Tırnak mantarından lazer tedavisiyle kurtulabilirsiniz

Toplumda oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunu olan tırnak mantarlarının oluşmasında ve yayılmasında çevresel faktörler önemli rol oynuyor. Tırnak mantarı tedavi edilmezse, estetik problemlerin yanı sıra enfeksiyonlara da neden olabiliyor. Lazer tedavisi, rahatsızlığın iyileştirilmesinde en etkili yöntemlerden biri olarak ön plana çıkıyor.

Haberler 25.10.2016 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji uzman Doç. Dr. Emel Erdal çalkolu, lazerle trnak mantar tedavisi hakknda bilgi verdi.

Arya ve kokuya neden oluyor

Trnakta renk ve ekil bozukluklaryla kendini belli eden trnak mantar, bulacl nedeniyle toplumda hzla yaylr. Daha çok yetikinlerde görülen bu salk sorunu, ar ve kokuya neden olarak kiinin yaam kalitesini azaltmaktadr. Kalp, eker ve böbrek yetmezlii gibi kronik hastalklar olan kiiler trnak mantarna kar daha dikkatli olmaldr. Rahatszln ortaya çkmasndaki balca sebepler u ekilde sralanabilir:

Ortak terlik ve ayakkab kullanm

Hijyen kurallarna uyulmamas

Spor merkezleri ve havuz gibi ortak kullanm alanlarnda yere ayakkabsz veya terliksiz baslmas

Mantar enfeksiyonlarnn olumas kolaylatran nemli ortamlar

El ve ayaklarn ykandktan sonra iyice kurulanmamas

laç tedavisi karacier fonksiyonlarn bozabilir

Trnak mantar tedavisinin etkili bir ekilde yaplabilmesi için azdan alnan mantar haplarnn üç ay süre ile kullanlmas gerekir. Bu haplar karacierden atld için, ilaç kullanm srasnda karacier fonksiyon testleri çok dikkatli bir ekilde takip edilmelidir. Karacier fonksiyonlar bozuk olan hastalarda azdan mantar tedavisi yaplmas sakncaldr. Bu nedenle son yllarda azdan mantar hap kullanlmadan lazerle trnak mantar tedavisi yaplmas ön plana çkmaktadr.

Ksa sürede gündelik hayata dönü salyor

Lazerle trnak mantar tedavisi, ksa dalga boylu Nd-Yag olarak adlandrlan özel bir lazer kullanlarak yaplmaktadr. Bu tedavide hedef tüm trnaklarn 39-42 derece olana kadar stlmasdr. Herhangi bir ar kesici ya da anestezi kullanlmadan yaplan ilem yaklak 15 dakika sürmektedir. Tedavi trnan dibinde temiz trnak çkmas görülene kadar devam ettirilmektedir. Genellikle ayda bir kez yaplan be seanslk tedavi yeterli olmaktadr. Hastalar, uygulama sonrasnda ayn gün i ve sosyal yaamlarna dönebilirler.

Ana Sayfaya Git