Tırnak batığı ve çözüm yolları

Tırnak batıklarının yaşam kalitesine de olumsuz yansıdığını belirten Uzm. Dr. Aydın, en çok ayak başparmaklarında olmakla beraber tüm tırnaklarda batık durumunun gelişebileceğini aktardı.

Haberler 05.01.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DERMATOLOJ Uzman Dr. Ayfer Aydn trnak salnn ayak sal ve estetiini önemli ölçüde etkilediini söyleyerek, Sivri uçlu, trnaklara bask yapan ve onlar skan ayakkablar giyinmek,trnaklarda bata neden oluyor dedi.

YANLI AYAKKABI TIRNAK BATIINA NEDEN OLUR

Yanl ayakkab seçimiyle de geliebilen trnak sorunlarn hafife almamak gerektiini dile getiren Uzm. Dr. Aydn, Sivri uçlu trnaklara bask yapan ve onlar skan ayakkablar giymek, trnaklarda batk geliimini kolaylatrabilir. Trnak mantar gibi baz trnak hastalklarnn trnakta oluturduu ekil bozukluklar, trnakta kalnlamalar da trnak batklarnn yine en sk sebepleri arasndadr.Trnaklarn hatal ve çok dibinden yuvarlak içe kvrk kesilmesi trnak bat geliimini kolaylatrr diye konutu.

DIARDAN GELEN DARBELERE KARI AYAKLARINIZI KORUYUN

Ayaa dardan gelen darbelerin özellikle sporcularda sk karlalan travmalarn trnak batnn nedenlerinin banda geldiini ifade eden Uzm. Dr. Aydn, Gebelik döneminde de ayakta oluan ödem ve ilik, kilo alm trnak yatanda bas olumasna ve batk gelimesine yol açan dier sebepler arasndadr.Trnak batklarnda en büyük sorun zdrap veren ardr. Bu ar bazen kiinin yaam kalitesini ciddi boyutta etkiler. Günlük yaamnda, i yaamnda ciddi aksamalara yol açabilir. Ar bazen o kadar iddetlidir ki,gece uyurken yorgan ya da battaniyenin temas bile rahatsz edebilir. Ayn zamanda batk trnak; trnak yatanda enfeksiyon geliimine ve trnaklarda daha kolay mantar oluumuna da zemin hazrlar. Batkla beraber gelien bakteriyel ve mantar enfeksiyonu da tedavi edilmelidir eklinde konutu.

BATIK TIRNAK TEDAVSNDE DORU BLNEN YANLILAR

Hastalarn genelde ilk önce kuaförlere bavurduunu fakat pedikür yönteminin batk trna kesinlikle tedavi etmeyeceini söyleyen Uzm. Dr. Aydn öyle konutu:

Arl batk durumunda hastalarn ilk bavurusu genellikle kuaförlerdir. Trnak bat tedavisinde çok sayda sonuç vermeyen ve hala yaplan yanl tedavi yöntemleri var ne yazk ki! Pedikürle batk trnan bas yapan ksm kesilerek geçici olarak sadece ar dindirilir. Batk trna kesinlikle tedavi etmez.

Ancak çok sayda hasta bu yöntemlerle çare arayarak uzun yllar aryla bu ekilde ba etmeye çalr.Yine batk tedavisinde çeitli merkezlerde uygulanan lk kompresler, pamuk veya tel sistemi ile yatan geniletilmeye çallmas ile çözüm aranr.Ancak trnan yumuak dokuya batmasndaki temel sebep olan trna uzatan kök ksm oradan uzaklatrlmadkça yaplan tüm geçici ilemler sonuç vermeyecektir. Yani bu ilemler sadece geçici çözümlerdir ve kalc bir sonuç vermezler. Batk trnaa sebep olan kök yerinde durduu sürece, yaplan bütün ilemler sonuçsuz kalacaktr ve ilem sonrasnda batk tekrar edecektir.

Batk trna olan hastalara yaplan önemli tedavi yanllarndan birinin de trnan bütün olarak çekilmesi olduunu söyleyen Uzm. Dr. Aydn, Bütün olarak çekilen trnak neyazk ki ayn ekilde batk olarak geri çkacaktr.Yani trnan bütün olarak çekilmesi yanl bir yöntemdir diye konutu.

TEDAV AAMALARI

leme lokal anestezi yöntemi kullanlarak tedavi edilecek batk ksmn uyuturulmas ile balandn kaydeden Uzm. Dr. Aydn, Uyuma tamamlandktan sonra batk ksm trnak yata ile birlikte ince bir erit halinde çkarlr. Sadece bat oluturan ve onu uzatan yatak, yani kök ksm özel bir aletle törpülenir. Böylece batn tekrarlamas önlenmi ve batk trnak tedavisi tamamlanm olur. lem sonrasnda herhangi bir istirahat dönemi gerekli deildir, aksine hasta batk olan ksm artk çkarld için çok rahatlamtr, ilem sonrasnda hemen ayaa kalkp günlük yaamna ve i hayatna dönebilir dedi.

Ana Sayfaya Git