ve grup eitimleriyle bir araya gelmesi sürdürülebilir tedavi açsndan çok önemli. Yaklak 1,5 yllk süreçte mevcut diyabetli bireylerin kontrollerinin bozulduu ve yeni tan alan diyabetlilerin art ile diyabet hemirelerinin i yükleri artacak ifadelerini kulland.

Tam normalleme süreci ile diyabet hastalar hayatlarna nasl devam etmeli?

Diyabetli bireylerin salkl yaam tarzn sürdürmesi ve bu konuda hatal davranlar varsa bunlarn düzeltmesinin son derece önemli olduunun altn çizen Olgun, tam normalleme süreci ile ilgili; Diyabetli bireylerin yaamlarn uzun yllar komplikasyonsuz sürdürebilmeleri için açlk-tokluk kan ekeri ölçümleri, kilo kontrolü, tansiyon ölçümü gibi evde kendi kendine yapaca kontrollerin yan sra; salk profesyonelleri tarafndan yaplacak HbA1c, lipidler, idrar tetkikleri, kalp, göz gibi kontrollerin de aksatlmamas son derece önemli. Bu nedenle tam normallemeyle birlikte, kapanma döneminde aksatlan bu kontrollerin yeniden rutin olarak balatlmas gerekiyor. Hastalarn ilaç kullanm, beslenme, egzersiz gibi tedavi yönetimlerini sürdürmeleri; bununla birlikte cilt bakm, ayak bakm, di bakm gibi konulardaki hassasiyetlerini geri kazanmalar yaam kaliteleri için çok kymetli dedi.

Kaliteli bir yaam için rutin diyabet kontrolleri ve tedavi devamll hayati önem tayor

Diyabetin hayat boyu süren kronik bir hastalk olduuna ve diyabet hastalarnn rutin olarak dikkat etmesi gereken konular olduuna dikkat çeken Olgun; Diyabetli bireyler hekimleri tarafndan önerilen ilaçlarn, hekim baka bir ilaçla deitirene kadar, önerilen ekilde hayat boyu kullanmallar. Ayn zamanda birey tip 2 diyabet hastas ise, 6 ayda bir hekim tarafndan kontrollerinin yaplmas, eksik olan bilgilerinin diyabet hemiresi tarafndan tamamlanmas tedavi devamllnda hayati önem tayor uyarsnda bulundu.

Diyabet, farkl disiplinleri kapsayan multidisipliner bir tedavi gerektiriyor

Hastalarn hastalklar ile ilgili en önemli bilgi kaynann diyabet tedavilerinin yapld merkezler olduuna dikkat çeken Olgun; Diyabet hastal hekim, diyabet hemiresi, beslenme ve egzersiz programn bireysel olarak planlayan diyetisyen, fizyoterapist gibi birçok farkl uzman kapsayan multidisipliner bir tedavi gerektiriyor. Bu disiplinlerin tümü tedavinin devamllnda vazgeçilmezdir. Diyabet tedavisinde diyabetli birey ve aileyi merkeze alan yaklam en doru yaklamdr. Hastann, hastal hakkndaki farkndal ve tutumu tedavinin devamnda önemlidir. Bu nedenle diyabet hemireleri; sadece bilgi salamak, kan ekeri ölçümü, insülin uygulama, ayak bakm ile ilgili beceri eitimi vermekle yetinmeyip diyabetli bireyde davran deiiklii yaratmak için tutum gelitirmelerini de salamaktadrlar dedi.

Pandemi ile birlikte sürdürülebilir diyabet tedavisinde diyabet hemireliinin öneminin artnn farkndayz

Tüm dünyay etkisi altna alan COVID-19 pandemisinde, diyabet hemireliinin hastalar için çok daha hayati bir konuma ulatna dikkat çeken Boehringer Ingelheim Türkiye Metabolizma Birimi Direktörü Arif Ok; Her ne kadar pandemi dönemiyle birlikte zor günlerden geçsek de, diyabet hala toplumun önemli bir bölümünü etkileyen ciddi bir hastalk. Bu nedenle Boehringer Ingelheim olarak hastalnn farkndaln artrmak adna sürdürülebilir projeler yürütmeye ve ülkemizdeki tüm tip 2 diyabet hastalarna gelecein tedavilerini sunmak için Ar-Ge odakl çalmaya devam ediyoruz. Büyük bir eforla mücadele ettiimiz bu hastaln tedavisinde; 1,5 yllk süreçte mevcut diyabetli bireylerin kontrollerinin bozulduunun, yeni tan alan hastalarda görülecek art ile diyabet hemireliine olan gereksinimin artacann ve diyabet hemireliinin tedavideki öneminin farkndayz dedi.

Ok, diyabet hastalnn tedavi sürecinde en önemli rolün eitim olduunu aktararak, Diyabet tedavisinde hastalarn doru eitim almas hayati önem tayor. Bu nedenle ülkemizde diyabet hemireliin öneminin her geçen gün daha da artacana inanyoruz. Diyabet hemireleri diyabetle mücadelenin isimsiz kahramanlar ve onlarn azmi sayesinde diyabete kar daha fazlasn birlikte baaracaz açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git